Avel
2 oktober 2015 20:50

Diod årets RIKS-sto i dressyr

Riksstoutställningen hålls sedan förra året i samband med Breeders på Flyinge. För gångartshästarna innebar det att de 3-åriga RIKS-stona fick gå en dag tidigare. Till bästa sto och vinnare av Kungakannan korades Diod(F.2) uppfödd och ägd av Per-Arne Persson.

Diod årets RIKS-sto i dressyr
Diod(F.2) vinnare av Kungakannan Kim C Lundin kim@witnet.se

Förvirringen kring arrangemangets organisation har varit i det närmaste total med avseende på logistiken med ridning, visa vid hand och hur resultaten följer med till ordinarie 3-årschampionat.  Dagens bedömning genomfördes av holländska gästdomaren Mariette Sanders Gansewinkel, Bo Jenå och Wiveca Schenholm. Exteriördomaren Birgitta Larsson ansvarade för rangeringen i stoutställningen och utdelningen av Kungakannan.

Startfältet dominerades av Ampère-döttrar och det skulle bli hela fyra av sex finalister från hingsten. 

Stona visades ridna och bedömdes i enlighet med konventionellt 5-punktsbedömning. Från första gruppen gick vackra Tivoli CML vidare efter att ha fått 77 procent. Yvonne Österholm skötte ridningen föredömligt.
Omdöme för Grupp 1 

Från grupp 2 stack två fina damer ut. Hågehills Amazing visades fint av Stephanie Wretmo som gått i skola hos Anna Svanberg, de fick 77 procent.  Den rörliga och samarbetsvilliga Allegra stack ut positivt och fick 83,6 procent, riden av Anna Svanberg.
– Det är en bestämd dam, men det är jag också, förklarade Anna Svanberg, rutinerad 
Omdöme för Grupp 2 

Grupp nummer 3 gav helt riktigt inga finalister. Två Ampère-döttrar fick gå med nosen i bringan, kan det vara spänning eller bara för mycket ridnign på hjälptyglar,  utan att det kommenterades och Dolany-dottern såg inte helt kurrant ut och hade kanske mått bäst av att bryta. Inget av detta återspeglades i kommentarerna.
Omdöme för Grupp 3 

Grupp 4 bidrog med den välgående och vackra Diorissima Vena som hade en snudd på överjordisk galopp. Hon reds av Sandra Sterntorp och gjorde ett energiskt intryck men vilade fint i traven, 81,20 procent.
Omdöme för Grupp 4 

Från femte gruppen kom den ädla och eleganta Tuschomie, en känslig donna som inte var helt tillfreds i ridningen hela tiden men hade mycket rörliga och lätta gångarter, visad av Mathilda Adolfsson, 74,8 procent.
Omdöme för Grupp 5 

Sista två hästarna skulle visa sig presentera en Kungakannan vinnare riden av Yvonne Österholm, championatets mesta finalist än så länge. Det var Per-Arne Perssons uppfödning Diod(F.2), en hyperelegant och rörlig dam med två berömda halvsyskon i 5- och 6-årsfinalerna med Dorina och Quarton. Diod visade upp sig själv, med mycket mjukhet i gångarterna och fin uppförsbacke.
Omdöme för Grupp 6  

Resultat Rikstoutställningne och vinnaren av Kungakannan
Vinnare  (16) Diod (F. 2) (SWB)(e Ampere – Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) 
2 (1) Tivoli CML(e Ampere – Fürst Heinrich, uppf/äg Cml/charlotte & Magnus Liliemark)
3 (15) Tuschomie (SWB)(e Tuschinski – Blue Hors Romancier, uppf Annica Hedman, äg Jasmine Järnepalm, Erik Olofsson)
4 (5) Allegra (SWB)(e Ampere – Archipel, uppf/äg Christel Olsson)
5 (4)  Hågehills Amazing (SWB)(e Ampere – Cagancho, uppf/äg Maria Runosson)
6 (12) Diorissima Vena (SWB)(e Floricello – Belissimo M, uppf Vena Dressyrcenter, äg Karin Lothigius)

Resultat, för gångartsdelen, tas med in till ordinarie 3-årschampionat

Grundförutsättningen för att ett sto kan delta i Rikssto är att de är svenskfödda och grundregistrerade i SWB på gröna eller gula papper. Sedan gäller kval via de vanliga treåstesterna men med högre krav än för championatsdeltagande.

För RIKS-stoutställningen krävs följande via 3-årstestet:
Diplom med lägst 80 % samt betyg i gångarter med lägst 8 i genomsnitt av de tre betygen; skritt, trav, och galopp. Inget delbetyg får vara under 7 vad gäller gångarter och  Typ, HHB och extremiteter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden