Dressyr
22 februari 2020 16:25

Så gick världscupens kür ryttare för ryttare

GHS 2020Det var många ledarskiften när världscupens kür avgjordes på Scandiavium under lördagens eftermiddag. Länge var det svenskt i ledning, men sedan kom Tysklands Frederic Wandres. Och sedan kom Danmarks Cathrine Dufour och avgjorde saken tillsammans med Atterupgaards Cassidy.

Så gick världscupens kür ryttare för ryttare
Natalie Oldfors och Mickey M efter küren Foto: Roland Thunholm

Klassen dömdes av Annette Fransen Iacobeus domarordförande, Lars Andersson, Christoph Hess, Hans-Christian Matthiesen och Andrew Gardne.

Första ekipaget ut, Saskia Maertens och Legend of Loxley från Nederländerna inledde med en passage. Det blev ett missförstånd i en sluta, lite taktande i skritten och sedan krånglade det på allvar i vänsterpiruetten, liksom i bytena i varje. Poängen blev 58,310 procent.

Tanya Seymour och Ramoneur 6, tävlande för Sydafrika, bjöd på en harmonisk inledning även om domarbetygen stannade på runt 6 för de olika travrörelserna. Den ökade galoppen fick 7.1 och hon avslutade med ett leende, även om hästen hade lite bråttom ur halten. Resultatet blev 65,835 procent.

Frieser
Marc Peter Spahn och frieseringsten Elias 494. Foto: Roland Thunholm

Friserhingsten Elias 494, ägd av svenskarna Kristofer Johansson och Linda Annell var tredje ekipage ut. Till dramatisk musik red Belgiens Marc Peter Spahn så svansen och hovskäggen fladdrade. Betygen som rullade förbi på skärmen var överlag högre än vi sett hittills och applådåskorna var kraftiga efter frieserekipagets sista halt. Resultatet blev 70,125 procent, första över 70-strecket.

Jeanna Högberg Duendecillo P
Jeanna Högberg och Duendecillo P. Foto: Roland Thunholm

Första svenska ekipaget var Jeanna Högberg och Duendecillo P  som bjöd hemmapubliken på ett program helt enligt boken, och domarsiffrorna som tickade fram låg strax över 70 procent genom alla rörelser. När resultatet 71,860 procent kungjordes, blev det ännu en applåd. Med det resultatet blev det svensk ledning efter de fyra första ekipagen.

– Det kändes överlag bättre än i går, kommenterade Jeanna Högberg själv direkt efter ritten.

Nederländernas Margo Timmermans fick problem redan vid första varvet på banan. Hästen Catch Me såg spöken på ena långsidan och spökena fanns kvar där en stund. Men så småningom släppte det. och med det kom de högre betygen. Att en fågel flög in på banan bekom honom lyckligtvis inte och resultatet landade lite över det magiska 70-strecket, 71,115 procent.

Natalie Oldfors Mickey M
Natalie Oldfors och Mickey M. Foto: Roland Thunholm

”Showtime three, two, one” – så inledde Natalie Oldfors lite kaxigt med SWB-hästen Mickey M. Dessvärre satt inte de inledande bytena i varje som planerat. Även i nästa bytesserie blev det missar, medan momenten i skritt och trav gav högre betyg, med 7,2 på piafferna, som det är koefficient 2 på och därmed extra viktiga att få till. Och det löste sig mot slutet, Natalie Oldfors fick 72,755 procent och gick upp i ledning.

– Jag är jättenöjd med den här tävlingen. Det var retligt med missarna i dag. Jag tror han hade lite scenskräck efter prisutdelningen i går, summerade Natalie sin ritt efteråt.

Storslagen musik med Avicii utmärkte Nederländernas Nors Gottmers kür med Figaro. Men musikflirten med de svenska domarna var inte nog för att släta över den lite nerviga Figaros relativt ojämna prestationer. Det landade på 68,705 procent.

Paulinda Friberg Di Lapponia T Rt
Paulinda Friberg och Di Lapponia T. Foto: Roland Thunholm

Efter pausen var det dags för Sverige igen och Paulinda Friberg med Di Lapponia T, som öppnade starkt med stor harmoni mellan häst och ryttare. Betygen blev höga trots ett krävande program med mycket övergångar och snabba skiften.
Skritten drog tillfälligt ner betyget, men totalt blev det 74,145 procent och ledning för Paulinda.

Fredderic Wandres
Frederic Wandres och Duke Of Britain Foto: Roland Thunholm

Säga vad man vill om Scandinaviumpubliken, men de känner igen en fin ritt när de ser den, oavsett vem som står för den. Tysklands Frederic Wandres fick inte rida klart tillsammans med Duke Of Britain förrän applåderna kom efter en ritt som var en fullträff nästan hela vägen. Poängen blev välförtjänta 81,465 procent.

Charlotte Fry
Charlotte Fry och Dark Legend Foto: Roland Thunholm

Till musiken från filmen The greatest showman red Storbritanniens Charlotte Fry sin kür på eleganta Dark Legend. En graciös uppvisning som fick höga poäng för svårighetsgraden, men skulle de för första gången gå upp över 80 procent? Jomen, det blev 81,030 procent från domarna och en andraplats när tre ekipage återstod.

Cathrine Dufour Atterupgaards Cassidy
Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy. Foto: Roland Thunholm

Varma applåder mötte Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy redan när de kom in på arenan. Och sedan bjöd det danska ekipaget på magi. Kommunikationen var perfekt, programmet bara flöt, vänsterpiruetten gav 9,1 och högerpiruetten 9,5, och betygen under 7 var sällsynta. Inför en hänförd publik avslutade ekipaget med passage och piaff som under publikens applåder övergick i en halt. Cathrine log och vinkade när hon red ut, med 87,860 procent från domarna.

Sandra Dahlin Ichi
Sandra Dahlin och Ichi Foto: Roland Thunholm

Det var inte lätt att komma in i arenan efter den danska fullträffen, men Sandra Dahlin och Ichi hade ännu en riktigt bra dag på jobbet. Ett spöke i hörnet var en av få missar i ett i övrigt mycket välridet program, som belönades med 79,845 procent, personbästa med råge.

Benjamin Werndl Daily Mirror
Benjamin Werndl och Daily Mirror Foto: Roland Thunholm

Sista ekipaget ut var Tysklands Benjamin Werndl och Daily Mirror, gårdagens GP-segrare. De gick ut hårt i ett avancerat program där de höga betygen rullade in, och det såg ut som han närmade sig Dufour. Och det var nära. Domarna gav Werndl 86.170 procent och en andraplats.

Resultatartikel

Startlistor och resultat

Cathrine Dufour om missödena på fredagen (Plus)

Benjamin Werndl vann fredagens Grand Prix

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden