Clinic
29 december 2019 20:06
Ridsportplus

”Det ska inte kännas som att sitta och titta på en ridlektion”

ClinicfixareYstad Ridklubb får celebert besök till påsk. Då håller Rolf-Göran Bengtsson clinic på temat "ABC med RGB". Bakom konceptet står clinicfixarna Augusta Speiser och Madeleine Broman Toft som även var hjärnorna bakom The Rodrigo Pessoa Show. När clinicarna står som spön i backen gäller det att sticka ut med något utöver det vanliga, menar de.

”Det ska inte kännas som att sitta och titta på en ridlektion”
I Ystad kommer Rolf-Göran Bengtsson att dela med sig av grundridningens ABC. Foto: Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter clinicturnén ”Nå nya höjder med Rolf-Göran Bengtsson” kommer ryttarikonen nu till Ystad Ridklubb med nya clinickonceptet ”ABC med RGB”. Det är ”back to basics” med fokus på grundridning och ett mer avskalat koncept än tidigare, men underhållningsmomentet och interaktionen mellan ryttare och publik tummar inte clinicfixarna Augusta Speiser och Madeleine Broman Toft på. Tillsammans driver de eventföretaget RidersEvent som står bakom bägge clinickoncepten.

– Det ska inte kännas som att sitta och titta på en ridlektion. Mycket av det proffsryttare gör kommer naturligt, utan att de tänker på det. Rolf drar kanske ut en markbom, men han talar inte om varför. Då är jag där och ställer frågan. Min roll är att vara länken mellan atleten och den som sitter på läktaren, säger Augusta Speiser.

Jag har många vänner som arbetar professionellt med hästar och jag ser hur det sliter på dem.

Augustajobbar
Augusta Speiser jonglerar mellan juristjobb, hästar och clinics. Här är det lite jobb mellan klasserna på tävling. Foto: Privat

Till vardags jobbar 37-åriga Augusta Speiser som jurist i Göteborg samtidigt som hon driver ett stall med 15 hästar, varav fyra är hennes egna. Efter gymnasiet spenderade hon en period som ridande elev i Holland och det var också här som hon började tävla hästen Odessa upp till 1,50 – stoet som hon nu bygger nästan hela sitt hästbestånd på. Hon har ett SM-brons i lag på meritlistan och i dag tävlar hon i stort sett bara sina egna uppfödningar upp till 1,40. Dessutom är hon hopptränare en kväll i veckan.

Att jobba med hästar hela dagarna är dock inte aktuellt.
– Jag har många vänner som arbetar professionellt med hästar och jag ser hur det sliter på dem. Men jag vill gärna jobba med hästar och ridsport och det är därför jag har tagit klivet in i eventbolaget. Dels är det fruktansvärt kul, dels känns det som att jag har något att ge till sporten, säger Augusta Speiser.

Toppaugustaroffe
Rolf-Göran Bengtsson och Augusta Speiser i samspråk inför en clinic på Equestrian Center Aino i Helsingfors. Foto: Heidi Lammi

Personligt samtal i manegen

Allt startade egentligen med att hon arrangerade en talkshow med Rolf-Göran Bengtsson på Kulturhuset Vingen i Torslanda i samband med att han hade en clinic på Billdals Ridklubb. Ett koncept med lite mer fördjupning som hon sedan har tagit med sig, inte minst i samband med att Rodrigo Pessoa flögs in till The Rodrigo Pessoa Show som RidersEvent arrangerade på tre platser våren 2019.
– Rodrigo är helt fantastisk att arbeta med och han har så extremt mycket kunskap. Många av de yngre ryttarna har inte riktigt koll på vem han är och det var väldigt kul att han fick komma till Sverige, säger Augusta Speiser.

Nu är trycket på clinicmarknaden mycket högre samtidigt som det har blivit mer urvattnat.

I samband med The Rodrigo Pessoa Show blev det inte ”bara” ridning utan även ett personligt soffsamtal i manegen – bland annat om hans tid som förbundskapten för det irländska hopplandslaget som han hjälpte till både EM-guld och OS-kval. Samtidigt hade publiken möjlighet att ställa frågor via sms.
– Folk kan lätt bli blyga när det kommer till att ställa frågor, men här blev vi alldeles överrösta med frågor, berättar Augusta Speiser.

Rodrigo
Rodrigo Pessoa och Augusta Speiser i manegen på Billdals Ridklubb. Foto: Marianne Ahlm

”Real sportsmen”

Just den personliga touchen och att verkligen bjuda in publiken i samtalet är det som utmärker RidersEvent, enligt Augusta Speiser. Plus att det också krävs något extra efter ett par år med konstant ”clinicfeber”.
– När vi började arbeta med Rolf, då sålde han slut direkt. Han är fortfarande populär i Sverige, Rolf är Rolf, men det är inte vad det har varit. Nu är trycket på clinicmarknaden mycket högre samtidigt som det har blivit mer urvattnat. Många stora aktörer, som Folksam och Ridsportförbundet, har också gått in och sponsrat clinics i större skala.

Augusta Speiser triggas dock av utmaningen och inom kort hoppas hon att RidersEvent ska kunna presentera fler stora ryttarnamn och clinickoncept.
– Vi vill jobba med framgångsrika ryttare som är grundade, som är bra hästmänniskor och ”real sportsmen”. Sådana vi själva kan stå för.

”Talang är en farlig tillgång” – läs Ridsports clinicsnack med Rodrigo Pessoa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden