Hoppning
25 april 2019 19:07
Ridsportplus

Rodrigo Pessoa: ”Talang är en farlig tillgång”

IntervjuRidsport fick ett snack med brasilianske OS-medaljören Rodrigo Pessoa när han gästade Sverige och höll clinics nyligen. Läs vad han anser är knepigt med talang och varför han tycker att ryttarglädje är viktigt.

Rodrigo Pessoa: ”Talang är en farlig tillgång”
”Håll det enkelt”, råder Rodrigo Pessoa. ”Det är svårt nog ändå, så överanalysera inte.” Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I samband med världscupfinalen i Göteborg hann stjärnryttaren Rodrigo Pessoa även med att besöka Stockholm Stadion, där sommarens GCT-tävlingar äger rum.

Det är hårt arbete och många timmar, men finns inte glädjen där, då är det bättre att ägna sig åt någonting annat. Rodrigo Pessoa.

Det är snart 30 år sedan han blev ett känt namn i Sverige, då han som 16-åring inledde sin kometkarriär som professionell ryttare. Han höll även välbesökta clinics i Linköping vid Smedstad Ridsportcenter och på Billdals Ridklubb, ordnade av Augusta Speiser och Madeleine Broman Toft på Riders Event.

Vilka är de viktigaste budskap du vill förmedla till ryttare?
– Det viktigaste är att du har roligt med din häst. Hästar är som ett virus och har du fått det så blir det ofta kvar. För mig har det alltid varit viktigt att känna glädje. Det är hårt arbete och många timmar, men finns inte glädjen där, då är det bättre att ägna sig åt någonting annat.

Clinic Med Rodrigo Pessoa På Smedstad Den 2 April 2019Foto: Lina Nydahl
”Jag hade världens bästa lärare som barn och kände att jag hade en gåva som jag kunde utveckla,” säger Rodrigo Pessoa.

– En sak till som jag vill få fram, är att hålla allting så enkelt som möjligt. Det är svårt nog ändå, så överanalysera inte, är mitt råd. Och lyssna på hästens signaler. Ju mer du själv utvecklas, desto bättre förstår du din häst.

Vad menar du med att hålla det enkelt?
– Om du krånglar till det kommer du inte framåt. Jag menar att det ska kännas naturligt. Tvinga inte dig själv att göra saker på ett visst sätt om det känns fel. Utöver den grundläggande ridtekniken, som alla kan läsa sig till, så finns det saker som passar vissa ryttare bättre än andra, beroende på kroppskonstitutionen till exempel.

Vad tycker du har varit svårt – även om det verkar som att du själv har gått från klarhet till klarhet?
– Jag hade världens bästa lärare som barn och kände att jag hade en gåva som jag kunde utveckla. Så det kom naturligt, jag föddes sådan, det var inte mitt öde att bli revisor. Jag upplevde snarare små gupp på resan, än något rejält farthinder. Men talang innebär inte att du befrias från hårt arbete. Talang är en farlig tillgång, om du inte tror att du måste träna lika mycket som alla andra.

Pessoa Rodrigo4
Rodrigo Pessoa och Baloubet du Rouet vid världscuptävlingarna i Göteborg 2005. Arkivbild: Roland Thunholm

– Jag har inte svaret på allt, däremot har jag haft förmånen att hålla på med det här i så många år, jag har sett så många scenarier, så många hästar och alla de stora namnen. Jag har följt dem på nära håll och jag tror att du lär dig av att se vad andra gör som är rätt eller fel.

Du pratar i träningen om betydelsen av att veta när det är dags att sätta stopp. Hur vet du när det är nog?
– Genom erfarenhet lär du dig när det är läge att sätta stopp. Hästen säger till när det räcker. Som ryttare behöver du utveckla din lyhördhet. Det tillhör partnerskapet med hästen att komma underfund med det. Och du måste tillåta dig själv att bli nöjd.

Har du något praktiskt proffstips som du skulle vilja dela med dig av?
– Ja, att uppvärmningen på en tävling handlar om att hästen ska värmas upp, inte ryttaren. Väldigt många hoppar fram för många språng och för högt. Du kan se folk ta 25 språng på 1,50 och sedan undra varför hästen är trött. Det gör ryttaren för sin egen skull. Om jag ska rida en 1,60-klass hoppar jag fram på 1,40 och ett språng på 1,50. Så, hoppa inte klassen före klassen.

Missa inte reportaget om Rodrigo Pessoas clinic.

Clinic Med Rodrigo Pessoa På Smedstad Den 2 April 2019Foto: Lina Nydahl
Rodrigo Pessoa.

Fakta

Rodrigo Pessoa

Ålder: 46.
Bor: På tre olika platser under året. December–mars i Wellington. April–maj samt september–november i Connecticut. Juni–augusti i Belgien.
Familj: Gift med Alexa Pessoa, tre döttrar.
Främsta meriter: Vunnit 74 internationella Grand Prix, vunnit världscupfinalen tre år i rad med Baloubet du Rouet, VM-guld, individuellt -OS-guld, två OS-brons i lag. Förbundskapten för det irländska laget som tog EM-guld i Göteborg.
Oanad talang: Talar sju språk (portugisiska, franska, engelska, tyska, spanska, italienska, holländska).
Favoritpryl: Pulsmätare (hylometer).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden