Hoppning
4 november 2018 14:25

Irma Karlsson åtta i världscupen

InternationelltIrma Karlsson och Ida van de Bisschop blev bästa svenska ekipage i söndagens världscup i franska Lyon med en åttonde plats. Segern gick till Schweiz.

Irma Karlsson åtta i världscupen
Irma Karlsson. Arkivbild: Roland Thunholm

Världscuphoppningarna i franska Lyon är säsongens fjärde med 40 startande. Evelina Tovek med Castello var först ut av de tre svenska ekipagen med startnummer 9.
– Banan är större än när det var världscup i Helsingfors. Han är ju en stor häst så det är väldigt viktigt att hålla igång hans galopp och hålla honom aktiv, sa Evelina Tovek till SVT innan det var dags för henne att starta.

Frankrikes Nicolas Deseuzes var den enda som hade nollat när Evelina Tovek red in med sin store skimmel. Hon satte bra tryck i valacken och såg ut att vara på väg mot en nolla ända tills utsprånget i trekombinationen på slutet av banan. Där gick Castello inte riktigt plats med sina stora galoppsprång och rev med bakbenen. Det blev ytterligare ett nedslag samt ett tidsfel för ekipaget.

Irma Karlsson och kvicka Ida van de Bisschop gjorde allt rätt i grundomgången. Banan passade det försiktiga stoet utmärkt och det blev en säker nolla – klassens tredje då Frankrikes Guillaume Foutrier också varit felfri.

Henrik von Eckermann visade en Toveks Mary Lou som hoppade enastående – dessvärre blev det ett retfullt nedslag på allra första hindret. Stoet fick dock galoppera på lite och gick över mållinjen som en av de snabbaste fyrafelarna.

Totalt gick tio ekipage till omhoppning, ett av dem var Schweiz Steve Guerdat med SWB-stoet Bianca. Det är klart att von Eckermann får med sig världscuppoäng då han slutade på 13:e plats.

Irma Karlsson gick ut som nummer tre i omhoppningen och hade då sett Guillaume Foutrier sätta en nolla. Svenskan hade med sig hästen fint i sina snabba svängar efter hindren. Mot kombinationen kom hon i ett läge där hon var tvungen att ta tillbaka litegrann. Det blev ett nedslag på andra hindret i kombinationen. Tiden var dock den snabbaste hittills men såg inte oslagbar ut.

Italiens Lorenzo De Luca bjöd på en hisnande snabb och säker omhoppning tillsammans med Ensor de Litrange LXII. Ekipaget var felfritt och tog ledningen med en tid som var nästan fyra sekunder snabbare än Guillaume Foutriers.

Schweiz Martin Fuchs hittade dock några ställen att plocka bort galoppsprång på långgalopperade Clooney och tog ledningen med ungefär en halv sekund. Bianca slutade trea och Irma Karlsson blev åtta.

Online-resultat

SVT Play:s världscupsida

Startlista

Ställning i världscupen

FEI-tv, betalkanal

SVT sänder från 13.55, först i SVT 2 och därefter i SVT1

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden