Avelsnyheter
4 juni 2020 14:59
Ridsportplus

Ironman H tas ur avel – fokus på tävling

TimeoutBruksprovsvinnaren i dressyr från 2017, Ironman H, kommer inte längre att verka i aveln. Hingsten har inte trivts med att hoppa på bocken och ska nu helt fokusera på tävling under ett par år. "Han skulle hellre ta en fika med stona, än att betäcka dem", berättar ryttaren Yvonne Österholm.

Ironman H tas ur avel – fokus på tävling
Ironman H och Yvonne Österholm på hingstvisning tidigare i år. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ironman H (hingst -13, e Bordeaux-Rousseau, uppf J.A.M Hurkmans, äg UCAS AB) hyllades bland annat för sin ridbarhet när han utsågs till bruksprovsvinnare som 4-åring. Därefter har hingsten fått många ston, och även avkommorna har visat framhovarna som högt bedömda föl. Men det som var tänkt att bli Ironmans fjärde avelssäsong, är nu avslutad. Han blir dock kvar som hingst.
  – Det finns inget som säger att han inte kommer tillbaka till aveln om några år, men just nu ska han ha timeout och bara tävla, säger ryttaren Yvonne Österholm.

  Hon berättar att Ironman H egentligen aldrig riktigt har gillat att hoppa på bocken och betäcka.
  – Under hans två första år i aveln var det inte direkt oproblematiskt. Man märkte att han inte gillade det – ibland har det tagit extremt lång tid för honom att tappas, vi har stått i timmar vissa dagar.

  ”En känslig själ”

  Yvonne Österholm menar att Ironman H är en känslig häst som blivit osäker i betäckningssituationen.
  – Där har jag inte kunnat hjälpa honom, vägleda honom mer än att leda honom till bocken. Det har räckt att det har hänt någon liten grej, så blir han rädd för hela situationen. Och då låser det sig för honom.

  Hingstens spermakvalitet och dräktighet har legat på en bra nivå hela tiden, och som bruksprovsvinnare är det en eftertraktad hingst bland stoägarna.
  – Det är ju en hingst man gärna hade haft kvar i aveln. Han har ett fantastiskt temperament, han påverkas inte överhuvudtaget av att han betäcker. Han är alltid lika mild och snäll, men man märker att han inte mår helt bra av det, säger Yvonne.

  Bra start på säsongen

  Hon berättar att årets säsong ändå började bra, att tappningen gick snabbt och smidigt.
  – Men sedan hände något, och han var inte fokuserad – han vill inte släppa sperman. Och vi ville inte slita på honom med för många hopp på bocken, det viktigaste är att han är en fantastisk tävlingshäst. Han har ju betäckt jättemycket, men man måste tänka på hästens främsta – pengarna får inte styra.

  Yvonne tog kontakt med Ironmans ägare, Ulf Christensson, och efter ett gemensamt beslut bestämde man att hingsten inte ska betäcka mer.
  – Det har aldrig riktigt varit hans grej, utan han har mer gjort det för att vara bussig. Han skulle hellre ta en fika med flickorna, än att betäcka dem. Det är mer hans personlighet, säger Yvonne med ett skratt.

  Kastrering inte aktuellt

  På frågan om Ironman nu ska kastreras kommer svaret snabbt.
  – Nej absolut inte, ingenting säger att han inte kommer att verka i aveln senare men han kommer inte att vara i avel mer i år, och inte heller nästa år. Nu får han träna och slippa det där ett tag. Han är en känslig själ, och han har tappats måndag, onsdag och fredag varje vecka under hela hans avelstid. Det har varit intensivt, och det är inte det han har sett fram emot på dagen. När man tar honom till ridhuset så märker man istället hur glad han blir. Men när man tar honom till bocken så stannar han och tvekar, som att han säger ”måste jag?”. Man kan inte pressa dem i all oändlighet, det får vara bra nu.

  Ironman H är sju år i år och nu väntar snart tävlingsdebut för i år.
  – Han är definitivt redo för sjuårsklasserna, han känns fantastiskt fin. Men de här klasserna är bara en etapp på vägen, hans målsättning är internationell Grand Prix. Det är det vi tränar för, avslutar Yvonne.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden