Hoppning
14 mars 2021 19:27
Ridsportplus

”Jag är jättetaggad på framtiden”

Nytt jobbAtt lämna Hästak har inneburit en stor omställning för André Brandt som precis gjort sin första vecka som beridare hos Magic Park Stables. "Det har varit extremt lärorikt och kul", säger han. Ridsport fick ett snack med den unge supertalangen om de nya favorithästarna, vardagen i sadeln och det han nu äntligen ska ta tag i på riktigt. Läs allt här.

”Jag är jättetaggad på framtiden”
"Vi jobbar i ett högt tempo, men det är aldrig så att man känner sig stressad", säger André Brandt. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det dröjer en stund innan André Brandt hinner ringa tillbaka när Ridsport söker honom i slutet på första arbetsveckan hos Magic Park Stables.
– Jag är ledsen, men jag har precis hoppat åtta hästar och trimmat fyra. Innan har jag hunnit prata lite mellan hästarna, men nu står de färdiga på gången, berättar André med andan i halsen.

Efter nära tre år på ett av Sveriges mest välrenommerade stuterier valde han nyligen att lämna Hästak efter nästan tre lärorika år. Det var också där han fick sitt genombrott med bland annat YR-guld i Falsterbo och dubbla segrar i SWB Stallion Trophy i fjol. Veckan innan han började hos Royne Zetterman och Sofia Farman Zetterman på Magic Park Stables red han dessutom hem bruksprovsvinnaren Zezar åt Hästak. Även om han tränat för Royne tidigare har det varit en stor omställning.
– Det är väldigt annorlunda mot hur jag har jobbat innan. På Hästak var min huvudsyssla också beridare men jag gjorde även mycket annat. Nu lägger jag bara tid, energi och fokus på att rida. Det är det enda jag gör varje dag.

André berättar att arbetsdagen startar vid åtta på morgonen. Därefter rider han nonstop fram till lunch runt 12-13-tiden. Efter det fortsätter han rida innan han är klar vid 15-tiden. Tre hästskötare fixar med hästarna, och det finns också personal som sköter själva stallet  och anläggningen.
– Det är otroligt välorganiserat och anläggningen är helt magisk.

Första veckan har André ridit mellan nio till 14 hästar om dagen. Med på marken är allt som oftast Royne och i sadeln på andra hästar är Sofia.
– Jag har stöttning hela tiden. Royne står alltid med och det är väldigt inspirerande att hela tiden rida ihop med en annan hoppryttare. Det är verkligen extremt lärorikt och kul. Jag är jättetaggad på framtiden och när alla tävlingar kommer igång, säger André.

Kombinationen mellan Royne och Sofia är perfekt, tycker han.
– Hon har ju ridit många av de hästar jag sitter på, och det är kul att ha någon att diskutera lite med. Även om man sitter och rider sina egna hästar kan man snegla lite på när Sofia rider när man tar en skrittpaus. Och efteråt kan man fråga lite kring hur hon tänkte och få lite tips. På så sätt kan man lära sig ännu mer. Royne har också hundraprocentig koll, men det är en sak att stå bredvid och en sak att sitta på.

Här rider André Noa, en av sina nya favorithästar på Magic Park.

”Vi tänker lite samma”

André har som sagt tränat för Royne tidigare. Något som också bidrog till att han tackade ja när han fick erbjudandet om att börja som beridare.
– Vi tänker lite samma. Man ska ha ordning och reda på grejerna – och rida på yttertygeln mot innerskänkeln. Hästarna ska vara raka mot hindret och galoppera på båda bakbenen, så att de stampar av med båda bak. Man ska rida dem fram till bettet och inte tvärtom. Små saker som är viktiga när man ska utbilda unghästar.

På Magic Park Stables finns det 28 boxplatser och lika många hästar i träning. André och Sofia rider ungefär hälften vardera. Men paret Zetterman äger betydligt fler hästar än så. Ett antal hästar finns hos Alexander Zetterman i Frankrike, och 4-åringarna skiftas in från ett annat ställe. Just nu rider André tre 4-åringar.
– De är redan inhoppade, men nästa höst kommer jag att vara med och hoppa in också.

Här kommer grunderna han fick lära sig kring unghästutbildning på Hästak väl till pass.
– Innan jag kom till Hästak hade jag inte utbildat unghästar, det fick jag lära mig där. Nu har jag med mig allt jag har lärt mig hit – samtidigt som jag får möjlighet att bli ännu bättre på att utbilda unghästar.

Klickar lite extra med vissa hästar

En del nya favorithästar har det förstås blivit. Newton och Messi är ett par av de hästar han fallit lite extra för.
– Vissa hästar klickar man helt enkelt lite bättre med. Men jag gillar de andra också och vilka som är favoriter kommer säkert ändras längs vägen. Jag har ju bara ridit dem fem, sex gånger, men det känns som att jag passar bra med just de hästarna. Sedan gillar jag en som heter Noa också. Den är så jäkla svår, inte på hinder, men den är väldigt het. Man måste sitta extremt stilla. Men det är bra att de är känsliga när de ska hoppa stora hinder.

– Jag vet inte riktigt om jag får säga det egentligen, men jag rider Mamma Mia också, tillägger André lyriskt.

Skimmelstoet Mamma Mia (f-10 e Click and Cash – Irco Mena, uppf Hans och Maud Delling) briljerade först som unghäst på Elmia och i Breeders Trophy, för att sedan tävla framgångsrikt upp till 1,45 med Alexander Zetterman i sadeln.

Träns
Ordning och reda ska det vara. Foto: Privat
Sadelkammaren
Inget lämnas åt slumpen. Foto: Privat

Egentligen skulle André redan denna helgen ha tävlat på Borås Fältrittklubbs femstjärniga elittävling, men det satte virusutbrottet stopp för. Han tycker det som har hänt i Valencia är fruktansvärt, men tävlingsstoppet i sig är just nu inte något dåligt.
– För mig innebär det att jag hinner komma upp på hästarna några gånger fler innan vi kommer ut på tävlingsbanorna. Och jag hinner komma in lite mer i systemet.

Första veckan har gått fort och André ångrar inte att han tog steget från Hästak till Magic Park Stables. Efter att ha jobbat långa dagar hos Hästak, dagar som sedan fortsatt med ännu mer ridning av ytterligare hästar, har han nu fått ett nytt spelrum i hästlivet. Dessutom har han flyttat in i en lägenhet bredvid stallet och slipper allt pendlande kors och tvärs.

– Första veckan har jag faktiskt bara degat hemma och inte gjort någonting. Helt ärligt har  jag varit lite slutkörd, och det har varit skönt att bara få ta det lite lugnt. Men nu är min plan att ta tag i min egen träning. Tanken är att börja springa lite och jobba med min rörlighet och bålstabilitet, så att jag kan bli ännu bättre i sadeln. Jag vill utvecklas ännu mer som ryttare och då måste jag börja träna mer själv också.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden