Hoppning
2 april 2021 19:46

Jappeloup – den lilla hästen med det stora hjärtat

Legendarisk tävlingshästJappeloup de Luze var den lilla svarta hästen som fångade hästvärldens hjärtan för evigt med sin studsbollsteknik. Tillsammans med fransmannen Pierre Durand vann han både OS-guld och VM-guld – trots att Jappeloup inte var mycket större än en ponny. Njut av filmklipp och bilder från deras guldresa här.

Jappeloup – den lilla hästen med det stora hjärtat
Pierre Durand och Jappeloup. Foto: Roland Thunholm

Jappeloup de Luze (f-75 selle francais e Tyrol II-Oural) är en av historiens bästa tävlingshästar. Stammen på faderns sida var travare hela vägen i rakt nedstigande led, medan moderns sida var idel fullblod. Utmärkande för Jappeloup, förutom den speciella stammen, var hans litenhet.

Den lilla svarta hästen nådde inte ens upp till översta bommen på de gigantiska hindren som han hoppade med sådan lätthet. Han var inte högre än 158 cm men scopet var enormt. Idag vill vi ha små, kvicka hästar, men när Jappeloup tog OS-guld i Seoul 1988 och vann VM 1990 i Stockholm med fransmannen Pierre Durand i sadeln, syntes han knappt bakom de betydligt mer storvuxna konkurrenterna.

Storyn om hur Pierre Durand fick upp ögonen för Jappeloup har vissa likheter med när Peder Fredricson först kom i kontakt med All In. Även om All In mäter fem centimeter högre än Jappeloup, var Peder lätt skeptisk till den lilla bruna hästen som inte såg mycket mycket ut för världen. Men när han kom upp i sadeln slog han sin ryttare med häpnad med sin otroliga spänst och inställning till hinder.

Pierre Durand var ännu mer skeptisk till den egensinnige Jappeloup, men efter de första sprången var han frälst. Den legendariska lilla hästen hoppade som en studsboll.

Pierredurand_jappeloup-jangyllensten
Pierre Durand och Jappeloup vinner EM 1987. Foto: Jan Gyllensten

Karriären var inte spikrak från start – OS i Los Angeles 1984 slutade med att Pierre Durand fick tugga gräs medan Jappeloup flydde fältet. Men så snart ekipaget hade hittat varandra följde den ena stora framgången efter den andra.

Deras fantastiska resa började när Pierre Durand tog sig an Jappeloup som 4-åring och fortsatte fram till valacken dog av en hjärtattack 1991, endast 16 år gammal. Efter OS-guldet ärades Jappeloup med en särskild avtackningsceremoni vid Eiffeltornet i Paris.

1993 gjorde Christian Chevreuse en dokumentär om Jappeloups liv och tävlingskarriär med Pierre Durand. Pierre Durand har även skrivit en bok om Jappeloup.

Något som verkligen rört många till tårar är spelfilmen om Jappeloup, vars manus skrivits av skådespelaren Guillaume Canet som själv tävlade hoppning på hög nivå som junior. Han spelar även rollen som Pierre Durand. Här under kan du se en trailer från filmen ”Jappeloup”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden