Hoppning, Ridsport Play
21 mars 2021 14:34
Ridsportplus

Baloubet du Rouet gjorde avtryck både på banan och i aveln

Legendariska tävlingshästarHan var världens bästa hopphäst 2004, har vunnit individuellt OS-guld och tre världscupfinaler i rad. Baloubet du Rouet är en legendar både på tävlingsbanorna och som avelshingst. Ridsports serie om legendariska tävlingshästar har kommit till fuxen som också kickade igång Rodrigo Pessoas karriär.

Baloubet du Rouet gjorde avtryck både på banan och i aveln
Baloubet du Rouet och Rodrigo Pessoa. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Baloubet du Rouet (SF hingst f 1989,e Galoubet A-Starter, uppf Louis Fardin) hade en fantastisk karriär som inleddes med Brasiliens Nelson Pessoa på ryggen.

En sådan häst får man nog bara en gång i livet. Rodrigo Pessoa.

Men det var med sonen Rodrigo Pessoa som de riktigt stora framgångarna kom. Rodrigo Pessoa började rida fuxhingsten redan som 19-årig ung ryttare och tillsammans regerade de hoppvärlden under sina bästa år.

– Baloubet var så, så bra. En sådan häst får man nog bara en gång i livet. Det är nästan omöjligt att en och samma ryttare skulle få två Baloubets under sin livstid. Han är utan tvekan den bästa häst jag någonsin har suttit på, sa Rodrigo Pessoa till Ridsport 2016.

Skrev historia

Rodrigo Pessoa och hingsten blev historiska 2000 när de för tredje året i rad vann världscupfinalen,  1998 i Helsingfors, 1999 i Göteborg och 2000 i Las Vegas. Detta har inget annat ekipage lyckats med vare sig tidigare eller senare.

Men ekipaget tog också individuellt OS-guld i Aten 2004 och lagbrons på OS i Sydney 2000.

Förutom alla mästerskapsframgångar vann ekipaget också flera internationella GP-hoppningar under sin karriär.

Kapacitet och teknik

2004 var Baloubet du Rouet världens mest framgångsrika hopphäst och prisades ständigt för sin kapacitet, teknik, balans och snabbhet. Rodrigo Pessoa beskrev också hingsten som intelligent och snabblärd, även om han inte var helt enkel i början.

Baloubet du Rouets fader Galoubet A var själv en framgångsrik hoppare som tillsammans med Frankrikes Gilles Bertran de Balanda tog VM-guld i lag 1982. Hingstens uppfödare Louis Fardin hade sin avelsverksamhet i franska Normandie.

Till Portugal

Som 3-åring såldes hingsten till det portugiska paret Nicole och Diego Coutinho Pereira som ganska snart placerade den talangfulle hästen hos sin vän Nelson Pessoa. Paret Pereira har berättat att hingsten inte var helt enkel i början.

Se Nelson Pessoa tävla hingsten i Falsterbo 1998 i klippet nedan.

 

Ridsport
Helena Persson och Bonzai H, en av Baloubet du Rouets kända avkommor i Sverige. Foto: Roland Thunholm
Pessoa Rodrigo4
Rodrigo Pessoa och Baloubet du Rouet vid världscuptävlingarna i Göteborg 2005. Arkivbild: Roland Thunholm

Baloubet du Rouet har också gjort stort avtryck som far till en rad framgångsrika svårklass-hästar, bland andra Ludger Beerbaums godkända hingst Chaman, Helena Perssons Bonzai H, Sergio Alavrez Moyas Arrayan och Jur Vrielings godkända hingst Bubalu VDL.

Många godkända söner

Baloubet du Rouet hade vid sin död 83 godkända söner. Sonen Balou du Rouet är kanske den mest kända med 150 avkommor i svår klass.

Baloubet du Rouet gjorde sin sista internationella start 2005. Han visade upp sig som en 25-åring vid god vigör i franska Lyon 2014. Sin tid som pensionär tillbringade han hos sina ägare i Portugal.

Baloubet du Rouet dog 2017 och blev 28 år gammal.

Se FEI:s hyllningsfilm till legendaren nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden