Dressyr
6 augusti 2022 15:18

Jeanna Högberg besviken efter laginsatsen: ”Vi kan mycket bättre”

Herning 2022Det som skulle ha blivit en smakstart för Sverige i VM:s lagdressyr blev något helt annat. "Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det," summerar Jeanna Högberg, som var först ut i svenska laget på lördagen, om sina missar.

Jeanna Högberg besviken efter laginsatsen: ”Vi kan mycket bättre”
Jeanna Högberg intervjuas i mixade zonen efter sin ritt. Foto: Annelie Frank

Hon gör vad hon kan för att dölja sin besvikelse över missarna i GP-dressyren där hon står i mixade zonen och svarar på frågorna om vad som hände om och om igen.

Energin höll inte riktigt hela vägen ut. Jeanna Högberg.

Jeanna Högberg har precis gjort sin insats i VM:s lagdressyr tillsammans med Astoria (SWB sto f 2012 e Sir Donnerhall II-Quaterback, uppf Hipponews Kb, Christina Olsson, äg Christina Olsson).

Det som skulle ha blivit en felfri ritt och lagt grunden för det svenska medaljjagande laget blev något annat med ett par dyrbara missar på rörelser med dubbel koefficient – ettorna och piruetterna.

Skrittsteg

I piruetterna blev samlingen kanske lite för bra och det blev skrittsteg i samband med utgången av rörelsen.
– Hon brukar göra jättefina piruetter. Jag får fokusera på att det var väldigt fint fram tills att missarna kom, säger dressyrryttaren.

När stoet kom in på arenan var det högljudda applåder efter att Danmark haft sitt första ekipage inne. Men det verkade inte bekymra det 10-åriga stoet.
– Nej, hon gillar det, säger Jeanna Högberg.

”Blev trött”

Ekipaget slutade på 68,727 procent.
– Vi kan mycket bättre, säger Jeanna Högberg.
– Jag tror att hon blev trött, kraften började nog ta slut där i slutet på programmet. Energin höll inte riktigt hela vägen ut.

Domarna var dock långt ifrån ense och placeringarna spretade mellan 7 och 14 direkt efter att hon hade ridit som startnummer 17. Totalt startar över 90 ekipage GP-dressyren och det är bara de 30 bästa som går vidare till Grand Prix Special på måndag. VM-äventyret är därmed med största sannolikhet över för Jeanna Högberg.

Många lärdomar

Lärdomarna för ryttaren är många:
– Jag har aldrig varit på tävling så här långt innan. Det är svårt att veta hur man ska lägga upp det och det kan ju vara olika med olika hästar. Om jag stoppar innan piruetterna ger jag mig själv ett bra betyg. För övrigt… Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det.

Lagtävlingen på dressyr-VM avslutas i morgon, söndag.

Liveresultat

Start- och resultatlista

SVT Play

FEI-tv

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden