Dressyr
13 juli 2022 19:31
Ridsportplus

Jeanna Högberg rider VM: ”Astoria har star quality”

VM i HerningDet svenska VM-laget i dressyr bjöd inte på några större skrällar men väl en stjärnhäst på väg upp. Jeanna Högberg har gjort hela resan med Astoria själv och med VM i Herning är det nästan på hemmaplan för Helgstrands beridare.

Jeanna Högberg rider VM: ”Astoria har star quality”
Jeanna Högberg är ingen gröngöling – 2014 red hon VM i franska Caen med Darcia VH. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Jeanna Högberg och 10-åriga Astoria (SWB sto f-12 e Sir Donnerhall II-Quaterback, uppf/äg Hipponews KB, Christina Olsson) har varit ett team i halva stoets liv. Tillsammans har de vunnit Breeders Trophy tre år i rad och 2018 gick de till 6-årsfinal i unghäst-VM. I februari 2021 red de sin första Grand Prix på 72,46 procent och i oktober samma år red de sin första internationella Grand Prix i VM-staden Herning.

  Därefter har det fortsatt uppåt – till en plats som fjärderyttare i det svenska VM-laget som bland annat kommer att möta det danska dynamitlaget på hemmaplan.
  – Det känns fantastiskt kul att ha tagit henne hit från det att hon var fem år, genom unghästklasser och unghäst-VM som 5-, 6- och 7-åring – och att det håller hela vägen inte bara till Grand Prix utan till mästerskap. Och hon är fortfarande väldigt ung i Grand Prixen, säger Jeanna.

  Får stöttning av Helgstrand

  Vad är det som gör henne så speciell?
  – Hon har ”star quality”, fortsätter hon.
  – Hon har en speciell ”look”. Varje gång man kommer in i stallet är det henne man tittar till på. Framförallt är det huvudet och ögonen, hon liksom suger tag i en.

  Många kanske tänker på Astorias utmärkande öron.
  – Det charmar publiken, men jag tänker inte på dem längre, ler Jeanna.

   

  Som beridare på Helgstrand Dressage är det nästan lite hemmaplan för Jeanna också. Frågan är bara hur det hektiska jobbschemat går ihop med en VM-uppladdning?
  – De tycker självklart att det är jättekul att jag har kommit med till VM, så jag får väldigt bra stöttning i det, säger Jeanna.

  Finslipar piruetterna

  Kommande vecka reser landslagstränaren Louise Nathorst till Helgstrand för att skruva på de sista knapparna inför VM som går om mindre än fyra veckor.
  – Vårt genrep var i Rotterdam och då hade vi lite problem med piruetterna, och det ska hon inte behöva ha. Så det ska vi lägga lite extra krut på.
  – Jag vet också att hon kan komma ihop lite mer i passagen, så det lägger vi också lite krut på.

  – Det är fortfarande så pass nytt och det är svårt att veta hur mycket styrka hon har, och så hittar man lite nya knappar. För mig är det så annorlunda mot hur det var när hon var unghäst, då när det mer bara var att tuta på. Här blir det mer analyserande. ”Hur var hon där? Hur gjorde jag inför den tävlingen?”, berättar Jeanna.

  Hon tittar mycket på filmer från sina ritter för att se vad hon kan göra bättre.
  – Nu handlar det mycket om att hitta vad jag har gjort när det har gått bra.

  Mentalt är du stark?
  – Ja, det skulle jag säga. Det känns lite kaxigt att säga nu innan, jag tyckte det var stort när jag gick runt på EM i Göteborg och då var det ett EM. Det kommer att bli stort med ett VM i Herning, ler Jeanna.

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden