Dressyr
11 april 2022 13:17
Ridsportplus

Framgångar för Jeanna och Jacob i internationell GP

Internationell debutJeanna Högberg har vunnit två internationella Grand Prix:er i Polen i helgen, och Jacob Nørby Sørensen en. De båda svenskarna har också placerat sig flitigt. Jeanna Högberg berättar om helgens upp- och nedgångar.

Framgångar för Jeanna och Jacob i internationell GP
SWB-stoet Astoria och Jeanna Högberg. Arkivbild. Foto: Roland Thunhom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det har varit en framgångsrik helg för svenskarna i Polen. I fredags knep Jeanna Högberg både första- och andraplatsen i en trestjärnig Grand Prix med hästarna Astoria (SWB f -12 e Sir Donnerhall II OLD-Quaterback äg och uppf Christina Olsson, Hipponews KB) och Badinda Altena (KWPN f -06 e Tolando-Goodtimes). Procenten var 72,239 respektive 71,392. Även tredjeplatsen tillföll en svensk ryttare, nämligen Jacob Nørby Sørensen med hästen Vincent (HANN f -12 e Vivaldi-Brentano II). Ekigapets procent blev 70,043.

  – Det kändes jättebra eftersom jag hade lite oflyt i Herning, så det var väldigt roligt att vara på banan igen, säger Jeanna Högberg.

  Hon och Badinda Altena är nya för varandra sedan i mars. Hästen har tidigare ridits av en fransman, Pierra Volla, bland annat i Rio, och under några år stått hos danska Charlotte Heering.

  Img_0752
  Badinda Altena och Jeanna Högberg debuterade internationellt. Foto: Privat

  – Det är en fin liten häst och en van tävlingshäst, men för oss var det internationell debut och det var kul. Först hade de skrivit att vi fick 65 procent och jag tänkte ”nu ska jag nog sluta med Grand Prix för känslan var en annan”. Men sedan sade någon att de ändrat till 71 procent och då blev jag lite gladare och det kändes det lite lättare att ladda om inför ritten med Astoria, säger Jeanna Högberg.

  Jeanna Högberg kom etta även i lördagens trestjärniga Grand Prix Special med Badinda Altena och procenten blev 72,915. Jacob Nørby Sørensen placerade sig tvåa i samma tävling med Vincent, med poängen 68,585.

  I går, söndag, var det Jacob Nørby Sørensens tur att knipa förstaplatsen, då i en trestjärnig kür, med hästen Sheeran (OLD f -11 e Sir Donnerhall-Johnson TN) och den fina procenten 75,945. I den tävlingen blev Jeanna Högberg och Astoria uteslutna.

  Img_7559
  Jeanna Högberg och Astoria. Foto: Privat

  – Det var vår första internationella kür och jag var så himla nöjd med hennes prestation. Det var efter avslutningshalten som sidodomaren började veva och tjoa. Hon måste ha bitit sig precis på slutet det var lite rött i skummet, berättar Jeanna Högberg.

  Reglerna innebär att ekipaget uteslöts.

  – Men jag hann få alla poängen av fyra domare och det visade att vi fått 77 procent, vilket skulle ha varit mitt personbästa i internationell Grand Prix Freestyle. Men bäst är att vi inte hittade något fel och jag tror inte att Astoria kände något.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden