Avelsnyheter, Dressyr, Ridsport Play
9 september 2022 19:55
Ridsportplus

Jeanna Högberg och Down Town toppade bland 6-åringarna

Unghäst-VMHesselhoej Down Town och Jeanna Högberg tycks vara oslagbara och på söndag vankas det 6-årsfinal vid unghäst-VM i Ermelo. Till final gick även en svenskägd SWB-häst. Dessutom har Jessica Lynn Thomas tagit Maddox Mart vidare till den stora 5-årsfinalen, efter att ha vunnit trösfinalen. Se vad Jessica säger om segern i den filmade intervjun här. (PLUS)

Jeanna Högberg och Down Town toppade bland 6-åringarna
Jeanna Högberg och Hesselhoej Down Town visade formen på UVM även i år. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hesselhoej Down Town (DWB hingst f-16 e Hesselhoej Donkey Boy-Blue Hors Zack, uppf Dorthe och Hans Jørgen Hoeck, äg Helgstrand Dressage) fick jämna höga poäng rakt igenom med 9,6 för framtidsutsikter när 6-åringarnas kval avgjorde på fredagen i holländska Ermelo. Snittet landade på 9,48 poäng vilket gav en seger till Donkey Boy-sonen och Jeanna Högberg, som red hingsten till världsmästartiteln i fjol.

Tvåa i kvalet blev Las Vegas (KWPN hingst f-16 e Ferdeaux-Wynton, uppf J Deenen, äg Nico Witte och Nol Gerritsen) som fick 10 poäng på galoppen och 9,8 på traven. Det som drog ner och placerade hingsten på andra plats var skritten som fick 8,2 poäng, vilket gav 9,42 poäng i snitt. Ryttare var holländska Emmelie Scholtens.

Trea blev Global Player OLD (OLDBG hingst f-16 e Grand Galaxy Win-BH Don Schufro, uppf Henrik Hansen, äg Helgstrand/Schockemöhle) med 9,4 poäng i snitt. Liksom i fjol reds han av tyska Eva Möller och då slutade ekipaget fyra i finalen.

SWB-häst till final

Svenska Ida Nordenberg Küchenmeistern red in på tiondeplatsen med Moretti Weltino (SWB val f-16 e Dante Weltino OLD-Master, uppf Kerstin och Lars Svenstrup, äg Charlotte Haid-Bondergaard och Dan Nordenberg), som slutade på 8,33 poäng med 9 poäng för skritten.

– Hästen visade ett bra register. Skolorna var bra och formen stadig. Ida gjorde en säker uppvisning och domarna tyckte om hästen så det är bara att verkligen gratulera. Bland de tolv bästa sexåringarna i världen, då har man gjort det jättebra, säger förbundskapten Bo Jenå.

De tolv bästa ekipagen går vidare till söndagens final, där vi nu alltså får se två svenska ryttare och en SWB-häst från 6-åringarnas kval. För resten väntar tröstfinal under lördagen, där de tre bästa även får en plats i den stora finalen.

Maddox Mart till stora 5-årsfinalen

Under fredagen reds även 5-åringarnas tröstfinal där svenska Jessica Lynn Thomas tog hem segern med Maddox Mart (KWPN hingst f-17 e Hennessy-Bordeaux, äg Gestüt Schafhof). Ekipaget red i mål på 8,72 poäng med som högst 9,5 för traven. Det innebär att ekipaget får rida i lördagens stora final, tillsammans med tvåan och trean i tröstfinalen.

I den stora 5-årsfinalen får Jessica och Maddox Mart möta Jeanna Högberg och BE Allex, som var det sista ekipaget att knipa en finalbiljett i kvalet.

Se vad Jessica Lynn Thomas säger om fredagens bravad här:

Dantes Vincero får ny chans

Nyblivna dubbla världsmästaren Charlotte Fry och Kjento vann 7-åringarnas kval på 84,415 procent. Minna Telde och Dantes Vincero Gj (SWB) slutade på plats 15 med 74,102 procent och missade därmed en direktbiljett till finalen. På lördagen får de svenska ekipagen en ny chans då de tre bästa i tröstfinalen tar de sista platserna i den stora finalen.

Även KWPN-stoet Kavira, som ägs av Christinelund Dressage, gick vidare till 7-årsfinal med Sofie Lexner i sadeln. Ekipaget red i mål på 76,259 procent, vilket gav en åttondeplats.

Resultatlista 6-åringarna kval

Resultatlista 5-åringarna consolation

Clipmyhorse sänder live (betaltjänst)

Unghäst-VM regler

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden