Sportnytt
14 mars 2020 09:51

Jens Fredricson är tillbaka och satsar mot mästerskap

StorsatsarJens Fredricson kan se tillbaka på några framgångsrika månader på hopparenorna, och det är ingen slump. Satsningen är välplanerad, och han hoppas att den ska nå riktigt långt. − OS är inte ett ouppnåeligt mål, och jag skulle gärna rida mästerskap tillsammans med Peder. Det har vi aldrig gjort.

Jens Fredricson är tillbaka och satsar mot mästerskap
Jens Fredricson har fyra hästar som kan ta honom tillbaka till mästerskapen. Foto: Anna Nyberg

I Grand Prix i norska Lilleström i februari blixtrade det till ordentligt. Jens Fredricson vann tillsammans med Lövsta-hingsten Karmel van de Watering, efter ett 2019 då ekipaget gått från klarhet till klarhet.

Segern i Lilleström följdes upp med ytterligare en GP-seger, i danska Herning i början av mars.

− Karmel är väldigt kapabel. Han är kanske det bästa häst jag haft, och han kan gå väldigt långt, berättar Jens Fredricson, i vardagen stallmästare på Flyinge och Strömsholm.

Karmel är verksam i aveln och har tappats under vintern för att kunna tävla enligt plan under året. Och han är inte ensam om att föra Jens Fredricson tillbaka till toppskiktet inom svensk hoppning. I stallet finns ytterligare två 10-åriga hästar redo för de stora klasserna, Con Tempi och Prince Nandor, och 9-årige Cosmopolit.

Jens-fredricson-karmel-van-de-watering-2-191004-rt
Jens Fredricson och Karmel van de Watering från tävlingar på Flyinge i höstas. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Jens Fredricson red Cosmopolit till seger i 7-åringarnas Breedershoppning 2018. Foto: Roland Thunholm

Redan 2016 sade Jens Fredricson i intervjuer att han siktade mot OS 2020, och han säger i dag att det inte är ett ouppnåeligt mål.

”Visat kapacitet”

− Jag har en fin häst i Karmel som har visat sin kapacitet på trestjärniga hoppningar inomhus. Han gick också trestjärnig Grand Prix utomhus på sensommaren och tidig höst. Jag har pratat med landslagsledningen om att få delta i nationshoppningar, och fått positiv respons på det.
− När jag red Lunatic var det inte många som trodde att vi skulle tävla OS. Men det gjorde vi, och nu har jag en välutbildad häst som jag ridit i snart fem år, dessutom med den bästa hjälp. Vi har tränat för Kaiser Johannsmann som haft träningar på Flyinge och Strömsholm, och jag har ridit för Kyra Kyrklund och Lussan Nathhorst.

Peder och jag har deltagit i nationshoppningar tillsammans, men aldrig mästerskap.

Dessutom får Jens hjälp och råd av lillebror Peder Fredricson.
− Jag är verkligen privilegierad, och skulle väldigt gärna rida mästerskap tillsammans med Peder. Vi har deltagit i nationshoppningar tillsammans, men aldrig mästerskap. Fast i OS 2012 red jag och Lisen.

Tränar smidighet

Men det krävs två för att prestera maximalt på tävlingsbanan. Jens har hunnit bli 52 år, och i höstas hade han problem med ett knä.
− Knäet är helt återställt nu, och jag tränar och tänker på vad jag äter. I min ålder måste jag arbeta extra med att hålla kroppen smidig.

− För att lyckas krävs både motivation och fysisk förmåga. Jag är ruskigt motiverad just nu, så då får inte kroppen fallera. Jag gör en seriös satsning, inte minst tack vare mina fantastiska hästägare, Lövsta som äger Karmel, ägarna till Markan på Strömsholm som äger Cosmopolit, Dan Eriksson och Roland Nilsson som äger Con Tempi och Pb Investor som äger Prince Nandor.

Har hittat hem

Den närmaste tiden blir det dock inte några stora tävlingar. Jens har lagt alla tävlingsplaner på hyllan de kommande fyra veckorna, som en följd av osäkerheten kring coronaviruset. I stället blir det arbete på hemmaplan.

Även hustrun Isabelle Fredricson arbetar på Flyinge, som veterinär, och i fjol köpte familjen en gård i Löberöd, inte långt från Flyinge, och flyttade därmed på riktigt till Skåne.
− Vi trivs väldigt bra på gården, så där blir vi kvar, säger Jens Fredricson.

Fakta

Här är Jens Fredricsons hästar

Fyra  hästar färdiga för högsta nivån

Karmel van de Watering (BW, hingst f 2010, e Diamant de Semilly, u Samba des Etisses (SF), e Quick Star (SF), uppf Marcel Broeckx äg Lövsta stuteri AB)

Vann Grand Prix i Lilleström 15 februari
Främsta skälet till att Jens Fredricson klättrade från plats 2 935 till plats 1 335 – en förflyttning på 1 600 platser – på FEI:s rankning i februari.

Con Tempi  (HOLST val f 2010 e Cassini I, u Sartane, e Caretino, uppf Hans-Joachim Gerken, äg  Dan Eriksson, Roland Nilsson)

Prince Nandor (SWB hingst f 2010, e Nintender (ex V Sambia), u Pandora II, e Dinard L, uppf/äg PB Investor AB)

Cosmopolit (SWB val f  2011, e Cohiba, u Olida, e Calido I, uppf Sören Savgren, äg Markan Strömsholm)

 

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden