Sportnytt
10 januari 2020 12:12
Ridsportplus

OS-veterinären: ”Ryttarna ska rida med dunjacka och cykla i bastu”

AcklimatiseringDen största utmaningen vid OS i Tokyo blir inte den sportsliga utan klimatet och luftfuktigheten. För att kyla en häst går det åt tusen liter vatten, enligt veterinären Lisa Lidbeck, som rekat på plats. Ridsport har pratat med Lisa om vad som väntar OS-ekipagen i Tokyo.

OS-veterinären: ”Ryttarna ska rida med dunjacka och cykla i bastu”
OS i Tokyo befaras bli varmare än i både Aten och Sydney. Men med rätt förberedelse ska det inte vara några problem. Utmaningen blir dock att få fram tillräckliga mängder kallt vatten till kylning av hästarna. Foto: Lisa Lidbeck

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tillsammans med folk från Svenska Ridsportförbundet och de tre olympiska förbundskaptenerna besökte Lisa Lidbeck de olympiska testtävlingarna i fälttävlan inför nästa års OS i Tokyo. De genomfördes under sensommaren och hölls på den numera mycket moderniserade anläggning som hyste OS-tävlingarna redan 1964. FEI:s olika kommittéer hade också representanter på plats och dessa har sedan avlagt rapport.

    Hur såg det ut?
    – Väldigt bra, med enorma läktare, många ridbanor, ridhus, stall och utrymmen för oss veterinärer. Terrängbanan var fantastiskt fin och varierande.

    Fakta

    OS i Tokyo

    Spelen pågår mellan den 24 juli och den 9 augusti och innehåller 33 sporter i 324 grenar.

    Ridsporten hålls i Equestrian Park, samma anläggning som hyste spelen 1964, men nu ordentligt moderniserad. Fälttävlans terräng rids på Sea Forest Cross-Country Course.

    • Fälttävlan: 31 juli-3 augusti.
    • Dressyr: 25-29 augusti.
    • Hoppning: 4-8 augusti.

    Nya regler: I alla tre OS-grenar består lagen av tre ryttare – alla resultat räknas.

    Expandera

    Det är inte faciliteterna som är problemet med Tokyo?
    – Nej, det är klimatförhållandena. Tokyo är väldigt varmt, som de värsta dagarna vi upplevde under VM i Tryon. Men värmen är en sak, det stora problemet är luftfuktigheten. Den gör att svettning inte fungerar, den kyler inte ner kroppen. Det är ju svettens avdunstning som ger kylande effekt. Det finns ett diagram där det framgår att Tokyo-OS kommer att bli det varmaste hittills. Betydligt värre än Sydney och Aten, just på grund av luftfuktigheten.

    Hur fungerade det under testtävlingen?
    – I stort sett bra. Jag blev dock smått ovän med personalen i hästarnas kyltält när jag påpekade att det inte fanns tillräckligt med kallt vatten. Men de lyssnade och jag är övertygad om att det har rättats till när det är dags för OS.
    – När man måste kyla på ett effektivt sätt efter topprestation i sådan värme är det fullkomligt nödvändigt att det finns tillräckligt med kallt vatten. Vattnet ska vara så kallt att isbitarna precis har smält, aldrig över tio grader, för då har det inte tillräcklig effekt.

    D363072e-ded9-41af-8a69-5c628f556176
    Från testtävlingarna i Tokyo. Foto: Lisa Lidbeck

    Det går åt en hel del vatten?
    – Jag har räknat ut att det går åt tusen liter vatten till varje häst. Det gäller att få bort all värmeenergi från kroppen. Jag har sett tendenser till överhettning och jag hörde holländaren Martin Lips när han berättade om när hans egen häst för många år sedan var nära kollaps. Det är sådant vi vill undvika. Därför påpekade vi nu alla att antalet kylställen vid terrängbanan var underdimensionerat.

    2e4a9692-4792-4c63-ac2d-d6aedfbe5984
    Klimatet kommer vara det största problemet för de svenska ryttarna och hästarna vid OS i Tokyo. Foto: Lisa Lidbeck

    Hur bör ryttarna förbereda sig inför OS?
    – Min kollega Rasmus Westgren och jag håller på att arbeta ihop en manual till de svenskar som ska rida i Tokyo. Vi utformar den individuellt och anpassad efter varje gren.
    – Acklimatitiseringen är viktig och ska göras tre veckor i förväg. Hästarna ska inte klippas, de ska ridas med tunga täcken, när det är som varmast på dagen och i välvattnade ridhus. Det ska vara så att värmen slår emot dem som en vägg när de går in.
    – Ryttarna ska rida med dunjacka, cykla i bastu, rida när det är som varmast, exponera sig så mycket som möjligt för värme.
    – Acklimatiseringen gäller alla i teamet, inklusive veterinärer, tränare och groomar, för att de ska kunna göra sina jobb på plats. Det blir läge att ta bort de där extra kilona…

    Vad anser du om att ha OS under dessa extrema förhållanden?
    – Jag tycker inte att man ska blåsa upp problemen. Är de aktiva väl förberedda och planerar väl ska det gå bra. Om allt fungerar som arrangörerna tänkt sig, med all internationell uppbackning de får, tror jag inte att det är någon fara för tävlingarna. Men det finns inte marginaler för någon miss. Då kan det bli farligt på riktigt.

    Fakta

    Lisa Lidbeck

    Lisalidbeck
    Lisa Lidbeck Foto: Lottapictures

    Ålder: 45.

    Aktuell: Landslagsveterinär för fälttävlan som nyligen granskat förhållandena inför OS i Tokyo.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden