Förbundets utmaningarMycket var sig likt från jobbet på Gymnastikförbundet, som att leda personal. Men att få se skandal efter skandal och en brinnande debatt om hästvälfärd var inget som Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg räknat med.
Johan Fyrberg: ”Vi har ständigt en krisberedskap”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Nu har Johan Fyrberg varit generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet i ett år. Tidigare har han haft samma position på Gymnastikförbundet. Ridsport får en pratstund kring medlemstapp, hästvälfärd och att hitta ny sportchef.
Vad är viktigast för förbundet 2025?
– Under 2024 har vi sett en minskning av aktiviteter på fem procent och ett medlemstapp på åtta procent. Det är inte dramatiskt men vi är väldigt överens om att vi vill vända på det.
Hur ska det gå till?
– Vi har ju inte enskilda medlemmar utan vi gör det genom att stötta distrikt och föreningar. Vi måste beskriva värdet av medlemskapet. Det finns så mycket att ta del av inom förbundet, allt från Grönt Kort-utbildningar till universitetsutbildningar, och inte minst att vara del av gemenskapen i stallet och en tillhörighet. Det finns också enskilda faktiska förmåner, som försäkringen.
Fakta
Johan Fyrberg
Ålder: 52 år.
Bor: Danderyd.
Familj: Hustru och tre barn, två söner på 23 och 24 år och en dotter på 17 år.
På min bucket list: Stockholm Maraton har jag genomfört ett antal gånger och att genomföra fler maraton i fler länder är lite av en dröm.
Ska ni börja med rabatter på affärer?
– Jag tror inte på att människor ska bli medlemmar för att de får tanka gratis en gång på en bensinmack. Det handlar om demokrati och att man vill stanna som medlem och fördjupa sig.
Varför har förbundet tappat medlemmar?
– Vi ser en utmaning i kostnadsutvecklingen i samhället. Tennis och fotboll har enligt RF:s senaste undersökning fått högre avgifter, men ridsporten likaså, även om vi inte ökar lika mycket. Vi måste hitta lägre insteg. En sådan insats är nollstjärniga tävlingar. Vi vill stötta föreningarna så att de kan öppna upp sig så att ridning och hästar blir tillgängligt för alla som vill.
Vad satsar ni på mer?
– Elitidrotten. Kan vi införa en talangsatsning motsvarande nivå fem? Vi har nivå ett till fyra och landslag, här vill vi nå de som kanske redan är på en internationell nivå men vill komma upp till toppnivå.
Och hur går det med hästvälfärden?
– Vi kommer att forsätta arbetet både i Sverige och internationellt. När det gäller antiobiotikabehandling och medicinering till exempel; vi ska inte sluta medicinera hästar men det ska inte vara en genväg till prestation. Det handlar också om utrustning, såsom spöanvändning, nosgrimmor och bett. Och om regelverk, till exempel att ändra koefficienter så att harmoni betyder mer.
Om det blir fler skandaler, är ni beredda?
– Naturligtvis. Vi har ständigt en krisberedskap och står redo året om med en pressjour.
Vad tycker du om alla granskningar i media?
– Det är en utmaning i vardagen, men det är bra att fel och brister kommer fram så att vi kan göra något åt dem. Jag välkomnar granskningar.
Det har kommit kritik om att förbundet diskuterat enskilda ryttare
i media. Hur ser du på det?
– Jag upplever inte att förbundet gått ut i personfrågor, det är viktigt att hålla de frågorna internt. Sakfrågor däremot kan man diskutera i media.
Hur går det med rekryteringenav en ny sportchef, efter Andrea Barth?
– Den är i gång, men jag tänker låta den ta tid. Rollen består både av administration och att leda en grupp på runt 15 personer på kansliet, dels av samspel med SOK, RF och förbundskaptener. Jobbet är en rejäl utmaning men det är också en fantastisk rolig position att ha.
Dressyren ska få en ny landslagsveterinär. Varför?
– Vi har lärt oss att veterinären är en viktig pusselbit i lagbygget, och nu får grenarna var sin veterinär. Denna kan hålla kontakt med ryttarnas egna veterinärer för att bygga hållbarhet på alla plan.
Många nyrekryteringar nu – är det fler poster lediga?
– Nej, överlag upplever jag att jag har ett väldigt stabilt förbundskansli med många fina medarbetare, det vill jag säga.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2025.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på