DiskussionHur ska ryttare tänka när de väljer tränare? Vilka är fördelarna – och riskerna – med att välja en tränare, med eller utan licens? Och hur kan man vara säker på att tränaren verkligen har den kunskap som krävs, eftersom yrket inte har en skyddad titel? Svenska Ridsportförbundets utbildningsansvariga, Sandra Wiklund, ger svaren.
Sandra Wiklund om valet av tränare: ”Viktigt att ni har en gemensam bild”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
En artikel i Aftonbladet har nyligen väckt stor uppmärksamhet och skapar diskussion. I artikeln visar ett filmklipp bland annat hur ett barn som rider har ett band runt sin kropp som begränsar hennes rörlighet i sadeln. En stor tvist har sedan uppstått mellan tränaren, som saknar licens, och barnets mamma som menar att de blivit utsatta för en förkastlig träningsmetod. Tränaren menar å sin sida att hon inte har gjort något fel.
Detta fick Ridsport att ställa några frågor till Sandra Wiklund, utbildningsansvarig på Svenska Ridsportförbundet, som kritiserade tränarens metoder i samband med tvisten.
Inget mandat att agera
Om en tränare skulle bära sig illa åt, eller använda sig av träningsmetoder som bör ifrågasättas, har inte Svenska Ridsportförbundet mandat att göra något åt detta om personen inte har licens. På samma sätt skyddas heller inte tränaren av någon försäkring om denne skulle skadas eller råka ut för en olycka i samband med en lektion.
Vad gäller när man tränar för en olicensierad tränare?
– Det är viktigt att veta att det då inte finns några garantier för vilka kunskaper personen ifråga har. Man behöver därför göra ett gediget jobb själv, som ryttare eller ponnyförälder, för att få veta mer om personen, kanske ta referenser från andra elever och så vidare.
– Fördelen med att anlita en licensierad tränare är att de har med sig en hel del kunskaper från våra utbildningar och kurser. De omfattas även av en försäkring som gäller om olyckan skulle vara framme.
Har ni någon uppfattning om hur många olicensierade tränare det finns i Sverige? Och vad dessa personer har för kunskaper?
– Det är fritt fram för privatpersoner att träna andra individer. Det kan vara någon som har jättemycket kunskap som lär ut på ett bra sätt, eller så är det inte det. Det kan också handla om en kompis eller förälder som hjälper sitt barn. Sådana siffror är omöjliga för oss att kontrollera.
Är detta något som ni vill reglera eller komma åt på något sätt?
– I dagsläget har vi varken mandat eller regelverk för att hantera den typ av verksamhet som inte är ansluten till Svenska Ridsportförbundet. Vi fokuserar på de regelverk som vi kan påverka och vill såklart att det ska vara attraktivt för tränare att komma till oss.
Tränarutbildningarna är ifrågasatta och det finns flera exempel på tränare som avstår ifrån att uppgradera sin tränarlicens (från C till B till exempel) och även de som avstår ifrån fortbildningarna. Görs något för att licensieringen och era utbildningar ska bli mer attraktiva?
– Det är ett pågående arbete som vi ständigt jobbar med att utveckla. Självklart vill vi att tränarna ska licensiera sig och gå de fortbildningskurser som finns hos oss.
Det finns även flera duktiga ryttare med både erfarenhet och pedagogisk förmåga som håller i träningar idag – men som saknar licens. Hur vill förbundet locka dessa personer att gå utbildningen och licensiera sig?
– För det första får man som licensierad tränare ta del av den försäkring som finns om olyckan är framme vid en träning, vilket är en fördel. Flera av våra tränare uttrycker även att de känner sig som en stor del av ridsportfamiljen när de får möjlighet att träffas på fortbildningarna, skapa sig ett större nätverk och knyta lokala kontakter med mera. Man utvecklas och får möjlighet att lära sig mer.
Som ny elev eller ponnyförälder inom ridsporten kan det vara svårt att veta vilken tränare man ska välja och vem som har tillräckligt med kunskap. Hur ska ryttarna tänka för att undvika att hamna i fallgropar?
– Välj en utbildad och licensierad tränare. Träffa personen och titta gärna när denne tränar andra ekipage. Fråga dig själv om du tycker att dennes pedagogik känns bra? Verkar det vara ett bra tillvägagångssätt vid träningstillfället? Är det en bra träningsmiljö för ryttare och häst? Du ska trivas med din tränare. Det är också viktigt att ni har en gemensam bild av vad ni vill utveckla, vilka mål ni har. Sträva efter att tillsammans hitta en röd tråd för just er som ekipage, oavsett ambitionsnivå.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på