Dressyr
30 augusti 2020 06:00

Johanna Due-Boje tog priset med sin kür

UppladdningTvå segrar på två kval ger Johanna Due-Boje en ointaglig ledning i Dressage Powers Grand Prix-tour. − Det här var en bra uppladdning inför SM i nästa vecka, säger Johanna efter segern i Kimstad på över 75 procent.

Johanna Due-Boje tog priset med sin kür
Johanna Due-Boje och Mazy Klövenöj tog ännu en kürseger under lördagen. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Roland Thunholm

I ett regnigt Kimstad avgjordes andra kvalet i Dressage Power and Arena Tour. Och för andra gången var det Johanna Due-Boje som red hem segern i GP-küren tillsammans med Mazy Klövenhöj (SWB sto f 2008 e Bocelli – National Zenith xx, uppf Annette Karlsson, äg Pernille & Aksel Primdahl, Annette Karlsson)

I första kvalet blev det 75,033 procent. Den här gången vässade hon procenten ännu lite till och resultatet blev 75,592.

– Det är så himla kul att rida kür och hästen får en bra erfarenhet. Man kan bygga upp programmet utifrån hästens förtjänster, den får bra självförtroende och det blir bättre flyt i andra program också, säger Johanna, som kunde återvända hem med en prischeck på 25 000 kronor.

Johanna hade vädergudarna med sig under den regniga lördagen. Regnet höll sig borta just när hon red sitt program.
− Sedan blev jag blöt på prisutdelningen, men det gjorde inte så mycket.

Hon och Mazy Klövenhöj har verkligen hittat sin kür.
− Jag känner också att vi i vanliga Grand Prix har blivit mer samspelta. Det tar ett tag innan man landar på en så pass het häst som Mazy är, och nu håller vi en jämn och hög nivå.

Mazy trivs med sin kür som de haft sedan i fjol.
− Musiken är irländskt influerad, det är lite annorlunda, inget man hör så ofta i kürsammanhang. Den är taktfast och lite mystisk, samtidigt som man blir glad av den, och det passar en rödhårig tjej som Mazy.

Nu blir det några dagars vila i hagen innan det är dags att åka norröver igen, till SM på Strömsholm nästa helg.
− Jag åker upp så att jag hinner träna för SM innan. Hur det går på SM vågar jag inte sia om, för det är ett starkt gäng som är där, med Patrik Kittel, Jeanna Högberg, Sandra Dahlin och Marina Mattsson. Det kommer nog att bli en toppstrid, säger Johanna Due-Boje.

200829 Dressage Power Kimstad
Det blev en blöt prisutdelning för Johanna Due-Boje i Kimstad. Foto: Dressage Power

Kristian von Krusenstierna, en av Dressage Powers grundare, är imponerad av Johannas häst Mazy af Klövenhöj.

– Man ser på hennes häst hur hon blir allt mer trygg med att gå kür, hon blev lite laddad förut men hon verkar gilla sin kür och har hittat ett bra flyt i det, även om bytesserierna kan bli lite stabilare. Internationellt sett märker vi att det behövs väldigt bra piaff och passage, och det har hästen. Vi kommer att se den mycket framöver, säger Kristian.

Tvåa i Kimstad blev Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq. Resultatet blev 71,525.

– Det var roligt att se dem, det är ändå ett OS-ekipage. Jag tror att det var en väldigt bra uppladdning inför SM för de här ryttarna, säger Kristian.

På tredje plats kom Jennifer Svensson med Sibelius, som belönades med 70,583 procent. Hon undervisar elever som rider kür, men har inte chansen att själv rida tävlingsformen så ofta.

– Det är bra för mig för att förstå mina elever bättre – dels hur svårt det är att rida kür, dels hur jättehärlig känslan är när det klaffar. Det är en härlig magkänsla, säger Jennifer.

Nästa kval går i Lidköping och Kristian hoppas att det ska bli en spännande tävling.

– Alla som är sugna har möjlighet att vara med. Det är verkligen möjligt att rida om en finalplats eftersom det bara krävs ett resultat för att bli en av de tolv som får rida, säger Kristian.

Under fredagen reds också en Grand Prix i Kimstad, med tolv ryttare i startfältet. Jacob Nörby Sörensen red hem både segern och tredjeplatsen. Han segrade med Møgelbjergs Romeo (DWB, val, f 2010 e Blue Hors Rush Hour – Blue Hors Don Romantic, uppf Jytte och Hans Knudsen, äg Patricia Florin) på 70,761 procent och kom trea med Sheeran.
Tvåa blev Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden