Dressyr
16 augusti 2020 20:22
Ridsportplus

Johanna Due-Boje toppade i Kungsbacka: ”Bättre att göra missarna nu”

SM-uppladdningDet har inte bara ridits hopp-SM i helgen. Johanna Due-Boje briljerade med dubbla segrar vid helgens dressyrmeeting i Kungsbacka. En av dem var i küren som även var kval till Dressage Powers GP-tour. "Jag kände att jag kan lita på Mazy", säger Johanna, som även fällde glädjetårar över en nytänd stjärnas comeback. "Hon kan bli som Mazy", säger hon.

Johanna Due-Boje toppade i Kungsbacka: ”Bättre att göra missarna nu”
Johanna Due-Boje och Eowyn. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Johanna Due-Boje var storfavorit i Dressage Powers Grand Prix Tour i fjol, men slutade som tvåa i finalen. När touren drog igång igen i helgen på Kungsbacka Ridklubb efter coronauppehållet var Johanna taggad att visa upp sin kür igen.
  – Den är lite inspirerad av riverdance, irländska toner, ganska taktfast precis som hästen är. Jag kan känna att hon hör musiken och hittar precis rätt takt i piaff och passage, hon dansar till musiken, säger Johanna.

  Och visst blev det en fullträff med Mazy Klövenhöj som dansade sig till 75,592 procent och seger i det tio ryttare starka startfältet. Tvåa blev Malin Rinné och Scharmeur som red ihop 73,717 procent medan Lina Dolk och Languedoc knep tredjeplatsen på 71,508 procent.

  Förra året var det ösregn och denna gången var det svettigt värre i sommarsolen, men det bekom inte hästarna ett dugg, berättar Johanna.
  – Jag kände att jag verkligen kan lita på Mazy, även om jag tyckte jag själv red lite sämre än jag brukar göra. Jag kom aningen i otakt med musiken, vilket gjorde att jag kom ur min bubbla lite. Det hände tidigt i programmet och ledde till några onödiga missar som jag får ta på mig själv. Men bättre att det händer nu än på SM:et.

  Photo-2020-08-16-18-37-29
  Mazy dansade fram till irländska toner. Foto: Privat
  Photo-2020-08-16-18-37-28
  Det blev en SM-uppladdning som hette duga. Foto: Privat

  Perfekt med irländsk musik till fuxsto

  Kürmusiken var ursprungligen avsedd för Johannas tidigare GP-häst Don Corleone, men de gjorde bara en start till musiken innan han fick ett nytt program.
  – Den passade honom aldrig riktigt, men den är perfekt för Mazy. Hon är väldigt taktfast samtidigt som hon verkligen är en rödhårig dam – då passar det bra med irländsk musik. Jag har hört någon liknande liten slinga i musiken hos någon som rider i det irländska landslaget, men den är väldigt unik. Det känns kul att ha något som är lite speciellt och lite nytt, säger Johanna.

  SM i dressyr för seniorer och young rider går av stapeln på Strömsholm den 2-6 september och det här var sista tävlingen innan dess, berättar Johanna.
  – Jag har inte tävlat küren sedan Doha och inte heller ridit igenom den sedan dess, jag brukar försöka spara lite på den. Men nu var det nyttigt att göra den igen – det blev ett bra genrep.

  Med tanke på helgens stjärntäta hopp-SM hade det varit kul att se samma uppslutning på senior-SM i dressyr, menar Johanna.
  – Man kan ju hoppas att de allra bästa dressyrryttarna kunde göra som hoppryttarna, Patrik Kittel brukar ju vara bra på att sluta upp, men vi får väl se om det dyker upp några roliga överraskningar.

  För GP-segern fick Johanna Due-Boje 25 000 kronor, medan den som vinner hela touren kammar hem hela 100 000 kronor. Finalen rids hos Linköpings Fältrittklubb den 15 november, men först återstår ytterligare två kval, ett hos Kimstad Ryttarförening den 29 augusti och ett hos Lidköpings Ridlubb den 24 oktober. Nytt för i år är att det räcker med ett kval för att få rida finalen.

  Photo-2020-08-16-18-37-24
  Eowyn och Johanna med ägaren Linnéa Williamsson med familj.

  Glädjetårar över ny stjärna

  Johanna tog även hem segern i söndagens FEI Intermédiarie I med hästen Eowyn (st f-09 e Ampère-Telex, uppf N.P.H. van Nifterick, äg Williamsson Dressage Horses) på 69,853 procent. En seger som betydde extra mycket både för hästägaren och ryttaren med tanke på hästens brokiga historia.

  Efter att ha utbildats upp till Grand Prix i Belgien fick Eowyn beteendeproblem som visade sig bero på en stor cysta på ena äggstocken. Cystan opererades bort, men oron över om hon skulle återhämta sig helt och bli den hon var innan har funnits kvar. Johanna har ridit henne sedan i början av året och med söndagens seger flödade glädjetårarna över stoets comeback.

  – Det kändes rätt hopplöst under en ganska lång period, men sedan har hon bara blommat ut mer och mer. Dels har hon börjat lita på mig, dels har vi hittat den riktiga glädjen i arbetet. Jag har knappt varit hemifrån med henne från gården innan idag, men hon har betett sig så fint. Det var många glädjetårar, och det började redan på framridningen när jag kände hur hon lade in en växel till. Hon ville verkligen visa upp sig och det gjorde mig så rörd.

  Planen är nu att starta Lövstaklasser med det GP-utbildade stoet, berättar Johanna.
  – Det går inte att forcera någonting, det måste få ta den tid det tar. Men hon skulle kunna bli ett sto som Mazy, som gör allt för sin ryttare bara man får henne på sin sida.

  Tanken är att Eowyn ska säljas så småningom, eller om hon kanske blir något för ägaren Linnéa Williamsson att rida, berättar Johanna. Vad det blir får framtiden utvisa.

  Under fredagen reds även en FEI Intermédiarie II där Stefan Jansson toppade med Locatelli på 68,481 procent. Tvåa blev Nina Karlsson och Strandagergårds Danoir på 67,696 procent.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden