Sverige
28 januari 2021 20:19

Johanna Forssell får Ridsports inspirationspris

InspiratörJohanna Forssell är på väg till stallet när hennes liv förändras för alltid. Vägen tillbaka till livet, stallet och hästarna har varit både lång och tuff, men för Johanna har det hela tiden funnits ett självklart mål. Hon siktar på en plats i paralandslaget och på resan dit vill hon samtidigt inspirera andra.

Johanna Forssell får Ridsports inspirationspris
Johanna Forssell, som gör en stor satsning mot paralandslaget, får Ridsports inspirationspris 2020. Foto: Sandra Nordin Johansson

Den 28 januari 2019 var dressyrryttaren och unghästutbildaren Johanna Forssell på väg till stallet i sin bil. Plötsligt dyker en skåpbil upp på vägen, sekunden senare är den förödande frontalkrocken ett faktum. Johanna kläms fast, hon bryter armar, ben och sin höft, drabbas av en hjärnblödning och en brusten aorta.

Livet hänger på en mycket skör tråd.

Vägen tillbaka efter olyckan har varit både lång och tuff, någonting Johanna Forssell valt att dela med sig av i sociala medier och även i Ridsport. Reportaget om Johanna Forssell berörde såväl läsare som redaktionen starkt.

Överraskad pristagare

I kvällens sändning av Ryttargalan kunde tittarna se en paff och överlycklig Johanna Forssell överraskas i ridhuset på Gunnarlunda – mitt under en pågående ridlektion för sin tränare Patricia Florin Laustsen.

110 procent uppbackning

En person som har haft stor betydelse för Johannas rehabilitering är hennes mamma Pia Forssell.

Fakta

Ridsports inspirationspris

Priset går till en person som under året satt ett avtryck i ridsportvärlden genom att inspirera andra människor att våga tro på sina drömmar, tänka nytt eller våga kliva utanför den trygga boxen.

Priset går till dressyrryttaren Johanna Forssell, som efter svåra skador efter en bilolycka, öppet, obeslöjat och inspirerande delar med sig av sin historia och sin kamp att ta sig tillbaka upp i sadeln.

– Jag vill så här under Ryttargalan passa på att hylla henne lite extra.  Trots att det var mycket att sköta hemma med djuren när olyckan inträffade, var mamma hos mig flera gånger varenda dag. Hon tog med mig ut på långa rundor och såg till att jag hade både dator och massor med tidningar för att tiden i sängen skulle bli lite roligare, säger Johanna Forsell.

– Ända sedan jag fick komma hem från sjukhuset har hon kört mig och varit med mig i stallet varje dag,  hon gör alla ärenden och kör mig dit jag vill. Uppbackningen från min mamma och även min fantastiska bror Johan är 110 procent alltid.

Självklar pristagare

För redaktionen, som enhälligt utser pristagaren, var Johanna Forssell ett självklart val.

– Johanna Forssell är en stark kvinna som både besitter stort mod och en inspirerande drivkraft. Vi blev alla väldigt berörda av hennes öppenhjärtiga sätt att dela med sig av sina erfarenheter, säger Susanne Tornberg, vd på Ridsport.

Årsdagen för olyckan är alltid kämpig. Att den i år sammanfaller med Ryttargalan ljusar dock upp en smula, säger Johanna Forssell.

– Det har varit lite tungt i dag, men jag har spenderat dagen tillsammans med min älskade häst Feldnoble vilket får mig att må bra. Jag är också otroligt hedrad över priset och att min olycka kanske kan göra någonting för andra. Vägen till paralandslaget är lång men jag har ju faktiskt bara börjat!

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden