Sverige
24 juni 16:59

Johanna Lassnack: ”En bok jag önskar jag hade läst tidigare i livet”

BoksläppLagom till Sweden International Horse Show släpper ryttarcoachen Johanna Lassnack och skribenten Susanne Högdahl en bok på temat mental träning, med konkreta verktyg som ska hjälpa unga ryttare och teamen runt dem. "Jag ville skriva en bok som jag önskar jag själv hade i mina händer tidigare i livet", säger Johanna Lassnack.

Johanna Lassnack: ”En bok jag önskar jag hade läst tidigare i livet”
Susanne Högdahl och Johanna Lassnack filar nu på en bok om mental träning för unga ryttare. Foto: Zandra Ahl Olausson

Skribenten Susanne Högdahl, till vardags webbredaktör på Ridsport, hade efter tio år som ponnymamma till dottern Esther kommit fram till att hon ville skriva en fackbok inom ridsport.
– Det har blivit så himla tydligt för mig under åren, att de flesta ungdomar brottas med nervositet, med sig själva och sin självbild. Vi tränade, kämpade och slet i en riktig elitsatsning, men det som till slut blev avgörande var vad du har i huvudet. Går du inte in på banan och tror på dig själv, utan istället är livrädd för den där oxern ur sväng eller vad det nu kan vara, så blir det väldigt svårt att lösa uppgiften, konstaterar Susanne Högdahl.

I början av året fick hon en idé.
– Jag har intervjuat Johanna Lassnack ett par gånger tidigare, och känt att hon har en röst som jag tror många unga kan relatera till. Hon pratar både om det här med mental styrka i sadeln, men även att våga tro på dig själv som människa i ridsporten. Så då bara slog det mig, att det är ju Johanna jag ska skriva en bok med! Jag tog kontakt med henne och frågade om hon var intresserad, och hon nappade direkt, berättar Susanne Högdahl.

Därefter gick det snabbt, efter en vecka var skrivarverkstaden igång och inte långt senare hade Johanna Lassnack och Susanne Högdahl ett bokkontrakt med förlaget Tukan.

Verktyg för mental träning

Tanken är att fokus ska ligga på mental träning för ryttare, med konkreta, praktiska verktyg för hur man som ryttare kan skapa ett fungerande system för tävlingssituationen – att hantera känslor i sadeln, träna fokus, jobba med visualisering och hur man går banan på ett effektivt sätt – eller på hemmaplan.

– Men boken handlar också om sociala medier och den bilden som går ut där – hur du undviker att jämföra dig med alla andra och hur du istället bygger upp dig själv som människa och vågar tro på det du gör. Du kan inte ta till dig de här verktygen om du inte också jobbar med dig själv och din syn på dig själv, konstaterar Susanne Högdahl.

Johanna Lassnack säger att hon vill göra en bok som hon själv önskar att hon hade läst när hon var ung.
– En bok som kunde förklara vissa viktiga delar för mig, få mig att inte känna mig ensam och ge mig konkreta verktyg att utveckla mig själv. Som kunde hjälpa mig att tro på mig själv, hantera livets med- och motgångar och förklara för mig hur jag kan påverka min egen prestation. Jag hoppas kunna ge läsaren det jag själv inte kunde läsa någon annanstans när jag var yngre.

Johanna Lassnack jobbar som ryttarcoach och har under åren samlat på sig mycket material från sin egen podd och föreläsningar – material som legat till grund för boken.
– Vi har lagt pusslet ihop, utifrån Johannas utgångspunkt som mental coach. Det är hela vägen från din första ponny, upp till landslagsnivå. Man tror kanske att många har stenkoll när man rider på hög nivå, men även där har ryttarna demoner som de brottas med, alla bär på någonting. Jag tror faktiskt att det finns något att hämta för alla nivåer, avslutar Susanne Högdahl.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden