Världen
9 juni 2020 06:20

Juan Matute Guimon har börjat prata – både på engelska och spanska

Goda nyheterJuan Matute Guimon återhämtar sig alltmer efter hjärnblödningen. Under söndagen pratade han både engelska och spanska med sina föräldrar – och "facetajmade" från sjukhussängen med sin storasyster Paula.

– Det är otroligt vilket stort steg som Juan tog idag, sa Juan Matute Azpitarte, pappa till Juan Matute Guimon, till Dressage News efter att ha besökt sin son tillsammans med Juans mamma Maria Guimon på sjukhuset i Madrid under söndagen.

– Han log och började prata. Maria ställde några frågor på engelska och frågade om han kom ihåg engelska. Juan började le och svarade ”naturligtvis” med låg röst, fortsatte Juan Matute Azpitarte och tillade att familjen hyser förhoppningar om att Juan snart ska få lämna intensivvårdsavdelningen.

Det kommer dock ta lite tid för den unge världsryttaren i dressyr att återhämta sig. Sedan kollapsen den 5 maj har han legat nedsövd i respirator och varit sängliggande i över en månad. Detta ihop med omfattande hjärnkirurgi i två omgångar samt all medicinering har tagit på krafterna och 22-åringen behöver sakta återfå sin styrka igen. Men familjen är hoppfull.
– Framtiden ser ljus ut för vår familj, säger den trefaldige OS-ryttaren Juan Matute Azpitarte och uttrycker djup tacksamhet inför vårdpersonalens insatser.

”Han var så stilig och duktig”

Under söndagen berättade även Juans storasyster Paula Matute Guimon att hon ”facetajmat” med sin bror på sjukhuset. Så här skrev hon på Instagram:
”Jag gjorde just Facetime med Juan! Jag är så överväldigad av lycka att jag inte finner rätt ord för att göra det här inlägget. Han var så stilig och duktig! Nästa steg är att lämna intensivvårdsavdelningen! Du fixar det här, brorsan!”

Den 22-årige spanske dressyrryttaren Juan Matute Guimon är rankad som nummer två av de spanska ryttarna på världsrankningen med hästen Quantico och som trea med Don Diego. Han red VM 2018 och siktade på en OS-plats i år.

Juan Matute Guimon föll ihop efter ett ridpass hemma i Madrid för en månad sedan. På sjukhuset visade det sig att han drabbats av en massiv hjärnblödning. Efter att ha genomgått två operationer och legat i koma har han sakta men säkert gjort framsteg i tillfrisknandet. För två veckor sedan öppnade han ögonen för första gången och det kom glädjetårar när han hörde sina föräldrar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden