Fälttävlan
20 november 2022 18:04
Ridsportplus

Juniormästaren: ”Har svårt att se vägen framåt”

Ung i ridsportenHon har haft ett fantastiskt sista år som junior med SM-guld och EM-start som höjdpunkter. Fälttävlansryttaren Alice Klarfelt är först ut i Ridsports intervjuserie Ung i Ridsporten och hon berättar om ovissheten och utmaningarna när hon ska ta steget från junior till young rider.

Juniormästaren: ”Har svårt att se vägen framåt”
Alice Klarfelt red i mål som juniormästare med Anolanda D. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att hon bor i Hofors, Gästrikland, med åtta timmars enkel resa till Skåne där de flesta tävlingarna finns har inte hindrat henne.

Det var så häftigt att få uppleva fälttävlan i England, och att få göra det tillsammans med sina kompisar. Alice Klarfelt.

18-åriga Alice Klarfelt blev skolad in fälttävlan av profilen Annki Andersén Gerdin, mamma till landslagsryttaren Frida Andersén, redan under ridskoleåren.
– Ja, vi var tvungna att vara på terrängbanan, säger Alice Klarfelt med ett litet skratt.

Så småningom blev det en ponny och starter i P80, men det var när Anolanda D (KWPN sto f 2005 e Ganges-Manno, uppf C Dekker, äg A Klarfelt) kom i hennes liv 2019 som de många och långa resorna från Gästrikland till fälttävlansbanor i hela norra Europa började.

Höjdpunkter

Ekipagets karriär nådde sin höjdpunkt i år med andra JSM-guldet i rad och start på EM i den stora fälttävlansnationen England där hon blev bästa svensk.
– Det här är ett år jag sent ska glömma, säger Alice Klarfelt vars juniortid nu är över då hon fyller 19 nästa år.
– Det var så häftigt att få uppleva fälttävlan i England, och att få göra det tillsammans med sina kompisar.

När det gäller young rider-karriären finns det just nu ingen sådan för henne. Anolanda blir 18 år nästa år och har ingen erfarenhet från trestjärnigt som är mästerskapsnivå för YR.
– Just nu känns allt väldigt ovisst, jag har svårt att se vägen framåt då det är svårt att köpa en ny häst när man inte har den största ekonomin, säger Alice Klarfelt.

”Önskar jag hade en plan”

– Det är jättetråkigt för det här är det roligaste jag vet. Jag önskar att jag hade en plan för nästa år men det har jag inte, fortsätter hon.

Prisade
Amanda Andersson, Alice Klarfelt, Viktoria Carlerbäck och Julia Oscarsson vid årets Fälttävävlansgala. Foto: SvRF

Anolandas betydelse för hennes framgångar kan inte nog betonas.

– Hon har betytt helt otroligt mycket, jag vet inte hur jag ska kunna tacka henne för allt.

Stoet är Alice Klarfelts enda häst och hon står inackoderad hos några bekanta. Ryttaren hade åkt land och rike runt för att provrida hästar och hittade till slut Anolanda i grannbyn. Då hade stoet bland annat gått en del internationellt upp till det som i dag är tvåstjärnig nivå och Falsterbo Hunting. Ekipaget kom med i Segersjögruppen, en satsning för svenska ryttare mot EM i Segersjö förra året och efter det fortsatte framgångarna.

Olika vägar

Alice Klarfelt har funderat på vilka möjligheter det finns för henne att vara kvar i sporten och fortsätta satsa när plånboken inte räcker till.
– Jag har funderat på att åka utomlands och jobba, men jag har hört så många som kommit till riktigt dåliga ställen och att de har fått flytta därifrån.
– En annan väg är att få igång ett samarbete med någon, att träna någons häst eller hästar. Men det är inte heller helt enkelt, särskilt inte nu när jag helst skulle vilja ha en trestjärnig häst för att kunna ha några roliga år som young rider.

– Samtidigt förstår jag att det skulle vara enklare för mig att komma vidare om jag bodde längre neråt landet. Det är saker jag får fundera på.

Dressyrträning

För Anolanda väntar nu en vinter med mycket dressyrträning. Och lite roligt är planerat med den dubbla svenska mästarhästen 2023, även om det inte blir några landslagsuppdrag.
– Kanske att jag provar att rida någon trestjärnig. Och NM kan jag också rida.

Fakta

Alice Klarfelt

Ålder: 18 år.

Bor: Hofors, Gästrikland.

Familj: Mamma, pappa, yngre bror.

Gör: Läser sista året på gymnasiets ekonomiprogram.

Gren: Fälttävlan.

Klubb: Hovfors Ridsällskap.

Häst: Anolanda D (KWPN sto f 2005 e Ganges-Manno, uppf C Dekker, äg A Klarfelt)

Meriter: Två raka JSM-guld 2021 och 2002, ingick i det svenska laget på JEM tidigare i år.

Aktuell: Tog hem årets championatstecken för juniorer vid fälttävlansgalan.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden