Fälttävlan
18 september 2022 20:48

Världsmästaren Yasmin Ingham hyllar sin häst

Mästerskap25-åriga Yasmin Ingham knockade hela fälttävlanseliten och vann guld på sitt första VM. Efteråt tackade hon sin häst, Banzai du Loir. "Det finns ingen annan häst jag hellre skulle vilja rida", sade hon.

Världsmästaren Yasmin Ingham hyllar sin häst
De tre medaljörerna, Yasmin Ingham, Julia Krajewski och Tim Price. Foto: FEI/Richard Juilliart

Från dag ett visade Yasmin Ingham att hon var med i leken tillsammans med Banzai du Loir (SF, val, f -11 e Nouma d’Auzay-Livarot). Hon var aldrig sämre än trea genom hela tävlingen, och i terrängen fick hon bara 1,2 straff. När hon sedan satte en felfri hoppning var saken klar och Yasmins 23,2 straff belönades med VM-guld.

Silvret gick till regerande olympiska mästaren Julia Krajewski från Tyskland med Amande de B’Neville, som stannade på sitt dressyrresultat, 26 straff. Bronsmedaljör blev Tim Price från New Zealand och Falco, som inte heller lade till något straff efter de inledande 26,2 straff i dressyren.

– Jag är så stolt över att vinna detta för Storbritannien men jag är också stolt över att få göra det för Isle of Man, sade Yasmin Ingham, som är född och uppvuxen på ön mellan England och Irland.

Vann fälttävlan i Blenheim

Hon nådde tidigt framgångar inom sporten och utsågs till årets sportkvinna på Isle of Man redan som 14-åring 2013, då hon vann ponny-EM i fälttävlan både individuellt och som lagmedlem för Storbritannien.

2018 tog hon sin första top 10-placering i en CCI4*L U25 i Bramham. I fjol vann hon fälttävlan i Blenheim.

− Det var fantastiskt att få möjligheten att rida här, sida vid sida med det brittiska laget där alla är fullblodsproffs, så jag har lärt mig massor, sade Yasmin Ingham på presskonferensen efter prisutdelningen.
− Banzai är den bästa hästen jag ridit och jag tror inte att jag någonsin kommer att sitta på en sådan häst igen. Han är makalös i dressyr och har så mycket närvaro där, han är snabb i terrängen, han är följsam och modig, och i dagens hoppning fanns det inga tveksamheter i hans runda. Det finns ingen annan häst jag hellre skulle vilja rida.

Yasmin Ingham Vm Guld Foto Fei_richard Juilliart
Yasmin Ingham från Storbritannien är ny världsmästare i fälttävlan. Foto: FEI/Richard Juilliart
Yasmin Ingham Och Banzai Du Loi Foto Fei_richard Juilliart
Yasmin Ingham och Banzai du Loir. Foto: FEI/Richard Juilliart
Julia Krajewski Amand De B Neville Foto Fei
Julia Krajewski och Amand de B’Neville. Foto: FEI/Richard Juilliart

Efter många vändningar i lagtävlingen slutade Tyskland som segrare, före USA och Nya Zeeland.

Michael Jung i det tyska laget hade länge individuell medaljvittring, men två nedslag i hoppningen krossade de förhoppningarna.

– Att förlora och vinna på samma gång är en konstig känsla, ärligt talat. Men jag är glad, för det var en stor dag och min häst hoppade fantastiskt, sade han efteråt.

Svenskarna säkrade OS-platsen

Det svenska laget säkrade den viktigaste uppgiften, att komma bland de sju bästa och få en plats i OS i Paris 2024. Laget slutade på en sjätteplats.

Bästa svenska ekipage blev Frida Andersén och Box Leo som slutade på 17:e plats. Aminda Ingulfson och Joystick kom på plats 32, Sofia Sjöborg och Bryjamorga van het Marienshof strax därefter på plats 34 och Malin Josefsson och Golden Midnight på plats 41.

Resultat

Sofia Sjöborg-bryjamorga Van Het Marienshof 12 220918 Rt
Sofia Sjöborg och Bryjamorga van het Marienshof. Foto: Roland Thunholm
Malin Josefsson-golden Midnight 5 220918 Rt
Malin Josefsson och Golden Midnight. Foto: Roland Thunholm
Aminda Ingulfson-joystick 4 220918 Rt
Aminda Ingulfson och Joystick. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden