Fälttävlan
17 september 2022 19:05
Ridsportplus

Box Qutie lever vidare i Box Leo

MästerskapPå det senaste världsmästerskapet i fälttävlan fick det svenska teamet åka hem utan en av sina hästar. Det var Box Qutie som skadades så illa i terrängen att hon avlivades. På lördagen gjorde hennes avkomma Box Leo en nästintill felfri VM-terräng. "Det känns fint," säger Therese Örup som är uppfödare/ägare till båda hästarna. Läs också vad ryttaren Frida Andersen säger om valacken.

Box Qutie lever vidare i Box Leo
Sonen Box Leo och Frida Andersen på VM 2022 och modern Box Qutie med Anna Freskgård på VM 2018. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När förlusten av Box Qutie (SWB sto f 2006 e Quite Easy-Little Boy, uppf/ äg Therese Örup) i samband med VM i Tryon 2018 kommer på tal drar det fortfarande ett stråk av sorg över alla inblandade.

Jag visste att jag var tvungen att rida snabbt och felfritt men jag visste också att det är något som jag kan göra. Frida Andersén om Box Leo. 

För närmsta teamet runt stoet med ryttaren Anna Freskgård och ägaren Therese Örup blev händelsen när stoet skadade sig ett trauma, och ryttaren hade tankar på att lägga av.

Men familjen Örup hade stoets enda avkomma kvar. Och på lördagen hedrade Box Leo (val f 2010 e Jaguar Mail) minnet av sin moder med att sätta en näst intill felfri runda i VM-terrängen tillsammans med sin ryttare Frida Andersen. Ekipaget gjorde allt rätt och gick i mål med endast 2 straff för tiden. Det lyfte ekipaget från den 67:e plats det hade efter dressyren till en 25:e plats inför söndagens avslutande hoppning vilket innebär en starttid i den andra gruppen.

Taggad häst

Det var en taggad Box Leo som gick ut från startboxen, efter att ha tävlingen stoppats två gånger på grund av fall under tiden som Frida Andersen red fram.

– Han låg på väldigt upp för första backen, säger Frida Andersen som dock fick kvitto på vilken bra terränghäst VM-debutanten är.
– Han var super nerför den branta backen, han var helt på linjen, hundra procent och sedan var han det hela vägen, säger hon.

Ekipaget tappade lite tid i början, men bjöd på många fina språng.
– Efter andra vattnet kände jag att det fanns mer kvar och kunde trycka på, säger Frida Andersen som gick i mål felfritt på hinder, fem sekunder över tiden.
Vad gick genom ditt huvud när du fick pausa förberedelserna två gånger?
– Att bara ta det lugnt, försöka slappna av lite. Generellt är jag nog ganska bra på sådana situationer, jag är inte så lättstressad på gott och ont, ibland skulle jag kanske behöva tagga till lite mer.

– Jag visste att jag var tvungen att rida snabbt och felfritt men jag visste också att det är något som jag kan göra.

Många gratulanter

Vid sidan av banan och med i teamet fanns Box Quties och Box Leos ägare och uppfödare Therese Örup. Gratulanterna strömmade fram efter Box Leos starka terrängrunda.
– Han är bra terränghäst, det vet vi. Men det var en svår bana, och så roligt att han var så nära att klara tiden, säger hon.

Frida Andersen har ridit valacken knappt två år.
– Från början var inte planen VM, men hela det här året har planen varit att komma hit, fortsätter Therese Örup.

Tankarna på OS i Paris 2024 finns redan där.
– Det hoppas vi. Samtidigt är det så att han är en pojke så till slut kommer han att vara till salu. Det är flickorna vi sparar till avel. Men vi har så kul med honom nu och har laddat med tårta i kväll.

När hennes tidigare VM-häst, Box Qutie, kommer på tal blir Therese Örup märkbart rörd. Det är fortfarande svårt att prata om.
– Det känns fint, det här med Leo nu, säger hon.

Frida Andersen öser beröm över den VM-debuterande hästen som verkligen taggar till på tävling.
– Han är en fantastisk häst och han var fantastisk där ute i dag. Han är en vänlig själ som alltid vill göra rätt. Och så är han en riktig tävlingsindivid. Han är lugn hemma, vem som helst kan rida honom, men på tävling taggar han upp och blir en decimeter högre.

Svenskarna klättrade

Det var inte bara Frida Andersen och Box Leo i det svenska laget som lyfte i terrängen. Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z lyfte från 54:e till 41:a plats efter drygt 14 straff för tiden, Malin Josefsson och Golden Midnight gick från 82:a till 46:e plats och Aminda Ingulfson/Joystick 43:e till 31:a plats. Tysklands Michael Jung håller kvar ledningen efter en av ungefär tio dubbelnollor i terrängen som reds under utmärkta förutsättningar.

Sverige ligger nia efter en korrigering av resultatlistan där Sverige först var åtta när terrängen var klar. Tyskland toppar närmast före USA.

Frida Andersen är ganska lugn inför söndagens hoppning och besiktning.
– Han är en bra hoppare. Nu ska vi leda, kyla och ta hand om honom i kväll.

De ryttare som föll ska ha klarat sig bra, likaså hästarna.

Här kan du läsa referat från VM-terrängen och vad de svenska ryttarna sa om sina ritter efteråt.
Ridsports samlade rapportering om Box Qutie.
Liveresultat individuellt
Liveresultat lag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden