Fälttävlan, Ridsport Play
16 september 2022 13:49
Ridsportplus

Kolla klippen: Så ska VM-terrängen hoppas

MästerskapI morgon, lördag, är det dags för VM:s höjdpunkt – terrängprovet. Kolla in filmer från banan, läs vad svenska ryttaren Aminda Ingulfson har för taktik för det The Pratoni Slide och hör vad bandesignern Guiseppe della Chiesa säger om den kuperade utmaningen här.

Kolla klippen: Så ska VM-terrängen hoppas
Bandesignern Guiseppe della Chiesa framför det spektakulära hindret The Pratoni Slide. Foto: FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

5,6 kilometer uppför och nerför samtidigt som 30 hinder ska klaras av. Det är vad som väntar VM-ekipagen i italienska Pratoni del Vivaro under lördagens terrängprov. Distansen är alltså lite kortare än vid en ”riktig” femstjärnig terräng, men intensiteten när det gäller hinder är större.

Det gäller att hålla i och ha hästen rak, och liksom tala om att det finns bara en väg för den att gå och det är över B och C. Aminda Ingulfsson.

Banan ligger i ett vulkanområde, och underlaget ska vara bra med en viss svikt trots den torka som har varit i år och allas mening är att det är en riktig mästerskapsbana som Guiseppe della Chiesa har designat.

Den kuperade terrängen ställer höga krav på ekipagen både när det gäller kondition och teknik att ta sig an hinder uppför och nerför.

Efter en traditionell början på banan med ett par hinder för att få igång längden i hästarnas språng kommer ett lite högre hinder, The Hayrack som nummer 3. Hindret är rundat i överdelen vilket brukar få hästarna att hoppa högre.

Snackishindret

Innan hindret på allas läppar, The Pratoni Slide som nummer 7, har ekipagen haft en enklare kombination som en slags förberedelse. I anridningen mot hinder 7 syns inte den branta och långa slänt som utgör landningen.
– Egentligen är det ett sådant hinder man allra vilja hoppa i trav, säger svenska VM-ryttaren Aminda Ingulfson.
– Man vill ju inte att hästarna hoppar för stort och med fart över hindret, men min häst brukar droppa lite försiktigt över sådana hinder så det hoppas jag han gör nu också, fortsätter hon.

Leta efter riktmärke

– Jag har gått där uppe och tittat efter ett riktmärke och hittat en väg som jag kan sikta in mig på redan i anridningen mot stocken, säger Aminda Ingulfsson.
– Sedan i landningen är det bara att sträcka på sig hela vägen ner. Det gäller att hålla i och ha hästen rak, och liksom tala om att det finns bara en väg för den att gå och det är över B och C, säger Aminda Ingulfson.

Det finns också alternativa, betydligt längre vägar, vid hindret, och det gäller för ryttarna att hålla koll på vad de är.

Se filmen där Ridsports Annelie Frank förklarar de olika alternativen vid hinder nummer 7, The Pratoni Slide, nedan.

Efter hinder 7 blir det en av få transportsträckor, innan ett enkelhinder ger hästen en enklare fråga.

Nästa knepighet är hinder 11, som består av A,B,C och D i olika varianter.
– Där har jag verkligen funderat på vad ska hitta att ta sikte på för att komma in i rätt vinkel, säger Aminda Ingulfsson som planerar att ta de korta vägarna överallt.
– Ja, det är plan A. Men jag rider sent och kan få mycket information av de andra innan det är dags.
Se filmen där Ridsports Annelie Frank berättar om de olika alternativen vid hinder 11 nedan.

Se Internationella Ridsportförbundets film på hela den vackra banan där Guiseppe della Chiesa berättar en del om hur han har tänkt att hindren ska hoppas nedan.

Grundplanen är att de svenska ekipagen ska de korta vägarna, men beroende på hur går för de ekipagen som är före de svenska kan detta ändras.
– Och det är också viktigt att ryttarna inte ligger för hårt på tiden. Om hästarna går på gränsen kan det bli svårt att klara av de tekniska svårigheterna, säger Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff. 

Start- och resultatlistor
Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden