Fälttävlan
15 september 2022 17:00
Ridsportplus

Malin Josefsson: ”Kan bättre än så här”

MästerskapDet blev ingen flygande start för det svenska laget när VM i fälttävlan inleddes med dressyr på torsdagen. "Det är ett tajt program med mycket samling som är svårt för honom," säger Sveriges försteryttare Malin Josefsson om sin Golden Midnight som nu laddar inför lördagens terräng.

Malin Josefsson: ”Kan bättre än så här”
Galoppdelen utmanande Malin Josefsson uppe på sin laddade Golden Midnight. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Malin Josefsson och Golden Midnight, ”GM”, (SWB val f 2008 e Goldmine-Maraton, uppf Gert Hermansson, äg Karin Berglund) var först ut i det svenska VM-laget under torsdagens dressyrtest.

Han vet nog om när han går in där att det här kommer bli jobbigt. Malin Josefsson om dressyren med ”GM”.

Och det blev inte helt bra med en överladdad och spänd valack.
– Han är egentligen bättre än så här och vi kan bättre, men här har han varit lite övertänd hela tiden. Det har varit hans problem genom hela karriären. Det är ju en häst med mycket fullblod. Vi fick nog ut vad vi kunde förvänta oss, säger Malin Josefsson efter sin ritt som gav 38,3 straff och en plats långt ner i resultatlistan.

Programmet började ganska prydligt och ordnat i traven, även om ”GM” inte var den mest genomsläppliga hästen på banan under torsdagen.

For iväg

Det var framförallt i samband med galoppombytena han hade lite svårt att vara kvar i kontakt med sin ryttare och for iväg. Slutorna verkar inte heller vara valackens favoritrörelse.
– Jag tycker ändå att jag kunde ha kvar en kommunikation med honom genom programmet och att vi ändå kunde avsluta ganska bra med den sista halten. Innan har det varit så att han sticker lite efter bytena och sedan faller det ihop, säger ryttaren.

Ekipaget har ändå varit med och tagit två EM-medaljer för Sverige, brons både 2019 och 2021. Men det har inte varit genom en gedigen dressyrinsats ekipaget har bidragit.
– Han har en ganska fin sida, egentligen ganska fina gångarter, men han har lite svårt att acceptera det och jag tror att mycket sitter mentalt hos honom. Det är ett tajt program med mycket samling som är svårt för honom. Och han vet nog om när han går in där att det här kommer bli jobbigt, fortsätter Malin Josefsson som nu blickar framåt mot terrängen.

Brant nerförsbacke

Det pratas redan en hel del om hinder nummer 7, The Pratoni slide, ett hinder med flera språng i en riktigt, riktigt brant nerförsbacke.
– Min häst är stark och stor och vill hoppa med lite tryck. Jag är lite orolig för att jag inte ska orka sitta emot i nedförsbacken. Men alternativa vägen inget alternativ. Jag är inte här för att få tidsfel, säger Malin Josefsson.

– Men det här är ändå inte det största han har gjort i sitt liv och han har sådan överkapacitet. Det är häftigt att sitta på en sådan häst.  Det största han har gjort är Badminton och han tyckte inte att det var stort heller.

Olov Axelsson 1 220914 Rt
Olof Axelsson tillträdde som dressyrtränare för det svenska landslaget i fälttävlan inför den här säsongen och finns på plats i Italien. Foto: Roland Thunholm

”GM” är fortfarande ettan i ryttarens stall, med Maggan V som het kandidat på tronen. Hennes Allan V rids numera av en juniorryttare och den nyblivna mamman Malin Josefsson funderar på hur hon ska kunna utveckla sitt stall.

Hitta den kompletta hästen

– Jag har många yngre jättefina hästar, men de har inte riktigt den galoppen som GM och Maggan har. Jag vill bygga om mitt stall lite, hitta mer kompletta hästar. Nu har jag gjort det här på den här nivån liksom. Det vore häftigt att hitta en häst som ger den känslan GM gör i terrängen men som har de andra bitarna också. Nu är han en världshäst, hade han varit bättre i dressyren hade han varit en topp 10-häst i världen, fortsätter Malin Josefsson.

Hon kommer ändå jobba vidare med sin stjärna mot OS i Paris 2024.
– Jag tycker att jag hela tiden flyttar fram hans gräns i dressyren lite, men det kommer ta tid innan jag får poäng som lyfter. Det är för lite skillnad för domarna, men jag känner skillnaden. Som i dag lyckades ändå hålla det på en någorlunda rimlig nivå även om han var spänd.

Med vid de svenska ryttarnas sida under dressyrtestet var deras nye dressyrtränare Olof Axelsson.
– Han jobbar med det vi har och det tycker jag är bra. På tävling är han väldigt behaglig att ha med sig, lugn och så, säger Malin Josefsson.

Sofia Sjöborg-bryjamolga Van Het Marienshof 11 220915 Rt
Sofia Sjöborg under sitt dressyrtest. Foto: Roland Thunholm

Sveriges andra lagekipage på torsdagen, Sofia Sjöborg och Bryjamolga VH Marienshof Z (ZANG sto född 2011, e Bamako de Muze-Cryloga M, uppf Mrienshof Stal, äg Juliet, Mattias och Sofia Sjöborg) lyckades dock hålla sin nivå. Det var lite skakigt i mitten av programmet, efter den fina skritten.
– Jag tyckte hon skrittade så bra så jag samlade ihop henne lite för mycket innan halten och då blev hon störd. Jag skulle låtit bli det, säger den 24-åriga VM-debutanten som helt lugnt satt kvar i halten innan ryggningen och väntade medan stoet skakade på huvudet och var lite orolig.

Huvudskakningarna fortsatte sedan en stund, kanske påverkade av att det började blåsa samtidigt.
– Men hon var ändå med mig hela tiden och gjorde det hon skulle. Hon kämpade för mig och med mig. Det känns bra att kunna visa upp hennes kapacitet, säger Sofia Sjöborg som var nöjd och glad efter sin ritt.

Det blev 32,8 straff för ekipaget.

Lindbäck bäste svensk

Bäste svenska ekipage för dagen var Niklas Lindbäck och Focus Filioucus som fick till en fullträff med ett fint, avspänt program som gav 29 straff. Programmet gav flera åttor, bland annat för sista halten och ett byte.

VM i fälttävlan fortsätter med dressyr i morgon, fredag.

Liveresultat
FEI YouTube och FEI-TV/ClipMyHorse sänder.
Start- och resultatlistor
Mer info om det svenska VM-laget

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden