Avelsnyheter, Fälttävlan
16 september 2022 07:55
Ridsportplus

Jaguar Mail mesta fadershingst på VM

MästerskapSverigekändisen Jaguar Mail fortsätter att hålla ställningarna som fadershingst i fälttävlan. På OS i Tokyo hade hingsten tre avkommor, på pågående VM har hela fem hästar hingsten som har tävlat OS i hoppning för Sverige som pappa. "Ett fantastiskt psyke och hinderinställning," säger en av de svenska VM-ryttarna som sitter på en Jaguar Mail-avkomma i Italien.

Jaguar Mail mesta fadershingst på VM
Frida Andersen och Box Leo vid onsdagens besiktning i Pratoni del Vivaro, Italien. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jaguar Mail (SF f 1994 e Hand in Glove xx-Laudanum xx, uppf  M Bernard Pierre le Courtois) stod på Flyinge i många år och tävlades i hoppning av Peter Eriksson, bland annat på OS 2008.

Det finns inget därute som jag känner att vi inte ska klara av. Frida Andersen om VM-terrängen.

Under det pågående världsmästerskapet i fälttävlan är han den hingst som har flest avkommor med i mästerskapet.

Hela fem halvsyskon med hopphingsten som pappa finns i startfältet – två av dem tävlar för Sverige. Frida Andersen rider en av de svenska Jaguar Mail-avkommorna, Breedersvinnaren och UVM-hästen Box Leo (SWB val f 2010 e Jaguar Mail u Box Qutie e Quite Easy, äg/uppf Therese Örup).

”Fantastisk hinderinställning”

– Jag känner inte till så mycket om Jaguar Mail-avkommor, men Box Leo har ett fantastiskt psyke och hinderinställning, säger Frida Andersen.

Den andra Jaguar Mail-avkomman i det svenska laget är Aminda Ingulfsons Joystick (SWB val f 2008 e Jaguar Mail-Cardento, uppf Louise Olsson och Bertil Frost, äg Helena Gunnarsson, Aminda Ingulfsson och Tilda Sandström).

Förutom de svenska båda svenska ryttarna har Australiens Andrew Hoys Vassily de Lassos, Tjeckiens Miloslav Prihodas Ferreolus Lat och Irlands Austin O’Connors Colorado Blue Jaguar Mail som pappa.

Vassily de Lassos tog individuellt brons på OS förra året, och även Colorado Blue och Ferreolus Lat gjorde de olympiska spelen i Tokyo.

Nedärver hoppförmåga

Jaguar Mail själv är kanske inte mest känd för någon strålande frambensteknik, men kapacitet visade han under sin karriär, och statistiken och avkommornas prestationer visar sig att han nedärver egenskaper många vill ha hos fälttävlanshästar.

Frida Andersen är till exempel inte orolig för lördagens VM-terräng tillsammans med Box Leo.
– Nej, det är ju tufft och många kluriga saker, men det finns inget därute som jag känner att vi inte ska klara av, säger hon.

Eriksson-peter2-080821
Jaguar Mail och Peter Eriksson vid OS 2008. Foto: Roland Thunholm

Jaguar Mail är högst rankade hingst i fälttävlansaveln. 

Bland de avkommor som bidrar till hans topplacering finns fler SWB-hästar utöver Joystick och Box Leo, bland annat Maggan V, som rids av Malin Josefsson som ingår i den svenska VM-truppen tillsammans med Golden Midnight, och Maybach som tävlas av Storbritanniens Pippa Funnell.

Kolla in hela listan med internationellt tävlande Jaguar Mail-avkommor.

Coloradoblue2
Irlands Austin O’Connor’s med Jaguar Mail-avkomman Colorado Blue vid besiktningen på VM i Italien. Foto: Annelie Frank
Aminda Ingulfson-joystick 5 220914 Rt
Sverige har två Jaguar Mail-avkommor i sitt lag. Ett av dem är Aminda Ingulfson och Joystick. Foto: Roland Thunholm
Frida Andersen-box Leo 6 220914 Rt
Även Frida Andersen rider en Jaguar Mail-avkomma, Box Leo. Foto: Roland Thunholm
Ferreoluslat
Även Tjeckien har en Jaguar Mail-avkomma i sin lilla trupp med två ekipage. Här visar Miloslav Prihoda upp Ferreolus Lat. Foto: Annelie Frank
Hoyterräng
Australiens Andrew Hoy och Jaguar Mail-avkomman Vassily de Lassos, tog hand om en av de individuella medaljerna i fälttävlan. Foto: FEI/Christophe Taniére

Näst flest avkommor på VM har Birkhof’s Grafenstolz TSF (TRAKH hingst f 1998 e Polarion-Camelot). Hingsten tävlades av tyske stjärnan Michael Jung upp till och med nuvarande fyrstjärning nivå och är fader till de fyra VM-hästarna Candy King, Shjabrina, Absolut Gold HDC och Lordships Graffalo.

För övrigt tog Michael Jung ett av alla sina EM-guld, nämligen i Blair Castle 2015, med en Jaguar Mail-avkomma, Takinou.

Mer om mästerskapet.
FEI YouTube och FEI-TV/ClipMyHorse sänder.
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden