Fälttävlan
17 september 2022 17:54

VM-terrängen är över – här hittar du dagens liverapportering

MästerskapTerrängdagen i italienska Pratoni del Vivaro är över – här hittar du liverapporteringen.

VM-terrängen är över – här hittar du dagens liverapportering
Terrängen är höjdpunkten. Foto: Annelie Frank

Efter att ha pågått hela dagen med 90 startande ekipage är VM-terrängen avslutad. Det blev flera omkastningar i resultatlistan som just nu toppas av Tyskland. Sverige gjorde en stark klättring uppåt och har nu slagläge när det gäller OS-kvalplatserna. Läs mer här.

5,6 kilometer med mycket både uppför och nerför samtidigt som 30 hinder och 42 språng ska klaras av. Optimaltiden är satt till 9 minuter och 50 sekunder. Det är vad som väntar VM-ekipagen i italienska Pratoni del Vivaro under lördagens terrängprov. Distansen är alltså lite kortare än vid en ”riktig” femstjärnig terräng, men intensiteten när det gäller hinder är större.

Banan ligger i ett vulkanområde, och underlaget ska erbjuda viss svikt trots den torka som har varit i år och allas mening är att det är en riktig mästerskapsbana som Guiseppe della Chiesa har designat. I ledning efter dressyren ligger Storbritannien på 69,2 straff med Tyskland på andraplatsen. Sverige ligger på trettonde plats. Tysklands Michael Jung leder individuellt på 18,8 straffpoäng.

Svenska ryttarnas starttider

11.02 Malin Josefsson med Golden Midnight
11.30 Niklas Lindbäck med Focus Filiocus
12.26 Sofia Sjöborg med Bryjamolga van het Marienshof Z
14.18 Aminda Ingulfson med Joystick
15.50 Frida Andersén med Box Leo

Liverapportering

Första ekipaget ut är Tysklands Christoph Wahler med Carjatan S, som hade lite problem med galoppinslag i travprogrammet i dressyren. Ekipaget gör dock en säker och trygg insats i terrängen, även om den överskridna optimaltiden mot slutet blir kostsam. Klockan stannar på 10 minuter och 14 sekunder, efter några längre vägval längs banan. För varje sekund över tiden blir det 0,4 straffpoäng.

Särskilt utslagsgivande väntas hinder 7 med en brant nerförsbacke, 11 och första vattenhindret, nummer 21, vara. Här finns flera vägval, där den längre vägen gör det svårare att hänga med i toppstriden.

Efter tre ryttare är det ännu ingen som lyckats rida i mål inom optimaltiden. Närmast har fransmannen Nicolas Astier med hästen Alertamalib’or kommit, med tiden 10 minuter och 11 sekunder. Ekipaget hade dock straffgivande problem vid hinder 7.

Malin Josefsson-golden Midnight 2 220917 Rt
Malin Josefsson och Golden Midnight var först ut i det svenska laget. Foto: Roland Thunholm

Malin Josefsson och Golden Midnight galopperar iväg i sin VM-debut. Fortfarande är det inget ekipage som har klarat tiden och Josefsson har deklarerat att hon kommer att satsa mot klockan. Med sig från dressyren har ekipaget 38,3 straff där Golden Midnight var ganska het. Ekipaget river hinder 18, ett utlösningsbart räcke, vilket innebär 11 straffpoäng. Josefsson rider dock i mål på så långt en av dagens snabbaste tider – 10 minuter och 4 sekunder. 54,9 straffpoäng blir resultatet efter terrängen.

– Hästen gör ett jättefint jobb, det är en stabil runda. Han kan sitt jobb. Jag är bara så irriterad över att jag inte får tillbaka honom till coffin. Han har aldrig rivit ett hinder i hela sitt liv. Det var lite onödigt att göra det idag, säger Malin Josefsson till SVT efter ritten.

Felfritt både på hinder och tid blir det för Storbritannien genom Rosalind Canter och Lordships Graffalo, som rider i mål på tiden 9 minuter och 43 sekunder. Det blir också första ekipaget att klara tiden. Ekipaget ligger därmed kvar på sina 26,2 straffpoäng som de fick efter dressyren.

Niklas Lindbäck och Focus Filiocus är bästa svenska ekipage med en tiondeplats efter dressyren. Duon får med sig flaggan på hinder 7 på vägen ut efter backen. Ytterligare en flagga flyger sin kos på väg ut från vattenhindret med nummer 24. Hur flaggorna ska bedömas är upp till domarna. Var bogarna befinner sig i språnget och huruvida bakdelen hoppar hindrets höjd är det som avgör. Bedöms det som ett fel innebär det 15 straffpoäng. Just flaggfel är det som främst har utmärkt ritterna fram till nu, framför rena hinderfel.

Tiden för Lindbäck blir 10 minuter och 26 sekunder. 58,4 straffpoäng blir det för Niklas Lindbäck och Focus Filiocus vid målgång, vilket innebär plats 14 så långt.

– Han var lite väl stark i början, men ändå bekvämt stark. Han tog i lite mer än vad han skulle för slutet. Nerför backen fick jag nästan tag i honom för bra, där fick jag vänta på ett läge för att släppa på men där kom liksom aldrig något läge. Där fick vi bara jobba oss över. Sedan kom vi igång igen, vi låg tajt upp på hörnen, där kändes han väldigt fin och var med mig, berättar Niklas Lindbäck för SVT efter ritten.

– Han tyckte egentligen att det var mest besvärligt i nerförsbackarna. Han blev lite lång och stark för mig, och det tror jag beror lite på den starka öppningen. Jag fick lite svårt att balansera honom till hindren och fick emellanåt skjuta av på lite stora språng.

Efter en revidering av resultatet står dock det svenska ekipaget som uteslutet i terrängen.

Parallellt med Lindbäck gör i nuläget tredjeplacerade unga brittiskan Yasmin Ingham och Banzai du Loir en imponerade ritt i mästerskapsdebuten. Tre sekunder över tiden gör 23,2 straffpoäng i mål för Ingham.

Niklaslindbäckfocus
Niklas Lindbäck och Focus Filiocus. Foto: Annelie Frank

Sandra Auffarth och Diamant du Matz är andra ekipage ut för Tyskland, som ligger tvåa i lagtävlingen. Duon reder ut svårigheterna vid hinder 7, där de dammar ner för backen och klarar hindren som kommer i tätt följd efter prickfritt. Hästen ser enormt stark även mot slutet av den utmanande banan med alla dess kraftsugande stigningar. Ekipaget går i mål med tre sekunder tillgodo.

Efter dryga 20 ekipage i terrängen är det dubbelt brittiskt i topp med Ingham i topp och Canter som tvåa individuellt. Yasmin Ingham rider dock inte i det brittiska laget.

– Lordships Graffalo är bara tio år gammal men han är redan en riktig legend. Jag har aldrig haft en häst som känns som han gör i terrängen. Han är snabb och kvick i luften, men han är så vänlig att rida. Han gör mitt jobb enkelt, säger Rosalind Canter till SVT efter ritten.

Sofia Sjöborg-bryjamolga Van Het Marienshof 1 220917 Rt
Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z gjorde en stabil insats. Foto: Roland Thunholm

Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z är andra ryttare ut för det svenska laget. Ekipaget får med sig flaggan på hinder 11, vilket återigen får bedömas av domarna. Är hästens båda bogar innanför hindrets bredd och bakdelen hoppar hindrets höjd ska det bedömas som felfritt.

Hästen kommer i botten på vägen ut ur vattenhindret med nummer 21, men reder ut det hela och Sofia Sjöborg är snabb med att galoppera vidare. VM-debuten slutar felfritt på hinder och 37 sekunder över tiden.

– Det var ett svårt jobb men det kändes jättebra. Hela vägen fick man titta vart man skulle och balansera hästen. Det är så många backar och kullar. Jag är verkligen glad att jag kunde ta oss båda i mål felfria, säger Sofia Sjöborg till SVT.

– Jag kom in och hon hoppade första ganska okej. Jag hade sett många rida på åtta, så jag tänkte ”sitt upp, håll om med skänkeln” och så på åtta tänkte jag att ”nu tar vi av”. Då ville hon bara titta igen, men jag satt bara bakom henne och hon fick helt enkelt jobba med benen. Hon är så himla duktig och modig i att hoppa hinder från alla distanser. Det är jättekul att ha en sådan häst man kan lita på, säger Sjöborg om det lilla ”hacket” i terrängritten.

Sofiasjöborg
Sofia Sjöborg med Bryjamolga van het Marienshof Z. Foto: Annelie Frank

Amerikanen William Coleman med hästen Off The Record har gett USA en bra start med felfri terräng och ekipaget ligger samtidigt trea individuellt. Näst på tur i laget är Lauren Nicholson med Vermiculus. Ekipaget går i mål med 32,4 straff, vilket är en individuell sjätteplats så långt.

– Jag är otroligt nöjd med min häst, det kändes verkligen som att vi var på ett uppdrag tillsammans. Det är det du drömmer om när du kommer till ett sådant här mästerskap, att du har en häst som är väl förberedd. Han var kanske lite väl kaxig på vissa ställen, men vi lyckades hålla ihop det och jag är väldigt stolt över honom, säger William Coleman till SVT.

Toppnoterade brittiskan Laura Collett och London 52 får en utspringning efter den omtalade backen vid hinder 7, vilket innebär att ekipaget rasar från andraplatsen i den individuella resultatlistan. Det ökar också pressen på övriga laget. Collett och London slutar på 58,1 straff, vilket innebär ett ras från till plats 22 i resultatlistan.

– Tjejerna har varit jätteduktiga. Vi är mitt uppe i det hela och jag tror än så länge att det kan gå åt vilket håll som helst. Malin gjorde en fantastisk runda med bara ett M-Clip (utlösningsmekanismen, red anm), fantastiskt att de finns men inte så bra för Malin idag. Det var stadigt och väldigt bra ridet. Sofia gjorde också en riktigt säker runda, förutom att hon kunde gått lite snabbare, säger förbundskaptenen Fredrik Bergendorff till SVT efter att halva laget har ridit.

Avvägningen mellan att rida felfritt och klara tiden är ingen lätt balansgång, menar Bergendorff.
–  Den är jättesvår, speciellt på den här banan i och med att det är så backigt i början. Det är precis det vi reflekterar kring med ryttarna, var de för snabba, var de för långsamma?

För tyska, just nu femteplacerade, Sandra Auffarth handlade avvägningen mycket om att balansera återhämtningen mellan svårigheterna med att be om mer fart längs vägen.
– När jag bad om mer fart så svarade han hela tiden, det var en otrolig känsla, säger hon nöjt till SVT efter sin fina ritt.

Ställningen efter andraryttarna är att Storbritannien och Tyskland ligger i delad ledning. Med regerande olympiska mästaren Julia Krajewski med Amande de B’Néville för Tyskland på banan kan det innebära att trycket på britterna ökar ännu mer. Krajewski forcerar hindren som det anstår en mästare – och det utslagsgivande vattenhindret märkt med 21 utgör rena stilstudien i samspel mellan häst och ryttare.

Ekipaget spränger in i mål felfritt på hinder och väl inom tiden. Resultatet blir fortsatt 26,0 straff och en andraplats så långt. Det är ett rejält kliv uppåt efter att ha legat på plats 13 efter dressyren.

Aminda Ingulfson-joystick 4 220917 Rt
Aminda Ingulfson och Joystick i VM-terrängen. Foto: Roland Thunholm

Aminda Ingulfson må vara mästerskapsdebutant med Joystick, men hon har relativt nyligen ridit i Pratoni del Vivaro. Hon har känt på backarna, även om det i dagens terräng är en till, och vet hur mycket det suger.

Hästen kändes förberedd då, berättar Aminda Ingulfson för SVT inför dagens start, men hon fick ändå en fingervisning om vilken kondition som krävs för att även klara VM-utmaningen hela vägen i mål.
– Jag bor ju i Skåne och där finns inte så många backar. Men jag har ändå hittat några backar att galoppera i så att vi är förberedda, säger Aminda Ingulfson.

Joystick ser stark och fräsch ut när han galopperar iväg med en koncentrerad Aminda Ingulfson på ryggen. Liksom övriga svenska ekipage får Ingulfson också med sig ett par flaggor på hinder 11, dock vad man kan se med hästens bogar innanför hinderbredden. Klockan stannar på 10 minuter och 14 sekunder efter en mycket väl genomförd mästerskapsdebut.

Parallellt med Ingulfson rider världsfyran, Nya Zeelands Janelle Price med hästen McClaren. Nya Zeeland ligger just nu fyra i lagtävlingen och Price gör ett bra jobb på banan. Ekipaget går i mål felfritt på hinder, men med 15 sekunder över tiden blir det strafftillägg.

– Det här var jättekul, nu kan jag ta ett varv till, säger Aminda Ingulfson till SVT efter ritten.

Hon kunde inte ha varit mer nöjd med sin debut.
– Jag hade några omtramp som gav kostsamma tidsfel, men känslan var helt otrolig.

Aminda_joystick
Aminda Ingulfson och Joystick. Foto: FEI

Pressen är stor på Storbritanniens tredjeryttare Tom McEwen när han ger sig iväg med Toledo de Kerser. Ekipaget får med sig flaggan på första hindret efter branten vid hinder 7 och det ser ut som att hästen kan ha kommit utanför hinderbredden med bogen. Domarna dömer det dock som innanför och britten spränger felfritt vidare. Med ett hinder kvar trycker McEwen på, tiden kommer att bli på håret, och det blir plus 12 sekunder för britten. Hur kostsamt det blir i den avslutande medaljstriden återstår att se.

Med en tredjedel av startfältet kvar leder just nu Tyskland på 76,1 straff. Tvåa är USA på 77,4 straff medan Nya Zeeland ligger trea på 88,3 straff. ”Stormakten” Storbritannien har halkat ner till fjärde plats med 95,9 straff. Sverige har i sin tur klättrat upp till nionde plats, från tidigare plats 13 efter dressyren.

Julia Krajewski var lite nervös innan ritten, men det hade hon inte behövt vara. Tillsammans med Amande de B’Néville bidrog hon starkt till Tysklands ledning.
– Hon gav mig en superkänsla. Det fanns inget hon kunde ha gjort bättre, och inte jag heller. Hon var så ridbar och hoppade perfekt. Hon stressar aldrig, jag kan visa henne hindren utan att hon går iväg, hon är så klok. Även om du ligger en meter fel så löser hon det. Jag är min hästs största fan och nu är jag ett ännu större fan, säger Krajewski till SVT efter ritten.

Optimaltiden på 9 minuter och 50 sekunder är baserad på 570 meter/minut. Det innebär att de temposänkningar som sker för att klara svårigheterna längs banan, måste kompenseras genom att sätta upp farten betydligt. Ibland ända upp till 800-900 meter/minut.

Michael Jung och FischerChipmunk FRH leder individuellt och går ut som Tysklands fjärderyttare. Mitt i banan väljer han att ta den längre vägen på ett hinder, vilket tyder på att han inte vill riskera något. Det kan kosta på tiden, men än så länge är det tyska framgångsekipaget med i matchen. Han får trycka på genom ett vattenhinder efter att ha blivit lite fast i handen på vägen in, men hästen är med på noterna.

Resultatet för Jung blir felfritt på hinder och väl inom tiden när klockan stannar på 9 minuter och 41 sekunder. Det innebär att han behåller greppet om toppositionen med de 18,8 straffpoängen som han har med sig efter dressyren.

Terrängtävlingen är för tillfället pausad på grund av ett fall. Det är Frankrikes sista ryttare, Nicolas Touzaint, som gått omkull tillsammans med hästen Absolut Gold HDC. Efter en stunds avbrott meddelas dock att både häst och ryttare är okej. Efter att tävlingen återupptagits blir det dock återigen en paus efter att spanjoren Carlos Diaz Fernandez försökt klamra sig kvar hängandes runt halsen på Taraje CP. Det slutade med ett hårt fall i marken framför hovarna på hästen och spanjoren tas nu omhand på banan.

Tävlingen är i gång igen och Sveriges sista lagryttare Frida Andersén är ute i terrängen tillsammans med Box Leo. Hon jobbar på felfritt genom banan svårigheter och går starkt genom första vattnet, som varit utslagsgivande för flera ryttare. Sveriges sista ekipage imponerar med en riktigt stark prestation, endast fem sekunder över tiden. Resultatet för Frida Andersén och Box Leo blir 36,5 straff, vilket innebär en tjugondeplats individuellt.

Parallellt med Frida Andersén rider Nya Zeelands lagankare Tim Price med Falco som har allt att vinna för Nya Zeeland som just nu ligger på bronsplats. Han sparar in alla meter som han kan redan tidigt i banan, och rider in felfritt som individuell femma så långt.

– Det kändes superbra. Han var var väldigt på tårna i början och gick på väldigt starkt i första backen. Jag fick hålla igen lite eftersom jag var osäker på hur mycket jag kunde släppa på. Men vi hade mycket kvar i tanken mot slutet, vilket gjorde att jag kunde rida in det jag tappade i början, säger Frida Andersén till SVT.

Världsettan Oliver Townend har gått ut i terrängen med Ballaghmor Class och toppekipaget har gått ut starkt. Frågan är om det är för starkt när 15-årige Ballaghmor Class är i några hinder. Townend är dock inte världsetta för inte utan går i mål felfritt på hinder inom tiden. Det gör att ekipaget stannar kvar på 24,3 straff efter dressyren, vilket innebär en individuell fjärdeplats för Townend.

Samtidigt är även Australiens 63-årige Andrew Hoy ute på banan med sin Vassily de Lassos. Australien ligger femma efter Storbritannien och gapet är ganska stort. Men det bekymrar inte Hoy som trummar på längs banan. Dessvärre blir det en olydnad på hinder 7, och därefter ytterligare en mot slutet av banan.

Medan dagens terräng lider mot sitt slut kan man konstatera att Sverige har gjort en uppryckning från plats 13 till åttonde plats, vilket innebär att en av de åtråvärda OS-kvalplatserna är inom räckhåll. Med söndagens veterinärbesiktning som första kontrollstation blir därmed banhoppningen väldigt avgörande för Sveriges del.

Startlista terrängen
SVT Play sänder terrängen
Liveresultat individuellt
Liveresultat lag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden