Fälttävlan
18 september 2022 18:30
Ridsportplus

Svenskarna som lyfte USA och Irland

MästerskapDe har representerat Sverige på flera mästerskap men under VM i Italien gav de järnet för andra länder. Erik Duvander är tränare för flera ryttare i USA:s silverlag och Dag Albert är tillfällig förbundskapten för femteplacerade och OS-kvalade Irland. "Erik har betytt jättemycket för min ridning," säger USA:s silvermedaljör Boyd Martin.

Svenskarna som lyfte USA och Irland
Erik Duvander har varit engagerad i internationell fälttävlan länge. Han är en av krafterna bakom USA:s silver på VM i Italien. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Efter en dramatisk avslutande banhoppning och en prisutdelning som verkade slå världsrekord i längd kunde USA:s silverlag och de andra medaljörerna äntligen ta plats i lokalen för presskonferens.
  – Vi har kämpat för att ta en lagmedalj på VM länge, säger USA:s 43-årige Boyd Martin som  har ridit tre VM och tre OS tidigare.

  Han har verkligen lyft min ridning en nivå. Boyd Martin om Erik Duvander.

  Nu sitter han på presskonferensen med ett VM-silver runt halsen, precis som hos sina lagkamrater William Coleman, Tamra Smith och Lauren Nicholson. Senast USA tog medalj på VM var 2002 i spanska Jerez – då med en helt annan laguppställning.

  Boyd Martin lyfter svenske Erik Duvanders insats för lagets framgångar.
  – Han är mer än en coach och tränare, han är en mentor, en vän. Han är allt, säger Boyd Martin.

  Red VM och OS

  Erik Duvander ingick i svenska landslaget i många år, och red bland annat VM i Stockholm 1990, OS och ingick i svenska silverlaget på EM 1993. För övrigt ingick även Sveriges nuvarande förbundskapten Fredrik Bergendorff i det silverlaget. Liksom SVT:s expertkommentator och Sveriges tidigare förbundskapten Lars Christensson.

   

  Efter sin egen karriär som aktiv väntade tränaruppdrag runt om i världen för Erik Duvander som sedan länge bor på Nya Zeeland där han har varit förbundskapten för landets landslag i fälttävlan. När det uppdraget tog slut blev han USA:s ”eventing performance director”, ett uppdrag som varade i fyra år och plötsligt tog slut  december 2021.

  De spekulerades flitigt i USA:s ridsportmedier om orsaken, och flera av landslagsryttarna i USA blev besvikna. De tog saken i egna händer och anlitade svensken som tränare.
  – Nu slipper jag all politik. Det är jättebra, säger Erik Duvander med ett lite snett leende när Ridsport träffar honom på terrängbanan i Pratoni del Vivaro.

  ”Jätteroligt”

  Nu tränar många av USA:s toppryttare för honom, och han delar sin tid mellan bostaden på Nya Zeeland där hans familj bor och USA.
  – Det är bra, jätteroligt, säger han.

  Boyd Martin öser lovord över sin tränare:
  – Han är en underbar coach och mentor. jag är så tacksam att han har hjälpt mig, säger Boyd Martin.
  – Han har verkligen lyft min ridning en nivå. Erik har betytt jättemycket för mig.

  Dagalbertwebb
  Englandsbaserade Dag Albert har ridit i svenska landslaget många år. Foto: Annelie Frank

  Även Irland hade hjälp av en svensk ridsportprofil i sin väg mot en femteplats och ett OS-kval i Italien. Det är bara åtta år sedan den Englandsbaserade svensken Dag Albert själv red ett VM och han var en stadig medlem i svenska landslaget i många år med mängder av mästerskap på meritlistan som ryttare.

  Leder Irland

  Nu börjar meriterna som ”high performance team manager” också trilla in. Nyligen ledde han Irlands juniorer till lagsilver på EM. Och sedan början av året är han tillfällig kapten för Irlands seniorlag då den ordinarie är satt i frysboxen efter en del kontroverser.
  – Den största utmaningen har varit att få gänget att jobba åt samma håll. Det har varit lite turbulent i truppen. Men nu har jag fått dem att tänka på samma sätt och förstå att vi ska åka hit för att göra jobbet. Och det är att kvala till OS.

  Målet nåddes med den femteplats som Irland tog.
  – Det betyder jättemycket, inte minst att vi kanske kan få lite mer pengar att jobba med, säger Dag Albert som innan uppdragen för Irland ledde British Eventings satsning på att bygga upp ett program för unga ryttare regionalt i tio år.

  Dag Albert har blivit tillfrågad om att leda Irlands lag säsongen ut, en av huvuduppgifterna efter VM blir unghäst-VM.
  – Det är roligt att jobba med det här. Jag tänka mig att fortsätta om de vill ha mig kvar, säger han.

  Tyskland tog hand om guldet på VM, närmast efter kom USA, på bronsplats kom Nya Zeeland och Storbritannien klämde sig in mellan bronset och femman Irland.

  Resultat, VM

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden