Fälttävlan
13 september 2022 06:25

Hästarna är på plats – snart startar VM i fälttävlan

MästerskapHästar och ryttare börjar installera sig i italienska Pratoni del Vivaro - nu är det inte lång tid kvar innan VM i fälttävlan drar igång. Här hittar du allt du behöver veta för att följa mästerskapet.

Hästarna är på plats – snart startar VM i fälttävlan
Den kuperade terrängbanan i Pratoni del Vivaro kommer att kräva vältränade hästar och ryttare. Foto: FEI/Massimo Argenziano

Sedan det första samlade världsmästerskapet i Stockholm 1990 har fälttävlan arrangerats tillsammans med de andra grenarna, men i år har italienska Pratoni del Vivaro fått äran att arrangera det femtonde världsmästerskapet i fälttävlan. Tävlingsplatsen, som stått värd för flera stora evenemang, ligger i bergen söder om Rom och bjuder på utmanande terräng.

Storbritannien är den nation som har lyckats bäst under de 56 år som VM i fälttävlan har arrangerats – det hela började på hemmaplan i Burghley 1966. Totalt har britterna ridit hem fem lagguld och fem individuella guld, där man lyckades med båda bedrifterna på VM i Tryon för fyra år sedan.

90 ryttare från 27 länder deltar i årets VM, där 16 lag ställer upp. På spel står inte bara VM-medaljer, utan även kval till OS 2024 – de sju bästa nationerna (utöver värdnationen Frankrike) på VM får en OS-plats.

För Sverige rider Malin Josefsson/Golden Midnight, Aminda Ingulfson/Joystick, Sofia Sjöborg/Bryjamolga VH Marienshof Z och Frida Andersén/Box Leo i laget. Niklas Lindbäck/Focus Filiocus startar individuellt.

Så går det till

VM i fälttävlan rids i femstjärnig klass. Varje nation får ha fem ryttare med, där en rider individuellt. Lagen består av tre eller fyra ryttare, och de tre bästa resultaten räknas. Deltagande ryttare måste vara 18 år eller äldre, hästarna måste vara minst åtta år. De nationer som inte har lag får starta med en eller två individuella ryttare.

Mästerskapet inleds med lottning av startordning under tisdagen. Därefter ska samtliga hästar veterinärbesiktigas under onsdagen, med start klockan 14.00.

Torsdag och fredag är dressyrdagar – här väntar FEI:s program för femstjärnig fälttävlan CCI***** (B). Domare, och Ground Jury, är svenska Christina Klingspor, Peter Gray, Kanada, och Christian Steiner, Österrike.

På lördag är det dags för den stora utmaningen – terrängprovet. Bandesigner är Giuseppe Della Chiesa, som har satt ihop en bana som sträcker sig cirka 5700 meter och rids i ett tempo av 570 meter/minut – optimaltiden kommer att ligga runt tio minuter. Längs banan väntar mellan 38-42 språng.

Innan det är dags för den avgörande banhoppningen så ska hästarna återigen gå igenom en veterinärbesiktning på söndag morgon. På hoppbanan är det italienaren Uliano Vezzani som står för bygget, där banan får vara max 600 meter lång. Hindren ligger på 1,30 och innehåller 16 språng.

Banhoppningen är indelad i två grupper, där de 25 bästa efter dressyr och terräng hoppar sist. Det lag och den ryttare som fått ihop lägst straffpoäng koras till världsmästare. Det segrande laget får, förutom äran och guldmedaljer, drygt 40 000 euro. Den individuella mästaren kan åka hem med 49 000 euro.

Deltagande nationer

Australien, Belgien, Brasilien, Danmark, Ecuador, Frankrike, Indien, Irland, Italien, Japan, Kanada, Kina, Litauen, Mexiko, Nederländerna, Nya Zeeland, Polen, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Thailand, Tjeckien, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.

16 av dem är med i lagtävlingen: Australien, Belgien, Brasilien, Frankrike, Irland, Italien, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA och Österrike.

Tidsprogram

Onsdag 14 september
14.00 Hästbesiktning

Torsdag 15 september
09.30 Dressyr

Fredag 16 september
09.30 Dressyr

Lördag 17 september
10.30 Terräng

Söndag 18 september
09.00 Hästbesiktning
11.30 Hoppning
14.30 Hoppning för de 25 bästa
16.00 Prisutdelning

SVT sänder

Lördag 17 september
10.30-16.00: Terräng

Söndag 18 september 
11.30-13.10 Hoppning
14.30-16.00 Hoppning

FEI YouTube och FEI-TV/ClipMyHorse sänder hela mästerskapet.

Start- och resultatlistor
Mer info om det svenska VM-laget
Tidigare VM-resultat i fälttävlan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden