Fälttävlan
18 september 2022 13:48

VM-guld till debutanten Yasmin Ingham – Sverige sexa i lag

VM i fälttävlanDet blev brittiska Yasmin Ingham som vann VM i fälttävlan, vid sin VM-debut. Tyskland vann lagguldet och Sverige lyckades genom sin sjättepats kvala till OS i Paris med marginal.

VM-guld till debutanten Yasmin Ingham – Sverige sexa i lag
Frida Andersén och Box Leo i hoppningen som avslutade VM i fälttävlan. Foto: Roland Thunholm.

Guld till Yasmin Ingham, silver till Julia Krajewski och brons till Tim Price. Så ser det ut på pallen när VM-medaljerna i fälttävlan fördelats.

Lagguldet går till Tyskland med USA som tvåa och Nya Zealand trea. Sverige slutar sexa och är därmed bland de sju lag som kvalat till OS

Bästa svensk blev Frida Andersén och Box Leo på plats 17.

Från Ridsports liveraportering.

Den avslutande hoppningen startade kl 11.30 på söndagsförmiddagen i italienska Pratoni del Vivaro. Startordningen är omvänd där de bästa startar sist, med starttid kl 14.30 för de 25 bästa.

Svenskarnas startnummer
24 Malin Josefsson Golden Midnight
29 Sofia Sjöborg Bryjamolga van het Marienshof Z
37  Aminda Ingulfson Joystick
43 Frida Andersen Box Leo

Banan i hopprovet är en 1,30-bana byggd av Uliano Vezzani. Gräsbanan består av 13 hinder och 16 språng, med tre tvåkombinationer.
Ett antal ryttare har problem med att klara tiden. Andrew Hoy och Vassily de Lassos från Nya Zealand som är ganska tidigt i startfältet efter en mindre lyckad terräng hör till dem som klarar tiden men får ett nedslag och landar på 46.9 straff efter alla tre momenten.

Kl 12.30 Malin Josefsson är första ryttaren ut för svenska laget. Det är en balanserad runda där Golden Midnight har bra höjd över de flesta hinder, men två bommar faller. Slutresultat blir 62,9 straff.

Malin Josefsson säger till SVT att hon är supernöjd med sin häst.
– Han kan inte hoppa bättre än han gjort så jag är lite ställd. Det är inget resultat jag ville ha, men hade jag varit nöjd hade jag väl inte fortsatt med detta.

Kl 12.45 Sofia Sjöborg är andra svenskan ut, och börjar fint, men får några islag i bommar. De ligger dock kvar och Sofia och Bryjamolga van het Marienshof Z är i mål felfri på hinder men får 2 straff för tiden och får 49,6 straff totalt.

– I dag kunde jag inte ha önskat mer av henne, säger Sofia till SVT efter ritten.
– Jag hade hoppats på att vi skulle få det kvitto som vi fått här i dag. Det känns helt fantastiskt.

Kl 13.05 Aminda Ingulfson och Joystick börjar lovande men en bom faller på b-hindret i banans andra kombination och ekipaget får sedan ytterligare en rivning på näst sista hindret, en oxer. Amindas slutresultat blir 49,3 straff, något bättre än Sofia Sjöborgs 49,6.

– Jag är besviken. Han nådde fram lite bättre än jag trodde, och tog bommarna med frambenen, säger Aminda till SVT.

13.20 Frida Andersen är sist ut av svenskarna. Box Leo är energisk och ligger på, men Frida håller ihop det. Det blir en rivning på en oxer och Frida landar på 40,5 straff, bästa resultatet i den första startgruppen, när de 25 bästa återstår.

Så här långt i lagledningen är det Tyskland i topp med 76.1 straff, och Julia Krajewski och Michael Jung har ännu inte ridit hoppningen.

Tvåa är USA med 77,4 straff, men alla USA:s lagryttare återstår. Trea är Storbritannien och på sjundeplats ligger Sverige med 139,4 straff som slutresultat. Med de ryttare som återstår är den placeringen ohotad, och beroende på hur det går för de hoppryttare som återstår kan Sverige bara klättra lagmässigt.

Kl 14.30 Nu är det dags för de 25 bästa att göra sin hoppning.
SVT intervjuar Frida Andersén som säger att hon red enligt plan, och att det var trist med det vita hindret som föll. På frågan om hur det känns att OS-kvalet är i hamn svarar hon:
– Gud så skönt. I går eftermiddag kändes det fortfarande långt bort, och mycket som skulle gå vår väg, men det gjorde det.

14.48 Alla USA:s lagryttare ligger bland topp 25 inför hoppningen, och laget ligger tvåa efter Tyskland. Lauren Nicholsen först ut i laget, slutar på 8,4 straff i hoppningen och det är än så länge lagets strykresultat.

Irlands sistaryttare Padraig McCarthy och Fallulah sätter nerverna i dallring hos irländarna. Han river fyra hinder, och får med tidsfelen 17,2 straff. Laget slutar på 136,8 och kan klamra sig fast vid sjätteplatsen med nöd och näppe.

14.59 Det vänder snabbt, Schweiz sistaryttare Felix Vogg och Cartania får två nedslag och Schweiz lag slutar på 140,6 straff – efter Sverige som kliver upp på sjätte plats.

William Coleman och Off The Record från USA sätter nollan, går upp i individuell ledning, och tar upp USA i topp i lagtävlingen. Men flera tunga ekipage återstår.

Så kommer nollorna på rad. Tim Price och Falco från Nya Zealand avslutar med en felfri hoppning och det blir 26,2 straff totalt. Ny ledare.
USA:s Boyd Martin och Tsetserleg TSF har samma utgångsläge, 26,2 straff, men det blir 16 straff i hoppningen och såväl Boyd Martin som USA rasar i listan.

Kl 15.25 Fem ryttare återstår. Julia Krajewski från Tyskland och Amande de B’Néville levererar och sätter nollan.  Tyskland ligger på 87.2 straff inför sistaryttaren, strax efter Storbritannien som har lagguldet just nu.

Storbritanniens Oliver Townend och Ballaghmor Class börjar med att riva första hindret. Rivningen följs av ytterligare tre rivningar. Storbritannien tappar inte bara guldet utan är just nu helt utan medalj.
USA:s Tamra Smith och Mai Baum får åtta fel och missar individuell medalj men hennes lag håller sig kvar på silverplats.

Kl 15.35 En medaljör har gått i mål  Yasmin Ingham från Storbritannien, som startar individuellt, visar upp en balanserad runda med Banzai du Loir. Felfritt är det och hon stannar på 23,2 straff.

Sista ekipaget ut är ledaren Michael Jung och fischerChipmunk FRH. Han har råd med ett nedslag, men det blir två, varav det ena på sista hindret, och han rasar till femte plats.

Därmed vinner Yasmin Ingham det individuella guldet.

Men Tyskland tar lagguld, med USA på silverplats och Nya Zealand som bronsmedaljörer.

SVT sänder hoppningen

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden