Fälttävlan
14 september 2022 17:46
Ridsportplus

VM-reserven: ”Ska få fram information om banan till de andra”

MästerskapHan är en riktig veteran i mästerskapssammanhang, men den här gången bidrar han till det svenska laget genom att enbart starta individuellt. "Jag är här för att göra mitt jobb är så gott som möjligt. Laget är i fokus," säger fälttävlansryttaren Niklas Lindbäck som också berättar om sin mästerskapshäst Focus Filiocus och hans tronföljare i den här intervjun.

VM-reserven: ”Ska få fram information om banan till de andra”
Niklas Lindbäck är på plats som individuell startande för Sverige på VM i fälttävlan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han är den med mest mästerskapsrutin i den svenska VM-truppen som är på plats i italienska Pratoni del Vivaro. Men Niklas Lindbäck och dubble EM-medaljören Focus Filiocus (SWB val f 2007, e Feliciano-Be My Chief, uppf/äg Tun Albertson) ingår inte i det svenska laget utan startar enbart individuellt.

Vi har haft en fantastisk resa tillsammans men jag hade nog tänkt att vi skulle komma lite längre med dressyren genom åren. Niklas Lindbäck.

– Jag är här för att göra mitt jobb är så gott som möjligt och går ut så tidigt som möjligt så att vi kan få fram information om banan till de andra svenskarna, framförallt på lördag när det är terräng. Det är det som är mest intressant, säger ryttaren.

Ekipaget var med i de svenska lagen som tog silver på EM 2017 och brons på EM 2019. Det ingick också i det svenska VM-laget i Tryon 2018 och den 48-årige ryttaren har dessutom ridit ytterligare EM, VM och OS på andra hästar än sin nu aktuelle VM-häst.

”Kul att komma i gång”

Niklas Lindbäck kommer att ut gå ut som nummer två av de svenska ryttarna och gör sin dressyr på torsdagen.
– Det ska bli väldigt kul att komma igång, jag ser verkligen fram mot det, säger han när svenska pressen träffar honom i ett soligt och varmt Pratoni del Vivaro efter onsdagens hästbesiktning.

Just dressyren är inte SWB-valackens bästa sida.
– Han är en terränghäst, inte en dressyrhäst. Vi har haft en fantastisk resa tillsammans men jag hade nog tänkt att vi skulle komma lite längre med dressyren genom åren. Jag tycker att han har blivit bättre, men poängen har inte blivit bättre, säger Niklas Lindbäck och lägger till att han är stolt över sin häst och tacksam gentemot ägarna att de har gjort den här resan tillsammans.
– Det är en fantastisk häst.

Niklas Lindbäck-focus Filiocus 2 220914 Rt
Niklas Lindbäck och Focus Filiocus vid onsdagens hästbesiktning i Italien. Foto: Roland Thunholm

Däremot brukar ekipaget leverera jämna resultat, men vid en av de viktiga tävlingarna inför det nu pågående världsmästerskapet, i tyska Luhmühlens femstjärniga klassiker blev det en dipp resultatmässigt.

”Laget är viktigast”

– Det är kanske därför vi står här i dag och inte har en plats i laget, säger Niklas Lindbäck, kanske med en litet, litet stråk av besvikelse – samtidigt som har tar sitt uppdrag att bidra med information till svenska laget på största allvar.
– Absolut. Laget är viktigast här, säger han.

Den uppfattningen har Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff också.
– Medalj är inte helt realistiskt, men en förhoppning om att vara bland de sju som OS-kvalar har vi. Och det skulle kännas bra att göra det, säger han.

Niklas Lindbäck och övriga svenska ryttare har redan hunnit ta ett litet varv på den kuperade terrängbanan.
– Det ser intensivt ut, det finns att hoppa här om man säger så och första sju minuterna är det i stort sett ingen vila för hästarna.

Närmaste tronföljare hemma i stallet är 9-årige irländske importen Poynstown Porsch.
– För honom blir det en intensiv vinterträning och sedan är planen att vi siktar mot OS i Paris.

Mer om mästerskapet.
FEI YouTube och FEI-TV/ClipMyHorse sänder hela mästerskapet.
Start- och resultatlistor
Mer info om det svenska VM-laget
Tidigare VM-resultat i fälttävlan

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden