Krönika
13 september 2022 12:56

Krönikören: Svenska VM-laget kan överraska

KommentarSå unga och orutinerade som det har gjorts gällande är inte de svenska ekipagen som just nu är på väg på VM i fälttävlan i Italien. Det menar Ridsports fälttävlansreporter Annelie Frank i den här kommentaren där hon också påminner om de svenska sorgliga resultaten på VM de senaste gångerna.

Krönikören: Svenska VM-laget kan överraska
Ridsports reporter Annelie Frank är på plats i Pratoni del Vivaro. Foto: FEI/Christophe Taniére

Det är bara att konstatera – VM i fälttävlan har inte varit Sveriges grej de senaste 20 åren.

Ett OS-kval är ett rimligt mål. Annelie Frank

EM har Sverige däremot hämtat hem lagmedaljer tre mästerskap i rad: silver i Polen 2017, brons i Tyskland 2019 och brons i Schweiz 2021.

Vad som händer när nivån höjs ett snäpp i VM (eller OS med för den delen) vet jag inte – men det är något som inte har fungerat för de svenska ryttarna. Bristande rutin på högsta nivån är en rimlig anledning.

På VM i Tryon 2018 blev Sverige nia. På VM i Caen 2014 fullföljde inte det svenska laget. Inte heller på VM i Kentucky 2010 kom ett svenskt lag i mål. 2006 blev det en femteplats i Aachen men 2002 var det återigen inget komplett lag som fullföljde.

Jag bedömer att det kan bli annorlunda den här gången. Knappast medalj om inte alla resultat går Sveriges väg, men ett OS-kval är ett rimligt mål. För att sätta det måste Sverige vara bland de sju bästa, eller bland de åtta bästa om värdnationen Frankrike är före oss i resultatlistan.

Fei Eventing European Championship Avenches 2021 - Institut Equestre National D'avenches, Switzerland
Malin Josefsson och Golden Midnight på EM 2021. Foto: FEI/Jon Straud

Och det tror jag att de kan fixa, för de är inte så unga och orutinerade som det ibland har framstått jämfört med tidigare svenska VM-lag. Nej, ingen av ryttarna har gjort ett VM tidigare, men det brukar inte vara överdrivet med VM-rutin i de svenska trupperna. I Tryon hade bara en av svenskarna i Tryon ridit VM innan. I det svenska laget i Caen hade visserligen två ryttare ridit VM tidigare – men det långt innan mästerskapet i Frankrike.

  • 34-åriga Malin Josefsson och Golden Midnight är utstarka i terrängen, blev 22:a i femstjärniga Badminton 2019 och har gjort massor av Nations Cup och har ingått i Sveriges bronslag på EM både 2019 och 2021.
  • 36-åriga Aminda Ingulfson och Joystick har varit jämnheten själva på fyrstjärniga internationella tävlingar med 20 hinderstraff totalt på sina fyra fyrstjärniga starter i år och 40 hinderstraff totalt på sina fyra fyrstjärniga starter förra året. Både häst och ryttare mästerskapsdebuterar.
  • 32-åriga Frida Andersén och Box Leo har också bara dragit på sig 20 hinderstraff på fyra fyrstjärniga starter 2022, hästen har varit femma på UVM och alla vi som har sett ryttaren på internationella mästerskap tillsammans med Herta vet att ryttaren har kan leverera på mästerskap. För ekipaget är det dock mästerskapsdebut.
  • Sofia Sjöborg och Bryjamolga vh Marienshof Z tog en 13:e plats på EM förra året och har också presterat jämnt på fyrstjärnig nivå både i år och förra året. Och ok – hon är riktigt ung, 24 år, men övriga är faktiskt inga ungdomar längre.
  • Reservekipaget, 48-årige Niklas Lindbäck/Focus Filiocus, startar individuellt och har bland annat två EM-medaljer och genomförande av VM i Tryon på meritlistan.

Visst, jag hade gärna haft ett svenskt lag med ännu mer rutin, särskilt från mästerskap, precis som jag hade önskat på VM de senaste 20 åren. Men så mycket sämre än tidigare svenska VM-lag på pappret är de inte. Det här gänget kan överraska alla som har hållit ner förväntningarna.

På torsdag och fredag är det dags för dressyrmomentet, på lördag rids den kuperade terrängen och på söndag är det banhoppning. 16 nationer har minst tre ryttare och är därmed med i lagtävlingen. Att Sverige sätter ett OS-kval är inte alls en orimlig tanke, snarare ganska rimlig.

Detta är en kommenterande text, eventuella åsikter i den är skribentens egna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden