Fälttävlan
18 september 2022 14:33
Ridsportplus

Kapten Bergendorff: ”De här tjejerna är mitt dreamteam mot Paris”

MästerskapSverige har kvalat till OS i Paris 2024. Nu börjar förbundskaptens arbete med att lägga upp en plan över två år för de OS-aktuella ekipagen. "De här tjejerna är mitt dreamteam mot Paris, men det finns fler också," säger kapten Fredrik Bergendorff.

Kapten Bergendorff: ”De här tjejerna är mitt dreamteam mot Paris”
Förbundskapten Fredrik Bergendorff kan nu i lugn och ro börja arbeta med det svenska teamet mot OS i Paris 2024. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det svenska laget på VM i fälttävlan nådde målet – att vara bland de sju bästa och säkra en plats på OS i Paris 2024.

Det är ju mästerskapen man vill rida. Det är klart att jag vill till OS i Paris. Aminda Ingulfson

Det var Malin Josefsson/Golden Midnight, Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof Z, Aminda Ingulfson/Joystick och Frida Andersen/Box Leo som stod för bedriften.
– Och vi ska inte glömma individuella ryttaren Niklas Lindbäcks stöd, han har betytt jättemycket med sin erfarenhet, säger Frida Andersen mellan ryggdunkar och gratulationer i mixade zonen på VM i Italien.

Den eftertraktade OS-platsen har precis säkrats under den avgörande banhoppningen på en gräsbana i ett soligt Pratoni del Vivaro. Det tillhör inte vanligheterna att Sverige klarar ett OS-kval på ett VM, hela två år innan OS.
– Det betyder jättemycket att vi kan planera två år framåt, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Sverige klättrade

Han ser lättad ut. Nästan som att han inte riktigt tror att OS-kvalet verkligen sitter där det ska. Efter första avdelningen på VM:s hoppning låg Sverige sjua med alla ryttare klara och inga mer straff möjliga. De bakom i listan kan inte få färre straff än vad de redan har.
– Jag är så glad att de höll ihop det hela vägen och fick det här gjort. De här fyra tjejerna är så coola och levererar på samma nivå som hemma, fortsätter han.

Men det var lite svajigt och hit och dit. Efter lördagens terräng låg Sverige nia, på söndagens morgon hoppade vi upp till åttonde plats efter att en häst i Japans lag strukits. Närmast före fanns Belgien och Schweiz med bara tre ryttare kvar. När Sveriges sistaryttare Frida Andersen gick in på banan hade Belgiens sista ryttare Karin Donckers dragit på sig över 9 straff vilket innebar att Box Leo skulle kunna riva tre hinder och Sverige ändå klarade sitt kval. Det kom ett nedslag ganska tidigt, men sedan låg allt kvar.

– Jag var ganska nervös innan hoppningen, han kändes inte som vanligt på framhoppningen. När jag kände det blev jag nervös och vi hade en riktigt dålig framhoppning. Men när jag väl kom in på banan kändes han superfin, säger Frida Andersen.

Frida Andersen-box Leo 4 220917 Rt
Frida Andersén och Box Leo var bäst i det svenska laget efter lördagens terräng. Foto: Roland Thunholm

Hela VM-laget finns med i Fredrik Bergendorffs plan mot Paris.
– De här tjejerna är mitt dreamteam mot Paris. Louise Romeike och Sara Algotsson Ostholt är också givna i satsningen mot Paris, de är otroligt skickliga ryttare. Men det finns andra ryttare också, säger han.

Yngst i laget

24-åriga Sofia Sjöborg har varit yngst i det svenska VM-laget.
– Min häst var helt fantastisk i dag, hon har aldrig hoppat så här högt. Och hon var så pigg när jag tog ut henne i morse. Paris är absolut målet, ”Bell” är ju bara elva år. Planen är att vi startar någon femstjärnig tävling nästa år. Men först ska hon få vila, säger Sofia Sjöborg.

– Det är ju mästerskapen man vill rida. Det är klart att jag vill till OS i Paris, det har varit mitt mål länge, säger Aminda Ingulfson som har ytterligare två hästar som kan bli OS-aktuella.

Malin Josefsson tyckte hon hade lite stolpe ut genom mästerskapet.
– Men vi satte OS-kvalet i alla fall. Det var det vi kom hit för att göra, säger Malin Josefsson som utöver ”GM” har Maggan V med i sina OS-planer.

Sverige har därmed lag kvalade till OS i Paris i alla tre ridsportgrenar.

Start- och resultatlistor

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden