Fälttävlan
15 september 2022 07:36
Ridsportplus

VM-debutanten: ”Blir jobbigt med nervositeten”

MästerskapHon är 24 år och gör VM-debut i italienska Pratoni del Vivari den här veckan. "Det är en dröm att vara här, men jag vet att jag blir så nervös att jag inte kan äta på terrängdagen, säger Englandsbaserade Sofia Sjöborg i den här intervjun där hon också berättar om sin häst och hennes egna vilja.

VM-debutanten: ”Blir jobbigt med nervositeten”
Sofia Sjöborg när de svenska ekipagen fick känna på VM-arenan under onsdagens kväll. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I morgon, torsdag, gör 24-åriga Sofia Sjöborg och Bryjamolga VH Marienshof Z (ZANG sto född 2011, e Bamako de Muze-Cryloga M, uppf Mrienshof Stal, äg Juliet, Mattias och Sofia Sjöborg) sin VM-debut.

Det har tagit tid att komma till en plats där hon är med mig hela tiden. Sofia Sjöborg om sin VM-häst.

Ekipaget går ut som nummer två i det svenska laget.

Därefter blir det en lång fredag för 24-åringen som var 13:e på EM förra året. En lång dag som kan ägnas helt och hållet åt att förbereda sig för lördagens utmanande och kuperade terräng.
– Det blir jobbigt med nervositeten inför terrängen. jag vet att jag blir så nervös att jag inte kan äta på terrängdagen innan min start. Jag får fokusera på att dricka så mycket vatten som möjligt, säger Sofia Sjöborg.

Hon står med sina lagkamrater i solen ute vid sista hindret på terrängbanan. Runt omkring böljar det kuperade landskapet som kommer att ge VM-ekipagen många tuffa frågor på lördag.

Går terrängen ensam

Men innan dess har Sofia Sjöborg ”ridit” banan inuti sitt huvud många gånger.
– När jag förbereder mig vill jag gärna gå terrängen ensam. Sedan ”rider” jag igenom hela banan i huvudet, hur det kommer att se ut och hur jag kommer att känna där ute. Det hjälper mig att fokusera på det jag ska göra och inte på allt annat, säger hon. 

En annan del i hennes förberedelser är att vara för sig själv när hon gör sig iordning inför terrängen.
– Jag vill gärna vara ensam i lastbilen och byta om och ordna med allt.

VM-terrängen är inte en femstjärnig fullt ut, som de femstjärniga klassikerna i till exempel brittiska Badminton som hon red i våras. Distansen är lite kortare, men intensiteten mellan hindren brukar vara intensivare i det något modifierade VM- och OS-formatet.

Sofia Sjöborg bor i England och kunde under sina år som ungdomsryttare känna att hon inte hade så mycket kontakt med andra svenska fälttävlansryttare. Nu har hon en plats i den svenska landslagstruppen och då har saker ändrats.
– Sista året har jag varit över några gånger i Sverige och börjat lära känna de andra lite bättre. Jag tror det är bra, det känns som vi är ett starkt lag tillsammans, säger hon.

Lång resa tillsammans

Hon och Bryjamolga VH Marienshof Z  har varit ett ekipage sedan stoet precis skulle fylla fem år, och har gjort en lång resa tillsammans.
– Vi har gått upp i klasserna tillsammans. Hon är en modig häst, men har en del egna tankar. Ibland vill hon göra som hon själv vill och inte som jag vill. Det har tagit tid att komma till en plats där hon är med mig hela tiden. Men hon arbetar hårt och älskar den här sporten, säger ryttaren om sin VM-häst som dock inte har dressyren som sin starkaste sida.

Klockan 15.19 i morgon, torsdag, rider Sofia Sjöborg in på dressyrbanan för att starta sitt femstjärniga test.
– Det känns helt fantastiskt. Det är en dröm att vara här, jag ska njuta så mycket som möjligt och göra det bästa jag kan.

Mer om mästerskapet.
FEI YouTube och FEI-TV/ClipMyHorse sänder hela mästerskapet.
Start- och resultatlistor
Mer info om det svenska VM-laget
Tidigare VM-resultat i fälttävlan

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om VM-festen i Italien (20)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden