Fälttävlan
20 juni 09:37
Ridsportplus

Lina Forsberg sjua i Luhmühlen: ”Nu vågar jag uttala mig om VM”

InternationelltLina Forsberg och Kaizen stod för en av tre dubbelnollor i tyska Luhmühlens fyrstjärniga terräng och slutade sjua när stortävlingen avgjordes på söndagen. "Det går lätt att köra hem nu", säger 22-åringen som efter sin placering äntligen vågar uttala sin dröm om ett VM i september högt.

Lina Forsberg sjua i Luhmühlen: ”Nu vågar jag uttala mig om VM”
Lina Forsberg och Kaizen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lina Forsberg och Kaizen  (SWB val f 2008  e Caressini L-Nocturne, uppf Johan Björk, äg Marie Forsberg) gjorde sin första fyrstjärniga internationella tävling 2020.

Jag hade en bra plan innan jag gick ut och vet att jag har en väldigt snabb häst. Lina Forsberg.

På söndagen blev det en sjundeplacering i tyska Luhmühlens CCI4*-S som reds i samband med den femstjärniga klassikern.
– Hindren i fyrstjärnig klass känns ju lite mindre när man ser de större hindren bredvid, säger Lina Forsberg när hon precis har kört av färjan från Tyskland på väg hem till Halmstad.
– Men det går lätt att köra hem nu när det har gått så här bra, fortsätter hon.

Hon och Kaizen var ett av tre ekipage som gick i mål helt utan fel i det starka startfältet.
– Han var superfin i terrängen. Jag hade en bra plan innan jag gick ut och vet att jag har en väldigt snabb häst. Men jag visste också att jag skulle behöva jobba för att klara tiden, ta vara på varje meter.

Tydliga terrängfrågor

Terrängen var tekniskt svår, men välbyggd med tydliga frågor. Det har varit varmt och torrt i Luhmühlen den senaste tiden och arrangören arbetade hårt för att underlaget inte skulle vara alltför hårt.

I den avslutande hoppningen blev det 6 straff för ekipaget efter ett nedslag och 2 straff för tiden – en stor förbättring jämfört med årets fyrstjärniga premiär då det blev 16 straff.
– Jag har jobbat mycket med hoppningen och är nöjd med hur det gick nu, men jag behöver bli ännu lite snabbare, säger Lina Forsberg.

Bröt benet

Förutom de fem internationella fyrstjärniga tävlingar hon har gjort med Kaizen red hon många nationella klasser på nivån under sin vistelse i Storbritannien under pandemin. Den perioden fick ett snabbt slut när hon bröt benet i maj förra året. Nu är benet dock återställt, och de farhågor som fanns om att eventuellt behöva göra en operation till är borta.
– Nu ska vi ta det lite lugnt nu och sedan blir det Nations Cup i franska Le Pin au Haras i mitten av augusti, säger Lina Forsberg.

Efter den tävlingen kommer svenska förbundskaptenen Fredrik Bergendorff ta ut VM-laget. Lina Forsberg tillhör dem som är kvalade.
– Jag har haft VM lite i bakhuvudet sedan vi kvalade förra året men har inte riktigt våga säga det. Men efter den här placeringen vågar jag uttala det, att jag vill dit, även om jag vet att vi har många jätteduktiga ryttare med mycket mer erfarenhet än jag, säger Lina Forsberg.

EM-brons

22-åringen är dock inte helt utan mästerskapserfarenhet då hon har ridit två JEM och ett YREM. Tillsammans med Kaizen ingick hon i det svenska bronslaget på YREM 2018. Hon har även Caloj på trestjärnig nivå och två 6-åringar.

Aminda Ingulfson Rides Joystick
Aminda Ingulfsson och Joystick. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: FEI

Tyska stjärnan Michael Jung vann den fyrstjärniga klassen tillsammans med Highlighter på sitt dressyrstraff 25,6.

Malin Josefsson slutade nia med Golden Midnight och Aminda Ingulfsson blev tia med Joystick.

En svensk i femstjärniga klassen

Niklas Lindbäck och Focus Filiocus var enda svenska ekipaget i den prestigefyllda femstjärniga klassen på meetinget. Ekipaget slutade på 16:e plats i det drygt 35 ekipage stora startfältet.

Efter dressyren låg Lindbäck på en blygsam 30:e plats med 40,3 straff men efter en terräng utan hinderfel klättrade ekipaget till 16:e plats, en placering som höll i sig trots 8,8 straff i hoppningen.

Felix Vogg/Colero, Schweiz, vann på sitt dressyrstraff 29,0. 20 ekipage fullföljde klassen.

Resultat, fyrstjärnig klass

Resultat, femstjärnig klass

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden