Fälttävlan
29 augusti 2019 10:36

Torsdagens dressyr vid EM i Luhmühlen

Uppdaterad 16:33Nu gäller det - Sverige ska både försöka försvara sitt lagsilver från senaste Europamästerskapet, och även försöka kvala in till OS i Tokyo. EM i fälttävlan är igång och tredje svenska ryttaren har ridit sin dressyr. Här är Ridsports rapport från höjdpunkterna i klassen.

Torsdagens dressyr vid EM i Luhmühlen
Fälttävlansryttarna rider dressyr vid EM i Luhmühlen under torsdag och fredag (arkivbild). Foto: www.eventingphoto.com

Årets EM i fälttävlan i tyska Luhmühlen är igång. Under torsdagen börjar 35 av de 73 fälttävlansryttarna rida sin dressyr – resterande 38 ekipage rider under fredagen. Sverige har tre ryttare med under torsdagen av vilka två ingår i laget.

16:33: När alla 35 ryttare i klassen ridit summeras torsdagen med Laura Collett i individuell ledning och Belgien i lagledning. Sverige på en sjunde plats och Niklas Lindbäck bästa svensk på plats 15. Ebba Adnevik ligger på 23:e plats och Malin Josefsson på 27:e. I morgon fredag klockan 10.00 fortsätter klassen med de resterande 38 ryttarna.

190830_em_adrianfohl_lauracollett
Ny ledare genom Laura Collett och London 52. Foto: Adrian Fohl

15:59: Klassen fick en ny ledare genom brittiska Laura Collett och London 52 när de självsäkert och stabilt red ihop 74,51 procent, 25,5 straff. Niklas på 15:e plats, Ebba på 22:a och Malin på 26:e när 33 ryttare ridit.

15:44: Så är dags för dagens tredje svenska ryttare: Ebba AdnervikChippieh. Det blir en inte helt stabil ritt med tungan ute ur munnen på hästen. Resultatet blir 64,03 procent – 36,1 straff. In på en tjugonde plats efter 31 ryttare. Niklas ligger fortfarande på fjortonde plats och Malin på 24:e.

14:57: När det är dags för ytterligare en paus har 27 ekipage ridit i klassen. I topp ligger fortfarande Kai Rüder och Thibaut Vallette Lt Col på 25,8 straff. Niklas Lindbäck ligger på fjortonde plats och Malin Josefsson på 22:a. I lagtävlingen ligger Belgien i ledning följd av Tyskland och Frankrike. Sverige ligger på sjunde plats av elva nationer.

190830_em_oliverhardt_thibautvallette2
Thibaut Vallette Lt Col och Qing du Briot ENE HN går upp i delad ledning. Foto: Oliver Hardt/Getty Images for FEI

14:31: Fransmannen Thibaut Vallette Lt Col gör en lysande dressyr på Qing du Briot ENE HN och slutar på 25,8 straff, vilket gör att han ligger i delad ledning med Kai Rüder.

190830_em_christophetaniere_kairuder
Kai Rüder och Colani Sunrise. Foto: FEI/Christophe Taniere
190830_em_eventingphoto_malinjosefsson
Malin Josefsson och Golden Midnight får 37,4 straff. Foto: www.eventingphoto.com

14:12: Klassen har en ny ledare med tyska Kai Rüder och Colani Sunrise på 25,8 straff när andra svenska ryttaren ut under torsdagen, vilket är Malin JosefssonGolden Midnight. Ekipaget får rida i strålande sol och både häst och ryttare ser glada ut. Men ritten ger överlag ett obalanserat intryck, och det blir 62,57 procent i betyg från domarna vilket ger 37,4 straff. Malin går in på en 17:e plats när 21 ekipage ridit. Niklas ligger på tionde plats, och svenska laget på en tredje plats så här långt – dock att betänka att lagrankingen är väldigt svår att lita på så här i inledningen när olika antal ryttare ridit för respektive nation.

Karindonckers
Belgien har inte kommit till EM för att leka – det är en sak som står klart inför lunchrasten. Här ses Karin Donckers och Fletcha van ’t Verahof. Foto: www.eventingphoto.com

12:33: Belgien har en toppdag. Karin Docnckers går upp i delad ledning tillsammans med Laura Loge, när hon med Fletcha vant Verahof också får 28,8 straff i dressyren. Totalt 18 ryttare har ridit när det är dags för lunchpaus, och Niklas Lindbäck ligger på nionde plats. Nästa start blir 13.46.

11.11: När nio ryttare ridit ligger Laura Loge i fortsatt ledning följd av Pietro Roman, Italien, på Barraduff med 29,4 straff. Niklas Lindbäck ligger på fjärde plats. Nu är det en kort paus innan nästa ekipage går in på banan 11.23.

10:36: När det är dags för första svenska ryttaren att äntra dressyrbanan i Luhmühlen har tre ekipage ridit. I ledning ligger belgiska Laura LogeAbsolut Allegro med 28,8 straff. Niklas Lindbäck och hans mästerskapskompanjon Focus Filiocus tar sig till synes an den blöta banan med gott humör. Ekipaget ger ett samspelt intryck och deras rutin tillsammans syns tydligt. Det känns dock stundtals lite matt emellanåt, och resultatet blir 65 procent vilket ger 35 straff. Niklas går därmed in på en tredje plats efter fyra ryttare.

De svenska ryttarnas starttider i dressyren:

Torsdag 10.22:
4. Niklas Lindbäck/Focus Filiocus (SWB val f-07 e Feliciano-Be My Chief xx, uppf Tun Albertsson)

Torsdag 14.02:
21. Malin Josefsson/Golden Midnight (SWB val f-08 e Goldmine xx-Maraton, uppf Gert Hermansson)

Torsdag 15.31 (individuell start):
31. Ebba Adnervik/Chippieh (HOLST val f-02 e Carnaby GL-Caretino, uppf Stefanie Kinscher)

Fredag 11.37:
47. Louise Romeike/Wakiki (HOLST sto f-06 e Quinar-Cassini I, uppf Hans Thomsen)

Fredag 14.00 (individuell start):
58. Philippa Magnusson/Cesar (SWB hingst f-10 e Crelido-San Quintero xx, uppf Philippa Magnusson)

Fredag 15.15:
66. Ludwig Svennerstål/El Kazir SP (BWP val f-04 e Capriano-Blanc Rivage xx, uppf Paul Scheirs)

Arrangörens hemsida
Startlista torsdag
Startlista fredag
Liveresultat
Leaderboard
Lagställning
Start- och resultatlistor
FEI:s sändningar från fälttävlans-EM
Läs mer om den svenska EM-truppen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden