Fälttävlan
10 oktober 13:01

Så gick det i banhoppningen i Nations Cup i fälttävlan

Nations CupNu är Nations Cup i fälttävlan avgjord för 2021. En tuff tid ställde till det för många, bland dem de två svenskarna.

Så gick det i banhoppningen i Nations Cup i fälttävlan
Hoppning står på schemat för dagen i Nations Cup. Arkivbild. Foto: FEI/Libby Law Photography

Första svensk på hoppbanan var Christoffer Forsberg och åttaåriga Con Classic 2. Ekipaget låg på plats 32 efter terrängen. På hoppbanan blev det ett hinder ner, det första i en trekombination som skördat bommar bland många tidigare ekipage, och 3,6 straff för tid. Det ger en total straffpoäng på 61,2.

Ingrid Klimke gjorde en fin hopprunda men fick 0,4 straff för tid. Cord Mysegaes och Dekorateurin Baumeister klarade tiden men fick dock två hinder ner.

Det blev jubel när Benjamin Massie och Climaine de Cacao gjorde en rytmisk, fin runda där hästen hoppade upp sig jämfört med i terrängen – och satte tiden.

Den första ryttaren att sluta på sina dressyrpoäng, alltså utan straff i terräng eller hoppbana, var amerikanska Hallie Coon med Global Ex. Hopprundan bjöd på snabb galopp men ändå utan flacka språng.

Men japanska Yoshiaki Oiwa och Calle 44 gjorde om bedriften och tog snabbt över förstaplatsen med 30,7 straff. Sydney Elliott från USA och QC Diamantaire rev ett hinder och slutade på samma straffsumma, 30,7.

Andra svensk var 22-åriga Lina Forsberg och Kaizen (SWB f.-13 e. Caressini-Nocturne, uppf Johan Björk, äg Marie Forsberg) Ekipaget hade bara med sig sina straffpoäng från dressyren och gjorde en harmonisk runda – men fick tidsfel på 2,8. Därmed droppade ekipaget från den åttondeplats som ekipaget låg på inför banhoppningen. Sandra Gustafsson och Koordinat är uteslutna efter att ha utgått i terrängen.

Hingsten Tresor Mail gick felfritt på hinder med sin franska ryttare Sidney Dufresne, men fick två straff för tid. Ekipaget slutade på en tredjeplats.

Dags för topp tre – amerikanska Tamra Smith som gick in i tävlingen med 25,5 straff med sin Danito rev det första hindret i trekombinationen. Ett hinder till revs, plus att 0,2 straff för tid adderades, vilket flyttade Tamra Smith från tredjeplatsen till tiondeplatsen.

Rutinerade William Fox-Pitt och stoet Graffennacht såg strålande ut tills ryttaren tappade stigbygeln, något som påverkade tiden. 1,2 straff för tid blev resultatet, vilket ger en total straff på 26,1.

Sophie Leube och Jadore Moi för Tyskland ledde efter terrängen, med 24,4 i straff inför hoppningen. Även om hästen var i ett par bommar låg de kvar – och ekipaget tog hem segern.

Sverige leder Nations Cup totalt på 240 poäng. Tre länder har 180 poäng var, nämligen Tyskland, Italien och Belgien. Övriga lag har 100 poäng eller lägre och kan inte hota Sverige eftersom en vinst ger 100 poäng.

Både Sverige och Italien har tre ryttare i laget och varsin ryttare utesluten, vilket före hoppningen innebar en åttonde och nionde plats för länderna. Om inget förändras under hoppningen får Sverige 45 poäng vilket skulle ge en total på 285 poäng. Då räcker inte en vinst för Tyskland eller Belgien, något som skulle ge 280 poäng eftersom seger ger 100 poäng, utan Sverige tar segern.

Om två lag har samma poäng efter sista omgången vinner det lag som deltagit flest gånger. Hittills är det bara Italien och Sverige som varit med i tre omgångar, Tyskland och Belgien har deltagit i två.

Här hittar du direktsändning. 

Start- och resultatlista.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden