KnäskadorHopparknä är något som drabbar idrottare i sporter med mycket hopp. Liknande förändringar har hittats i knäet hos hästar som drabbats av hälta. Forskare ställer sig nu frågan om även hästar kan drabbas av samma sjukdom som exempelvis höjdhoppare.
Kan hästar drabbas av hopparknä?
Hopparknä är en överbelastningsskada som oftast drabbar idrottare i sporter med mycket hopp. Tillståndet innebär smärta från knäskålssenan och förändringar i senan kan visas med ultraljud. Alla förändringar är dock inte kopplade till smärta.
Tack vare förbättrad ultraljudsteknik rapporterar allt fler veterinärer om liknande ultraljudsfynd från knäskålssenor hos häst. Fynden bedöms i vissa fall vara orsak till hästens hälta. Om hästar faktiskt kan drabbas av motsvarande sjukdom som idrottare, med smärta och hälta som följd, är i dagsläget inte känt.
Det aktuella kunskapsläget inom området har undersökts av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Norges motsvarighet, NMBU, i en gemensam studie. Kunskapen inom området är låg, visar studien.
Brist på kunskap
Hästens knä är mer komplicerat än människans och har tre knäskålssenor. Ultraljudsfynd är vanligast i den mellersta senan. Hur ofta fynden är kopplade till smärta är dock okänt, då det rapporteras fynd hos fullt arbetande och tävlande hästar.
Idag saknas det också kunskap om var bedövning ska läggas för att smärta från hästens knäskålssenor ska försvinna och senorna kunna bekräftas som ursprung till hältan. Hur eventuella skador i knäskålssenorna ska behandlas och rehabiliteras hos häst är inte heller känt.
Sammantaget visar studien att det behövs forskning för att förbättra hältdiagnostik och rehabilitering kopplat till skador på knäskålssenorna hos häst.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på