Veterinärt
3 januari 06:19

Ny metod kan öka överlevnaden hos sövda hästar

ForskningLåga syrenivåer som en följd av att lungorna pressas samman kan vara en av förklaringarna till den höga dödligheten hos sövda hästar. Men nu har en studie vid en SLU visat på en lösning.

Ny metod kan öka överlevnaden hos sövda hästar
En ny metod kan minska risken för sövda hästar under operation. Foto: Jeanette Flensburg

När hästar sövs finns en risk att låga syrenivåer i blodet utvecklas. Problemet uppstår när lungorna pressas samman av de tunga bukorganen vid ryggläge. Delar av lungorna kan då inte delta i gasutbytet och blodet i dessa delar blir inte syresatt.

De låga syrenivåerna ger minskad syretillförsel i kroppens vävnader och kan delvis vara orsak till den höga dödligheten hos sövda hästar, skriver Sveriges Lantbruksuniversitet i en sammanfattning av färsk forskning i ämnet.

I en studie genomförd av SLU testades om kväveoxid som vidgar blodkärl skulle kunna användas. Tekniken kallas pulsad-inhalerad kväveoxid eller PiNO.

Sex sövda ponnyer fick först andas spontant och ventilerades sedan mekaniskt med en ventilator. Efter dokumentation av normalläget fick hästarna inhalera PiNO och genomblödningen i lungorna avbildades. Resultatet analyserades och genomblödning i både komprimerade och välventilerade lungdelar beräknades. Samtidigt togs blodprover för att mäta syrehalten i artärblodet.

Under PiNO-tillförseln minskade blodtillströmningen till kollapsade lungregioner och ökade i välventilerade delar. Parallellt till detta sågs tydliga förbättringar i blodets syrenivåer. Effekten var mer uttalad under spontan andning jämfört med mekanisk ventilation.

Studien visar att PiNO är ett säkert och effektivt behandlingsalternativ för att hantera låga syrenivåer i blodet vid sövning av ponnyer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden