Hoppning
27 juli 2022 06:25

Kan Sverige ta sig till finalen i Barcelona?

Nations CupPå fredag är det dags för det svenska Nations Cup-laget att försöka säkra tillräckligt med poäng för att ta sig till finalen i Barcelona. Men utgångsläget är inte det bästa. Laget är just nu utanför final.

Kan Sverige ta sig till finalen i Barcelona?
Wilma Hellström och Cicci BJN har fått förtroendet att rida samtliga Nations Cup-omgångar i årets serie. Foto: Roland Thunholm

Totalt ingår nio lag i Nations Cups högsta division. De sju bästa totalt går vidare till finalen i Barcelona, i månadsskiftet september/oktober. Två omgångar återstår, nu till helgen i Hickstead, Storbritannien och sedan avslutas serien med en deltävling i Dublin, Irland, helgen efter VM.

Varje nation får välja fyra deltävlingar där de rider om poäng, och för Sveriges del är det fjärde och sista gången i Hickstead.

Sverige slutade på en fin fjärdeplats i finalen förra året, men det är långt ifrån säkert att det blir någon final i år.

I Polen blev det en sjätteplats för laget, sedan red man in som femma i Rotterdam medan Falsterbo blev lite av en besvikelse med bara en sjundeplats.

– Jag är såklart långtifrån nöjd med prestationen, det är ingen av oss idag. Vi hade hoppats på mycket mer, förklarade förbundskapten Henrik Ankarcrona efter Falsterbo.

Ett mål för förbundskapten Ankarcrona är att bredda den svenska truppen och ge fler chansen att växa in i uppgiften på de allra största tävlingarna. Något han vid flera tillfällen har förklarat vikten av för att svensk hoppsport ska fortsätta att vara med i toppen.

Wilma Hellström med i alla deltävlingar

Det blir också en kvartett kvinnliga ryttare utan den största mästerskapsrutinen som får chansen i Hickstead och förhoppningsvis kan säkra tillräckligt med poäng för att få rida i Barcelona.
Wilma Hellström har varit med i alla tidigare Nations Cup-deltävlingar, och är med i truppen även i Hickstead. Angelie von Essen red i laget i Falsterbo, och finns också med i helgen medan det för Jonna Ekberg, Stephanie Holmén och Evelina Tovek blir debut i årets Nations Cup. Vilka fyra som till slut får förtroendet avgörs senare i veckan.

Sverige i botten

Inför Hickstead delar Sverige och Norge på sjundeplatsen med 165 poäng var. Reglerna säger dock att vid samma poäng är det den bästa placeringen i en deltävling som avgör, och då har Norge en fördel efter sin fjärdeplats i Falsterbo.

Norge har dessutom sin sista deltävling i Dublin, och vet då mer vad som krävs för att slå Sverige. Sist just nu är Irland, som bara ridit två deltävlingar och både har Hickstead och Dublin kvar att räkna. Även Frankrike har bara ridit två deltävlingar, men har ändå bättre poäng än Sverige så det ser inte särskilt lovande ut för en Barcelonafinal i år.

Här finns start- och resultatlistor till Hickstead
Här finns aktuell ställning i Nations Cup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden