FEI:s Sports ForumIngen av medlemmarna i FEI:s nya strategigrupp för dressyr ville göra kandaret frivilligt. – Det är som en kniv, ibland används de för att döda med. Men det är inte kniven som dödar utan den som håller i den, sade Kyra Kyrklund.
Kandaret är som en kniv – det beror på användaren

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Just nu pågår FEI:s Sports Forum, och dressyren var ett tema första dagen. Ronan Murphy, chef för FEI:s dressyravdelning, inledde med att punktera några myter kring dressyr.
Han konstaterade att dressyren inte är någon stor gren inom FEI. Runt 4 000 ryttare har FEI-licens och det finns runt 5 000 dressyrhästar och dressyrponnyer på FEI-nivå medan det finns drygt 50 000 hopphästar med FEI-licens.
– Medelåldern på hästar som tävlar i mästerskap är 12,5-13,5 år. Det sägs att hästarna blir yngre men det har varit konstant. Under 2024 var det tolv 8-åriga hästar som startade i Grand Prix, och det är en väldigt liten andel, medan det framställs på ett annat sätt i media.
– Vi ser också att hästarna i genomsnitt gör något mer än fem starter per år i Grand Prix, de flesta i hemlandet, sade Ronan Murphy.
Domarnas insatser under lupp
FEI:s nya strategigrupp för dressyr deltog i ett panelsamtal, som först handlade om domarnas bedömning.
– Vad är syftet med en dressyrtävling? Är det ryttaren som ska testas, eller träningen eller hästens kvalitet? Sanningen är att det är allt, och det gäller att hitta en balans, där allt bedöms, sade George Williams, gruppens ordförande.
– Både ryttare och tränare är helt beroende av domarna. Jag har varit i sporten i 50 år och sett en del, fortsatte Kyra Kyrklund.
– Dressyr har varit långtråkigt i perioder och vi ville ha det mer spektakulärt men nu har vi gått för långt. Vi kan inte begära att hästen gör 150 procent i varje rörelse, sade Kyra som lyfte fram hästen som ryttarens danspartner.
– Vi ska göra det här tillsammans med hästen. Ryttare och tränare anpassar sig om de bara får veta till vad.
Dressyr har varit långtråkigt i perioder och vi ville ha det mer spektakulärt men nu har vi gått för långt
Även Monica Theodorescu var inne på att kravet på att göra sporten mer populär har varit förödande.
– Vi har gått vilse på utbildningsskalan. Vi behöver goda tränare, utbildning och insikt om hästvälfärd, liksom att se stressfaktorer.
– Det som domarna frågar efter är också vad ryttarna tränar på, sade veterinären Lise Berg, som ville se hästar som är mentalt och fysiskt starka.
– Men det som belönas på tävlingsbanan är vad som ryttarna tränar på hemma, och det gäller ryttare alla nivåer. Det är tufft att vara domare men längtan efter det extravaganta kan innebära att vi tappar lättheten. En av mina kolleger sa att vi inte vill att en balettdansare komma in stressad och svettig. Vi vill se något som är svårt se lätt ut, sade Lise Berg.
Kandaret är inte problemet
Alla i panelen fick svara på hur de såg på att kandar är obligatoriskt i Grand Prix, och ingen var emot det, men lade också till olika synpunkter.
– Hästen måste vara rätt utbildad för att gå med kandar, och tävling med kandar är ett test av ryttarens förmåga att rida med det. Det handlar både om ålder på ryttaren – ska juniorer rida på kandar? Och jag blir väldigt upprörd när jag ser 5- och 6-åringar ridas med kandar, sade George Williams.
– Om du behöver ett kandar för att få ner hästens huvud, då gör du fel.
Domarna måste se på hur kandaret används, sade Kyra Kyrklund.
– Det är som med knivar. Vi använder dem för att äta med och och det är bra, och ibland används de för att döda med. Men det är inte kniven som dödar utan den som håller i den.
– Jag tvekar inför att förbjuda ett verktyg bara för att det kan hamna i fel händer, fortsatte Klaus Roser.
Flera i strategigruppen pläderade för att följa utvecklingen i Sverige och andra länder där kandar är frivilligt, och utvärdera resultaten därifrån.
Strategigruppen ska arbeta under 2025 och 2026, samtidigt som FEI:s reglemente för dressyr ses över.
De sitter i strategigruppen
Ordförande är George Williams, USA, tidigare ordförande för det amerikanska dressyrförbundet och coach för unga dressyrryttare i USA.
Övriga i gruppen är
Monica Theodorescu, Tyskland,guldmedaljör i såväl OS som VM och den första kvinna som blev landslagstränare för det tyska dressyrlandslaget.
Raphael Saleh, Frankrike, domarordförande vid OS i Paris och dressyrdomare level 4.
Gareth Hughes, Storbritannien, väletablerad brittisk dressyrryttare med meriter från internationella mästerskap. Ingick i det brittiska silverlaget vid VM 2022 samt EM-guldlaget 2023. (Var inte med i panelen på Sports Forum)
Kyra Kyrklund, Finland, som ridit sex OS, vunnit världscupen, tidigare ordförande och nu vice ordförande i International Dressage Riders Club (IDRC). Anlitad som tränare för landslag i Sverige, Finland och Portugal.
Klaus Roeser, Tyskland, ordförande för det tyska ridsportförbundets dressyrkommitté, ryttarrepresentant i styrelsen för det europeiska ridsportförbundet EEF samt generalsekreterare för IDRC.
Lise Berg, Danmark. Veterinär som doktorerat. Docent vid institutionen för veterinärvetenskap vid Köpenhamns universitet.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på