Sport
7 augusti 2012 19:18

Känslosamt guld för britterna

Storbritannien är inte bortskämda med OS-medaljer på dressyrsidan - det här var deras första OS-medalj i dressyr någonsin. Men två av tre guldhästar lär säljas efter mästerskapet.

Känslosamt guld för britterna
Britterna, med stjärnskottet Charlotte Dujardin i spetsen, tog emot publikens jubel under ärevarvet efter lagguldet vid OS i London. Roland ThunholmFoto:

Först ska Valegro och Uthopia, med sina ryttare Charlotte Dujardin och Carl Hester, helst ta fler OS-medaljer om britterna själva får bestämma. Och chansen är stor, Dujardin är hittills obesegrad i London. Men därefter lär det bli svårt för dem att behålla sina dyrgripar.
– Jag har haft Uthopia i sex år nu. Planen var att jag skulle rida honom fram till OS 2012 och därefter skulle han säljas. Jag antar att det blir så. Ägarna har tagit en stor risk genom att behålla hästarna för att vi skulle rida OS, sa Hester, som deläger den 11-årige hingsten tillsammans med Sasha Stewart.

Hester är även delägare i Valegro, tillsammans med Roly Luard, och samma öde väntar därför troligtvis även Dujardin. Intresserade köpare lär inte saknas.

För den tredje brittiska guldhästen ser läget annorlunda ut – 17-årige Alf, som Mistral Höjris kallas, får själv bestämma när det är dags att ta adjö från tävlingsbanorna.
– Det är upp till honom. Efter OS ska han få välförtjänt semester, och om han fortfarande känns tävlingssugen efter den fortsätter jag, berättade Laura Bechtolsheimer.

Även i silverlaget Tyskland försvinner en av medaljhästarna efter OS. Diva Royal, som nu rids av Dorothee Schneider, ska i fortsättningen bara tävlas av ägarens dotter, Stella Charlott Roth.
21-åriga Stella, som finns med i London som groom till familjens stjärnhäst, har redan ridit det 10-åriga stoet i youngrider-EM och delat henne med Schneider de senaste åren.
– Küren på torsdag blir den sista starten med Diva. Men jag är väldigt glad för att jag har fått rida henne här i London, sa Schneider och brast i gråt.

Tysklands lag bestod av tre lyckliga OS-debutanter, som var väldigt stolta över sitt silver.
– Vi är verkligen ett lag. Vi har gjort ett bra jobb och nu ser vi fram emot küren – jag älskar kür! utbrast Helen Langehanenberg.

Holland fick nöja sig med tredjeplatsen och det verkade inte bekymra lagets mest rutinerade, Anky van Grunsven.
– Jag hade inte den här färgen på medalj tidigare, så det känns bra.
Anky berättade även att 18-årige Salinero gör sin sista tävling på torsdag, i küren – därefter pensioneras han från tävlingsbanan. På frågan om det även gäller henne själv kom svaret snabbt:
– Nej, jag är för ung för att pensioneras!

Adelinde Cornelissen, tvåa i dagens klass, ser fram emot küren och kampen om individuella medaljer.
– Vi kan göra bättre ifrån oss än idag.

Läs mer om dagens lagtävling.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden