Körning
24 augusti 2021 06:25
Ridsportplus

Kicki Karlsson lånar ut sina topponnyer

SamarbeteDet finns de som har fina ponnyer och kör dem själva. Sedan finns det de som låter andra köra deras superponnyer - kanske för att det känns för nervöst att köra själv. Som ägare är man med ändå och känner stoltheten när det går riktigt bra inne på tävlingsbanan. Christina ”Kicki” Karlsson i södra Skåne är en sådan hästägare.

Kicki Karlsson lånar ut sina topponnyer
Gänget bakom Victorias satsning på sportkörningen. Längst bak står mamma Helena och pappa Fredrik. Sedan kommer hästägaren Kicki Karlsson och så Victoria och Jalisco. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Christina ”Kicki” Karlsson har hållit på med hästar länge, ridit, tävlat och fött upp stora hästar. I stallet har det också funnits sällskapsponnyer och hon har också kört ponny fast hon mest kallar sig ”dressyrfröken”.

I sportkörningens mer avancerade nivå hamnade hon tack vare goda vännerna Marie Nilsson och hennes dotter Johanna.

Båda har kört både enbet och ponny par på landslagsnivå. Mest med new forest-ponnyer, den ponnyras som Kicki själv var mest intresserad av.

– De är stadiga, de är fina och har bra temperament, menar hon.

Kontakten med kuskarna Nilsson och deras tävlande, inte minst när Kicki groomade i både finåkningen och i maraton, satte sina spår. New Forest – varför inte?

Fakta

Christina Karlssons ponnyer

Födda och uppfödda på Stackarps New Forests hos familjen Erlandsson i Annerstad.

Stackarps Jalisco (e. Hoppenhofs Jop RNF 180 u. Stackarps Jamaica FNF 2431 e. Rodlease Dancing Gold RNF 132)

Stackarps Jagger (e. Mallards Wood Flashligt RNF 204 u. Stackarps Jamaica RNF 2431 e. Rodlease Dancing Gold RNF 132)

Och på Stackarps ponnystuteri i Annerstad utanför Ljungby där fann hon dem. Stoet Jackie som hon själv tränade och körde. Elegante Jalisco och fine Jagger. Johanna Nilsson fick erbjudandet om att ta hand om och köra både ”Jalle” och Jagger.

Det var inte de första ponnyerna av den rasen hemma hos familjen Nilsson. Sportkörningens kalenderbitare minns Hot Lips, Cliff, Triton och inte minst Calle. Nu skulle det gänget få efterföljare från Stackarp.

För Kicki ville inte göra en egen körkarriär. Visst, hon tränade för fyrspannskusken Axel Olin, satsade både på sin egen körning och andras men nej!

– Jag är rätt nöjd med lätt klass. Tyvärr fick jag också ta bort mitt fina sto Jackie för tidigt.

6.
Stackarps Jagger i sin medelsvåra debut i Vaggeryd i somras. Johanna Nilsson kör och Marie Nilsson är groom. Foto: Eva Österlund

När Johanna Nilsson tog över Kickis ponnyer lät hon också sin egen Calle få en ny tävlingspartner – fyrspannskusken Fredrik Perssons unga, talangfulla dotter Victoria.

Efterhand insåg dock Johanna, som hunnit bli både sambo, flyttat till stor gård och mamma till en liten dotter, att det där med två tävlingsindivider som skulle hållas igång på topp var en för mycket. Så Victoria fick ett nytt erbjudande.

– Vill du ha en ponny till?

Ingen tvekan, fyrspannsstallet på Stenshill utanför Flyinge utökades med Jalle.

– En mycket fin ponny, menar pappa Fredrik. Men med minst en räv bakom varje öra. Som att köra en Formel 1-bil, det gäller att hänga med.

Nu har Victoria tre ponnyer i sitt eget körstall. Pensionären Urby, Calle som har en stor plats i hennes hjärta och så då Jalle som hon har haft en härlig säsong med så här långt. Inte minst på NM nyligen, där det gick hur bra som helst.

4
Talangfulla Victoria Persson är nu på väg till ännu en stortävling i sportkörning med Stackarps Jalisco. Foto: Eva Österlund

När detta skrivs är de på väg till europamästerskapet i sportkörning för ungdomar i Selestat i Frankrike. Inte illa – för de bara har känt varandra i drygt ett år. Och visst är Kicki nöjd.

– Jag lägger mig inte i någonting, menar hon. Det är ju Victoria som kör. Och jag ser ju hur bra de fungerar tillsammans.

Man skulle ju kunna tro att Victoria, som växer upp på en av Sveriges få ”fyrspannsgårdar”, skulle få det mesta serverat när det gäller körningen. Men icke, både pappa Fredrik och mamma Helena är överens.

– Hon måste ha drivkraften själv, vi kan inte pusha henne och hon vet att man inte får något gratis i sportkörningen, säger mamma Helena.

– Det finns inga silverbrickor här hos oss.

1.
Hästägaren Christina ”Kicki” Karlsson, Stackarps Jalisco och kusken Victoria Persson i allén på Stenshill utanför Flyinge. Foto: Eva Österlund

När EM-äventyret är över väntar vardagen och skolan. Victoria valde att gå på Bollerup – det innebär flytta hemifrån, bara ha ett djur med sig och mycket pluggande. Fast hennes tävlande i sportkörningen går ju vidare. Med Jalle och sedan väntar stor häst. Kör ju redan en av pappas spannhästar och fler finns det i hemmastallet.

Men hur blev det nu med Jagger då?

Han verkar stortrivas hemma hon Johanna, inte minst med biträdande hästskötaren, 2-åriga Ella.

– Ja, honom ska jag behålla, menar Johanna. Han blev inkörd av Axel Olin men blev sedan skadad och kom lite efter i utvecklingen. I år är han sju år och har tävlat en del med bra resultat.

7.
Johanna Nilsson får god hjälp av 2-åriga dottern och groomen Ella. Jagger gillar läget. Foto: Eva Österlund

I somras gjorde Jagger debut i medelsvår klass i Vaggeryd. I värmen bland tallar och blåbärsris och de tuffa hindren blev han lite trött mot slutet av maratonbanan som så många andra i startfältet. Men insatsen lovar mycket gott inför framtiden.

Kicki Karlsson är mycket nöjd med hur ”hennes” kuskar har förvaltat samarbetet, Johanna har ju varit med länge men även Victoria har infriat alla förväntningar och lite till. Och som sagt – Kicki lägger sig inte i.

– Fast jag har faktiskt sagt till Johanna att Jagger är för tjock. Han måste banta lite!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden