Körning
17 maj 2021 15:35
Ridsportplus

Svenska kuskar igång i Nederländerna: ”Inget fel på orken” 

InternationelltÄntligen fick de tävla internationellt, de svenska kuskarna som satsat på den första stora, internationella körtävlingen på väldigt länge. Kronenberg i Nederländerna var målet och konkurrensen var knivskarp - ”alla” var där.

Svenska kuskar igång i Nederländerna: ”Inget fel på orken” 
Regnet bara öste ner i Kronenberg men landslagskusken Eva Ottosson hade inga större bekymmer att få fart på sina fina parhästar. Foto: Elin Olsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det kunde ju börjat bättre för svenskgänget. Ridsport har redan skrivit om den trista starten för Johan Herner och ponnyn Störtebeckers Big Cracker, Lilleman till vardags. Lilleman hade feber när han anlände till tävlingsplatsen och istället för att testa kapaciteten på banorna i Kronenberg blev det karantän för hela Team Herner.

En ljusglimt är dock att ponnyn blev väldigt väl och proffsigt hanterad av veterinärer på plats och att han har varit feberfri i flera dagar. Det kommer ju fler tävlingar. Just nu meddelas också att provsvaren på EHV-testet på Lilleman var negativt och att teamet nu kan packa ihop och köra hemåt igen.

Övriga, det vill säga parkuskarna Eva Ottosson, Axel Olin och Amanda Krogstad plus ungdomskusken Elise Strauss och ponnykusken Lida Sjödin, hade nu ett tungt ansvar. Här skulle bevisas att svensk sportkörning inte har somnat in med tanke på coronarestriktioner, brist på tävlingar, brist på kontakt med internationella konkurrenter och inspirationen att mötas på tävlingabanorna.

Lite ringrostig kusk

Landslagskusken Eva Ottosson är en av dem som kämpat på hemmaplan.
– Hästarna är i fint skick men visst märktes det att vi inte har kört i internationella hinder på ett bra tag. Det var inget fel på orken men jag tror att kusken hade tappat lite av fartkänslan. Dock inget som inte går att åtgärda, säger Eva, som är klart nöjd med teamets insats.

Eva Ottosson startade i den trestjärniga klassen och landade på 18:e plats med 56,10 straff. Axel Olin blev nummer 25 med 59,21. I klassen startade totalt 36 ekipage.

Eva 2
I full gång på den krävande precisionsbanan i Kronenberg. Det blev några straff men en klart godkänd start på tävlingssäsongen Foto: Elin Olsson

Vädret var inte precis på kuskarnas sida på maratondagen. När Eva Ottosson hade kört hundra meter ungefär av den långa maratonbanan, då öppnade sig himlen. Hästarna fick kämpa på i ösregnet.
– Det gick knappt att se, berättar Eva. Det blev lerigt och tungt i gräset runt hindren.

Dock lyckades Eva trots allt få riktigt bra hindertider, inte minst i vattenhindret och i det allra sista hindret.

Axel Olin gjorde en riktigt bra insats, inte minst med tanke på att han kom med en mycket oerfaren häst. Ekipaget körde in på plats tio. Riktigt, riktigt bra.

Totalt blev Axel nummer 16 och Eva nummer 22. Vann parklassen gjorde Ungerns Martin Hölle som var i toppform genom hela tävlingen.

Spännande internationell debut

Men det fanns fler svenska glädjeämnen. I den tvåstjärniga parklassen visade Amanda Krogstad sin klass direkt genom att vinna dressyren och sedan hålla god form hela vägen, totalt blev det en tredjeplats i klassen.

Unga Elise Strauss visade också formen i Kronenberg. Med minst sagt storvuxne valacken Guy verkade hon inte ha någon större respekt för konkurrenterna. Bäst gick det i maraton där hon var tvåa och totalt blev det en fjärdeplats i det sju ekipage starka startfältet. Spännande internationell debut med stor häst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden