Hoppning
14 augusti 2022 16:05
Ridsportplus

King Edward – historiskt felfri i OS och VM

Legendarisk hästKing Edward har visat framfötterna både i fjol och under 2022. Vid OS i Tokyo blev han historisk som tredje hästen någonsin som gick felfri rakt igenom ett OS, en bedrift han upprepade även under VM i Herning.

King Edward – historiskt felfri i OS och VM
King Edward och Henrik von Eckermann har inte rivit en enda bom under varken OS eller VM. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  King Edward är visserligen avlad för hoppning, men i stamtavlan återfinns hästar som lämnat multitalanger och pappa Edward (HANN f 2005 e Embassy I-Fabriano) fick själv tre 10:or för ridbarhet under sitt 3-årstest.

  Dessutom tog hingsten tillsammans med den tyska YR-ryttaren Charlott-Maria Schürmann lagsilver på YREM i dressyr 2013, de placerade sig femma individuellt i samma tävling.

  Ofta felfri

  Från början var King Edward menad som tävlingshäst åt Janika Sprunger, men när den schweiziska  ryttaren blev gravid tog fästmannen Henrik von Eckermann över hästen. Tillsammans med honom har valacken varit felfri i nästan alla femstjärniga Grand Prix ekipaget startat. I Global Champions Tours Super Grand Prix i Prag tog de förstaplatsen och en stor segercheck.

  Historisk insats

  Efter att Henrik pensionerat sin topphäst Toveks Mary Lou i våras blev King Edward den självklara kandidaten för OS 2021. Matchningen resulterade i ett lagguld och King Edward blev historisk. Med Henrik von Eckermann i sadeln blev valacken en av endast tre hästar som någonsin gått felfria genom ett helt OS. Bedriften genomfördes tidigare av Peder Fredricson på  All In under OS 2016 och innan dess av Frantisek VenturaEliot 1928.
  – Jättekul, framför allt att hästen får uppmärksamheten den så väl förtjänar, säger Henrik von Eckermann.

  Under Ryttargalan i slutet av november 2021 utsågs King Edward till Årets häst.

  De felfria rundorna fortsatt ä’ven under 2022 och Kind Edward och Henrik von Eckermann seglade igenom årets VM utan ett enda fel. Resultatet? Historiskt VM-guld i lag och VM-guld individuellt.

  Inga speciella krav

  Inför OS väntade inga speciella förberedelser för King Edward. Henrik von Eckermann red honom enligt det vanliga träningsupplägget och fokuserade framför allt på att hålla valacken pigg, fräsch och glad.
  – Han behövde inget speciellt. Jag visste att resten fanns där. Innan hoppade han bara bättre och bättre och vi åkte med en väldigt bra känsla, säger Henrik von Eckermann.

  Hoppar allt

  Henrik von Eckermann beskriver valacken som en häst utan svagheter, en liten häst med enorm galopp, många växlar och obegränsad kapacitet.
  – Han är väldigt försiktig men hoppar allt…han kan hoppa i princip vad som helst.

  I stallet är King Edward cool och nöjd med det mesta, men när han står på gången och sadeln väl ligger på gäller det att sätta fart.
  – När han vet att det är jobb på gång vill han ut direkt, berättar Henrik von Eckermann.

  Ett SWB-syskon

  Pappan Edward fanns med i Flyinges hingstprogram 2011. Svenska uppfödare visade lågt intresse och han var inte vidare efterfrågad, 2012 registrerades därför endast en avkomma i SWB.

  Fakta

  King Edward

  210807031_abfa4
  Henrik von Eckermann och King Edward Foto: Arnd Bronkhorst
  • Valack född 2010 (BWP).
  • Stam: e Edward-Feo de Lauzelle.
  • Uppfödare: Wim Impens.
  • Ägare: Dufour Stables AG & Henrik von Eckermann.
  • Färg: Fux.
  • Hoppa ute eller inne:  Ute passar honom lite bättre i och med hans stora galopp, men han är cool både ute och inne.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden