Reportage
12 december 2021 19:50
Ridsportplus

Ridsport Play: Världsettan lämnar ingentig åt slumpen

Henrik och JanikaPå Cyor Stables i Nederländerna tar Henrik von Eckermann och Janika Sprunger ett nytt steg i livet. Cyor står för ”Create your own reality” – och att skapa sin egen verklighet är exakt vad världsettan och nyblivne världscupvinnaren och hans familj gör.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under 2018 köpte Henrik von Eckermann och Janika Sprunger 4,5 hektar mark i Nederländerna, precis på gränsen till Tyskland. Tre långa år och mycket hårt jobb senare står den nya anläggningen klar. Här har paret nära till resten av Europa och många tävlingsplatser.

    Att det blev just här och inte i Tyskland förklarar Henrik med att han, trots alla år i landet, aldrig riktigt kände sig hemma där.
    – Jag bodde där för hästarnas skull, men själva landet har jag aldrig riktigt gillat.

    _dsc6726
    Gården ligger i Kessel i kommunen Peel en Maas i Nederländerna, relativt nära gränsen både till Tyskland och Belgien. Ett utmärkt läge för två internationella ryttare. Foto: Natalie Lindholm

    Fakta

    Henrik von Eckermann

    _dsc6730
    Henrik von Eckermann Foto: Natalie Lindholm
    • Född: 1981 i Nyköping.
    • Bakgrund: Den enda av tre bröder som tog upp mammas intresse för hästar och ridning.
    • FEI-rankning just nu: 3.

    Mycket har hänt de senaste åren

    Året som gått har betytt mycket för Henrik, både på det personliga och det sportsliga planet.

    I samma veva som paret var redo att flytta in, föddes sonen Noah. Perfekt tajming för Henrik, som själv växte upp på en gård och gärna vill ge sonen samma erfarenhet, samtidigt som han vill ha något att lämna efter sig.

    Samtidigt som flytten lades allt fokus på uppladdning inför och prestation under OS i Tokyo – vilket resulterade i idel felfria rundor, en fjärdeplats individuellt och det efterlängtade guldet i lag.

    När Ridsport är på besök är allt så pass nyinflyttat att hela anläggningen nästan känns overklig.

    _dsc6607
    ”Jag lever för dagen” var Henrik von Eckermanns motto när Ridsport intervjuade honom inför VM i Tryon 2018. 2021 är hans fokus fortfarande på sporten, men också på att bygga för framtiden tillsammans med familjen. Foto: Natalie Lindholm

    Fakta

    Janika Sprunger

    _dsc6742
    Janika Sprunger Foto: Natalie Lindholm
    • Född: 1987 i Schweiz.
    • Bakgrund: Pappa Hansueli Sprunger tävlade internationell hoppning för Schweiz.
    • FEI-rankning just nu: 611.

    Trivs i nya lägenheten

    Det är ett par lite trötta, men påtagligt lyckliga föräldrar som tar emot i den stora cafeterian. Genom glasväggen som sträcker sig längs långsidan har vi utsikt över det ljusa ridhuset. Strax bakom oss, mittemot baren, ligger kontoret och till vänster i rummet ståtar prisskåpet. Ovanpå byggnaden ligger också familjens 140 kvadratmeter stora lägenhet.
    – Vi trivs jättebra här, säger Henrik direkt när vi slår oss ner vid långbordet.

    Paret fick kämpa med bygglovet under ett och ett halvt år, så det är en lättnad att anläggningen nu äntligen står färdig. Än finns det dock saker kvar att göra. Bland annat ska här planteras träd och häckar, ett krav för att få bygglov i Nederländerna.

    Henrik har ett påtagligt lugn över sig när han pratar om framtiden. En sak i taget.
    - Det vi har nu fungerar. Det är rent och snyggt och perfekt för oss.

    Förut var jag väldigt sammanbiten och gick tävlandet inte bra gick världen under.

    Henrik von Eckermann

    Henrik erkänner utan omsvep att han utvecklats en hel del på det personliga planet sedan han träffade Janika. Av henne har han lärt sig tålamod och att uppskatta livet mer. Att ha Janika och Noah i vardagen gör också att han tar motgångar betydligt lättare. Inte för att han är mindre tävlingsmänniska i dag, snarare tvärtom. Men nu finns det mer i livet än tävlingsresultat som spelar roll.
    – Förut var jag väldigt sammanbiten och gick tävlandet inte bra gick världen under. Nu när jag har familjen ser jag det lite annorlunda. Det är lättare att se positivt på det hela när jag får komma hem till Janika och Noah, jag släpper motgångar lite lättare.

    _dsc6653
    Janikas mamma Dominique Sprunger är en viktig del i vardagshjulet på gården i Nederländerna. Hon hjälper till med Noah och följer även med på tävlingar runt om i världen. Hundarna heter Gismo och Olli. Foto: Natalie Lindholm

    ”Har allt jag behöver”

    Han tystnar en kort stund innan han fortsätter:
    – Jag är otroligt tacksam för det jag har. Janika har alltid varit den jag ville ha och jag jobbade länge på att få henne. Ofta vill man ha mer i livet, men just för tillfället  känner jag att jag har allt jag behöver.

    Livet i Nederländerna är väldigt olikt Sverige, konstaterar han och fortsätter:
    – Janika har bott i Holland och jag har alltid trivts här. Jag har en känsla av att folket är lite enklare här, Holland ger en bättre känsla helt enkelt.

    Dessutom finns Janikas mamma nära till hands, något som är mycket värt när man ska bolla två tävlingskarriärer och småbarn.
    – Så mycket som vi tävlar så är tiden vår största fiende. Dagarna springer iväg och jag har alltid en känsla av att jag inte riktigt hinner med allt jag borde.

    Att bygga eget var inte alltid självklart för Henrik. Länge fanns i stället planer på att bygga hus i Tyskland och fortsätta att hyra anläggning för hästarna. Men så kom Janika in i bilden, familjelivet hägrade och plötsligt blev tanken på att bygga upp något eget och beständigt mer och mer lockande.
    – När man hyr in sig är det som om pengarna du betalar varje månad bara försvinner ut i luften. Det känns väldigt annorlunda att investera i oss själva och framtiden på det här sättet.

    När anläggningen planerades var hästarnas säkerhet och välmående prio ett. I stallarna skulle det vara lugnt och stilla, och därför har Henrik också valt att ha skötselplatserna i en separat del av stallet.

    _dsc6540
    Janika har kommit i gång med tävlandet och gjort ett 50-tal internationella starter upp till 1,45-nivå, bland annat på Carlotta (e Cornet Obolensky). Foto: Natalie Lindholm

    Stallet har breda gångar

    En av utgångarna leder till hagarna, den andra till ridbanan och man rider aldrig genom stallet. Gångarna är breda och golven klädda i gummimattor. Boxarna stora med fönster, öppna fronter och hela mellanväggar.
    – Hästarna kan ha kontakt med varandra genom fönstren och i fronterna av boxarna, men jag ville inte ha galler mellan dem. Lika viktigt som det är att hästarna kan ha kontakt med varandra, lika viktigt är det också att de  har lugn och ro och inte kivas med varann när de äter.

    Så mycket som vi tävlar så är tiden vår största fiende.

    Henrik von Eckermann

    När paret valde var anläggningen skulle ligga var det viktigt att ha tillräckligt med plats, att inte bli inbyggda utan ha möjlighet att bygga ut om behovet fanns. Det var också självklart att ha plats för hagar, så att alla hästar kan gå ut varje dag och vara så mycket häst det bara går, som Henrik uttrycker det.

    Marken här är perfekt på så sätt menar han, det blir aldrig för blött och hästarna kan gå på gräs året om.

    Säkra staket var därmed också en viktig del i utemiljön. Hästarna ska kunna gå ute mycket, utan att att Henrik behöver oroa sig för dem. På avstånd ser staketen runt hagarna kanske mest ut som breda trästaket, men i själva verket består de av hårda plastband med el i.
    – Med vanliga elstaket räcker det att hästarna sparkar ut med en hov så får de tråden runt benet. Jag fick tips om det här staketet av en vän som föder upp galoppörer i Australien. Sedan de bytte staket har inte ett enda föl skadat sig på staketet.

    _dsc6568
    Henrik i ingången till ridhuset, en våning upp ligger cafeterian och parets lägenhet. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6656
    I stallet finns i dagsläget nio hästar, naturligtvis OS-hjälten King Edward men även bland andra Hero Flicka (e Perigueux). Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6666
    Luna v d Mespel (e Hos d’O) tränsas. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6638
    Calizi (e Cellestial) står på skötselplatsen. Foto: Natalie Lindholm

    Full kameraövervakning i stallarna

    Med samma känsla för säkerhet är hela anläggningen ordentlig inhägnad av ett högt staket och i stallarna finns kameraövervakning.
    – Det är skönt att alltid kunna ha koll på hästarna, och om något skulle gå fel kan jag alltid gå tillbaka och se vad som egentligen hände.

    Möjligheterna till träning är så klart också optimala. Förutom det luftiga ridhuset finns här en enorm sandbana. Båda banorna har ebb/flod-underlag som vattnas underifrån. Dessutom finns en stor gräsbana precis intill sandbanan och ridvägarna i området är oändliga.

    När det gäller miljötänket kring det relativt omfattande bygget erkänner Henrik att det inte var något han funderade på i första hand. Men i Nederländerna går det inte att bygga nytt i dag utan att följa hårt satta miljöregler. Faktum är att miljöfrågan kanske var det som tog allra längst tid i bygget. Förutom solpaneler på taken kommer det att planteras nya träd i stället för dem som huggits ner, och för varje häst på anläggningen betalar Henrik och Janika för utsläppsrättigheter.
    – I Holland är det extremt hårt med såna  här saker. I dag har vi rättigheter för 38 hästar, då har vi räknat med att vi kan bygga ett till stall för tio hästar om vi vill framöver.

    Utsläppsrättigheterna fungerar så att man köper dem från någon som redan har dem, och alltså inte från staten. Det är ett sätt för landet att minska utsläppen. Henrik köpte sina från en bonde och det kostade ungefär 8 000-10 000 kronor per häst.

    Jag ville inte ha galler mellan hästarna.

    Henrik von Eckermann

    Medan vi pratar flyttar Noah mellan Henriks och Janikas famnar, nöjt pillandes på en prisrosett. Lite då och då får han fatt i något han kan kasta i golvet, vilket gör att Henrik regelbundet försvinner ner under bordet. När Noah kommer på tal lyser Henrik verkligen upp.
    – Det här är något vi velat under en tid  och det är väldigt kul att det blivit som det blivit.

    Janika planerar att återuppta tävlandet

    Sedan sonen kom till världen har Janika tagit ett steg tillbaka från tävlandet. I den långsiktiga planen finns dock både familjeliv och tävlingskarriärer för dem båda.

    Att vara föräldrar tär på krafterna, men Janika menar att sömnbristen känns mest på tävling.
    – Här hemma går det bra, men på tävling, där jag behöver mer energi och fokus, märker jag att jag är trött. Det går, men det är svårt. Vill jag ta mig till en högre nivå igen måste jag träna upp mig.

    _dsc6695
    Sedan OS har det varit fullt upp, Henrik har många stora tävlingar på schemat– men ska också hinna med att rida hästarna hemma. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6733
    Här på 10-åriga Luna v d Mespel, som tävlat upp till 1,45 med både Henrik och Evelina Tovek. Foto: Natalie Lindholm

    Hon var beredd på att stå tillbaka för en tid, men nu vill hon komma i gång igen. I nästa stund konstaterar hon med en snabb blick på Henrik att hon så klart saknar sin bästa häst.
     King Edwards plats är inte lätt att fylla, att hitta en häst på samma nivå igen kommer att ta tid.

    Fakta

    Stallrutiner

    6.30 Morgonfodring och mockning.

    8.00 Henrik börjar rida.

    12.00 Lunch för både hästar och personal.

    13.30 Elever, ridning och kontorsjobb.

    18.00 Eftermiddagsfodring och slut för dagen.

    21.00 Hästarna kvällsfodras och kollas till en sista gång.

    ”Vi lever vår dröm”

    Några planer på att ta tillbaka topphästen finns dock inte.
    – Nej, även om jag skulle älska att rida honom så är det perfekt tajming för Henrik att ha honom och jag är väldigt glad och stolt över det vi åstadkommit här. Vi lever i vår dröm, ler Janika innan hon fortsätter:
    – Men drömmen byggdes inte på kärlek och luft, det krävdes mycket hårt jobb.

    Det gäller att pussla för att få ihop familjelivet och verksamheten, och även om Henrik just nu har fler hästar än Janika håller han stenhårt på att inte ha för många hästar i träning. Han vill känna att han hinner vara närvarande på alla plan.

    När Janikas karriär inte står på paus delar paret upp stallets hästar efter vilken häst som passar respektive ryttares tävlingsplaner. Det är inte alltid helt självklart vem som ska ha vilken häst, men Henrik och Janika är överens om att de ändå hittat ett system som fungerar.
    – Jag tror vi är bra på att alltid vilja det bästa för varandra även om vi tycker olika.
    – Precis, säger Henrik
    – Vi kan absolut bråka om saker men det blir aldrig personligt. Tidspressen vi lever under gör det extra viktigt att vi kan stötta varandra.
    – Ja, vi är noga med att alltid pusha varandra framåt och aldrig neråt, säger Janika.

    Fakta

    Henrik om…

    Henrik-von-eckermann-king-edward-3-210619-rt-(1)
    Barfota i Stockholm Foto: Roland Thunholm

    …att rida barfota och att vara perfektionist:

    För tillfället rids två av Henriks hästar oskodda men själv tycker han att hajpen kring att rida barfota blivit för stor.
    – Det vi gör är ju att se till varje häst som en individ. Jag tror inte på att alla hästar ska gå barfota. Precis som vi människor är alla hästar individer och behöver olika saker. Det gäller alltid att väga för- och nackdelar och när hästarna ska gå barfota är det inte bara att dra av skorna och köra på – det här känns mer som ett konstverk.
    –  Jag filar på hovarna säkert en gång i veckan och är alltid noga med vilket underlag hästarna går på. Hade vi haft kamera med på OS och sett hur mycket Peder och jag höll på med hovarna, hade man förstått vidden av det. På den nivå vi är handlar det om så små detaljer för att lyckas.
    – Jag tycker det är väldigt kul att försöka hitta perfektion. Därför vill jag helst inte ha mer än sex, sju hästar att rida om dagen. Jag vill kunna lägga ner 110 procent i varje häst.

    …att flytta till Sverige

    – Nej.

    Svaret kommer direkt och bestämt. Även om Henriks hjärta slår lite extra hårt när han är hemma i Sverige, går det inte ihop med verksamheten.
    – Jag gillar Sverige så in i bängen. Någonstans så är hemma alltid hemma, och hade jag inte hållit på med sporten hade jag gärna bott i Sverige.
    – Holland ligger väldigt centralt, vilket gör det enklare för oss att utgå härifrån. Annars är det svårt att generalisera men jag känner att det är lite mer affärsmässigt i Holland. Här ses det mer som ett riktigt yrke att arbeta med häst, även i allmänhetens ögon.

    …samarbetet med Tovek

    – Vi har ett fantastiskt samarbete. Det är mycket tack vare dem och att de säkrade Mary Lou till mig som jag är där jag är i dag. Nu har Mary Lou gått till avel, men jag rider bland annat Hollywood från familjen Tovek.
    – Evelina Tovek står här med sina sex hästar och det fungerar jättebra. Jag och Evelina åker på tävlingar tillsammans och det är precis så här jag vill ha det. Max två elever eller kunder på anläggningen. På så sätt kan jag lägga ner den tid som behövs på ryttarna vi har här.

    …inomhus eller utomhus?

    – Jag rider helst ute när solen skiner men inomhus kan också vara kul. De hästar jag har ska kunna göra lika bra resultat inomhus som utomhus, säger Henrik.

    När Janika får frågan vad hon lärt sig av Henrik svarar hon snabbt att hon lär sig varje dag av att se honom rida.
    – Han har mer utbildning i det tekniska. Jag har visserligen alltid haft support från min pappa men har lärt mig mycket på känsla. Jag tror också att jag stressar lättare över saker som inte är så viktiga, och då försöker Henrik lugna ner mig.

    _dsc6739
    De matchande tatueringarna föreställer en symbol som härstammar från vikingatiden och betyder Skapa din egen verklighet, Create your own reality = Cyor, vilket också blev namnet på det nya gemensamma företaget, Cyor Stable, där Cyor uttalas med s-ljud. ”Vi tyckte det var ganska coolt, för det är ju vår tanke i livet. Du måste jobba för det du vill ha, framgångar kommer inte att ramla ner i knät på dig”, säger Janika. Foto: Natalie Lindholm

    En bra balans i förhållandet

    Hon tycker att de har en bra balans i förhållandet.
    – Men utöver hästarna tror jag att jag lär honom mer än tvärtom, säger hon och skrattar.

    Henrik tycker inte om att stå och stampa på samma plats eller prata om det som redan hänt, nu vill han helst blicka framåt. Men vi måste nämna  OS. Skrällen, ett OS-guld i lag, är trots allt den ultimata drömmen. Eller?
    – Det var så klart ett minne för livet, säger Henrik. Alla i laget var väldigt beslutsamma innan vi åkte. Det var guld som gällde och inget annat. Samtliga hade blivit tvåa många gånger och även om en silvermedalj inte är en liten bedrift är det långt ifrån guldet.
    – Det är en väldig skillnad, säger han… en väldig skillnad.

    King Edwards plats är inte lätt att fylla, att hitta en häst på samma nivå igen kommer att ta tid.

    Janika Sprunger

    Henriks individuella resultat var något av en besvikelse för honom, så lagguldet blev en fin revansch.

    Vad som händer framöver, om fem eller tio år, finns det än så länge inga planer för.
    – Jag har ingen aning. I det här jobbet kan så mycket ändras väldigt fort, men så länge vi är friska spelar det mindre roll.

    Här kan du se bygget av CYOR Stables:

    Fakta

    Cyor Stables

    _dsc6642
    Cyor Stables Foto: Natalie Lindholm
    • Yta: 4,5 hektar.
    • Stall: Två stall (med möjlighet att bygga ett till) med sammanlagt 26 boxar. Förutom Henriks och Janikas stall med 14 boxar finns stallet där Evelina Tovek håller till, byggt för två ryttare och med separata sadelkammare och foderrum.
      ”Jag hoppas ärligt talat inte att vi behöver bygga ett till stall. 26 boxar räcker. Vi har nio hästar i vårt stall just nu men jag är inte särskilt stressad över att ha några tomma boxar, säger Henrik. ”
    • Boendet: Henrik, Janika och Noah bor i en 140 kvadratmeter stor lägenhet ovanpå ridhuset.
      ”Det är toppen, med den lille vi har nu passar det bra. Skulle familjen bli större någon gång i framtiden har vi möjlighet att kunna bygga ett hus här, men det ligger längre in i framtiden.”
    • Ridhus och banor: I samma byggnad som det 30 x 60 meter stora ridhuset ligger cafeterian och kontoret. Ute finns en gräsbana och sandbana om 55 x 90 meter vardera.
      ”Stora banor var viktigt för mig. Gräsbanan är inte så mycket för hoppning men jag gillar att jobba hästarna på gräs. Det känns mer naturligt och lite roligare för dem.”
    • Övriga byggnader: Fyra enrumslägenheter och två större lägenheter för anställda och elever.
    • Omgivning: 15 hagar och bra möjligheter till att rida ut.
    • Kostnaderna:  ”Det har kostat en hel del, hur mycket håller jag gärna för mig själv. Men det vi jämförde med var att bygga ett fint hus och hyra anläggning och i förhållande till vad vi får här så var egen anläggning ett bättre val ekonomiskt. Om vi jämför den hyra jag hade i Tyskland och det vi betalar till banken i dag, kommer vi faktiskt billigare undan nu.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021. Sedan dess har Henrik von Eckermann tagit dubbla VM-guld, både i lag och individuellt. Under påskhelgen krönte han dessutom karriären med att vinna världscupfinalen i Omaha, USA. Samtliga segrar har han tagit tillsammans med King Edward.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden