Dressyr
8 juni 2018 20:11

Kittel och Deja tog överlägsen seger

Dressyr-SMDet blev en uppvisning av Sveriges högst rankade internationelle dressyrryttare när han lotsade sitt svenskfödda sto runt banan. Förbundskapten Bo Jenå var nöjd; "Topp fyra var helt rätt och det ser bra ut inför finalen".

Kittel och Deja tog överlägsen seger
Kung på Strömsholm än så länge är Patrik Kittel och hans vackra Deja. Foto: Roland Thunholm

Det stora seniora SM-fältet gjorde upp i gassande sol och klarblå himmel på Strömsholm i Grand Prix. I dem fem domarkurer satt ett svenskt domargarde med Anna-Britta Oldén, Gustaf Svalling och Magnus Ringmark kompletterat med två internationella med Maria Colliander och Adriaan F. Hamoen

De från början 33 ekipage stora startfältet var decimerat med de brukliga tio procentens frånfall där förra årets silvermedaljör Mads Hendeliowitz var mest namnkunnig.

De 30 startande gjorde stora arbetsinsatser, det var varmt och för en del lite tungt att rida idag. En del hästar saknade flugluva och visade irritation.
Vectra får gå med flughuva på söndag, idag hade jag bara med vaddering tillgänglig och det hade blivit för varmt. Det gick trots det bra men det var lite synd att hon hann bli irriterad, sa Gunilla Byström, femma idag med stoet som kärleksfullt kallats ardennern, 68,674 procent.

Vectra
Vectra och Gunilla Byström Foto: Kim C Lundin

Jeanna Högberg tyckte inte värmen var mycket att klaga på, verkligt nöjd med ”Peikko” som Duendicillo P kallas efter en fjärde plats och 70,37 procent.

Duendecillo P
Jeanna Högberg och Duendicillo P Foto: Kim C Lundin

Årets come-back med råge stod Sofie Lexner för som i tajt strid med Rose Mathisen tog sig in på andraplatsen på Tobajo Pik Disney, totalt 70,739 procent.
– Det är så kul att vara tillbaka på riktigt, vi har verkligen inte gjort mycket innan, äntligen känns det som, sa en sprudlande glad Sofie Lexner.

Tobajo Pik Disney
Tobajo Pik Disney och Sofie Lexner Foto: Kim C Lundin

– Det gick skit, rent ut sagt, på söndag ska vi sätta en felfri ritt, sa Rose Mathisen som med Zuidenwind 1187 fick 70,63 procent.

Zuidenwind 1187
Zuidenwind 1187 Foto: Kim C Lundin

Patrik Kittel var nöjd, riktigt nöjd med Deja. I ärlighetens namn gick de i en division för sig själva med precision, mjukhet och lösgjordhet på plats.
– Jag är så nöjd med hur hon gick på banan, det kändes verkligen jättebra, det är vår första start sedan Paris och första utomhus, helnöjd helt enkelt, sa Patrik Kittel medan gratulationerna strömmade emot honom.

Ridsport
Kung på Strömsholm än så länge är Patrik Kittel och hans vackra Deja. Foto: Roland Thunholm

De 15 bästa har gått vidare till söndagens kür efter att samtliga fått över 63 procent som är smärtgränsen för att gå till küren. Lördagens Grand Prix Special är en öppen klass där alla som önskar får starta.

Mindre nöjd med sina domarsiffror var nestorn Ulla Håkanson som hade som mål att gå vidare till küren med sin nya partner Diddy Cool, en rekordsnabb kvalperiod med få starter. Efter att ha fått 62, 043 procent och en 21 plats blir det ingen final för landets mesta SM-vinnare genom tiderna.

Resultat Grand Prix Seniorer

Webb-tv, Equisport

Arrangörens webbplats

Program

Start- och resultatlistor, fälttävlan

Start- och resultatlistor, dressyr

Start- och resultatlistor, hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden