Fälttävlan
7 juni 19:00
Ridsportplus

Klara Lidén Kiraly toppar på Strömsholm inför terrängen

InternationelltAtt leda efter dressyren och hoppningen med Sotomayor tillhör inte vanligheterna för Klara Lidèn Kiraly – men nu hände det. "Dagens hopprunda var nog den bästa jag har gjort med honom" säger fälttävlansryttaren som också snart tar klivet upp till svår hoppning.

Klara Lidén Kiraly toppar på Strömsholm inför terrängen
Klara Lidén Kiraly har många hästar i gång. Bilden är dock tagen i ett annat sammanhang. Foto: Josefine Friberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den korta trestjärniga klassen, CCI3*S, hade både sin dressyr och hoppning på fredagen.

  Han tålde mer ridning från min sida, annars har jag innan mest fått åka med och hoppas att det inte ska hända alltför mycket.

  Klara Lidén Kiraly.

  Efter dressyren ledde Klara Lidén Kiraly och Sotomayor (SWB val f -13 e Baltimore–Be My Cheif XX, uppf Irja Solner, äg Klara Lidén Kiraly och Johan Lundin) med sina 32,1 straff och efter en felfri hoppning stod det klart att ekipaget blir kvar i ledning inför den avslutande terrängen.
  – Jättekul, det hör inte till vanligheterna att jag leder efter dressyren. Han har varit svag i både dressyr och hoppning på tävling. Men han har kapacitet för det, säger ryttaren som fyller 27 år på söndag och har sin verksamhet hos tidigare landslagsryttaren Johan Lundin utanför Halmstad.

  Det var när Johan Lundin bröt nacken och tog beslutet att sluta tävla som Sotomayor och några andra hästar togs över av Klara Lidén Kiraly. För Ridsports läsare är den 11-åriga valacken kanske mest känd efter att ha gjort ett inte helt lyckat framträdande i Friends inomhusfälttävlan under brittiske världsettan Oliver Townend.

  Klev ner ett snäpp

  Vid sidan om det tog Sotomayor klivet upp till fyrstjärnig fälttävlan förra året och var precis utanför placering på nivån i internationella årsdebuten i Polen. För ett par veckor sedan blev det dock ett fall i terrängen – som gick bra för både häst och ryttare – och efter det togs beslutet att kliva ner ett snäpp till trestjärnig klass.

  Sotomayors förbättringar i både dressyr och hoppning beror på den vanliga förbättringsfaktorn: träning, träning och ännu mer träning. På dressyrsidan är det Sara Lundholm som hjälper fälttävlansryttaren och när det gäller hoppningen är det Johan Lundin.
  – Dagens hopprunda var nog den bästa jag har gjort med honom, jag kunde hålla in vägarna och samtidigt galoppera på. Och i dressyren var han nästan lite åt det tröga hållet. Han tålde mer ridning från min sida, annars har jag innan mest fått åka med och hoppas att det inte ska hända alltför mycket.

  Vann 1,40-hoppning

  Klara Lidén Kiraly vann också nyligen en 1,40-hoppning med 9-årige Bravour-sonen Caruccio Paradise, även det en häst hon har tagit över från Johan Lundin och som har ett UVM på meritlistan. Valacken gillade dock inte dressyren och nu är han ren hopphäst som inom kort ska debutera 1,45.
  – Det ger mig mycket att ha en häst som jag kan tävla på den nivån med, säger Klara Lidén Kiraly som har ett ordentligt gäng hästar i träning, mellan sju och elva stycken.

  Hon tycker att den kommande terrängen på Strömsholm är fin och välbyggd.
  – Den är inte riktigt lika tufft som tidigare. Frågorna som ställs är fina och man blir sugen på att rida den, säger hon.

  Den trestjärniga klassen har 25 startande från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

  Stina Arosenius är tvåa med Lorelei-L, även hon på sitt dressyrstraff, 32.4.

  Svensk ledning även i tvåstjärnigt

  I den tvåstjärniga klassen med 21 ekipage från 21 ekipage från Sverige, Norge, Danmark och Finland på startlistan reds dressyren på torsdagen. Efter det toppade Anna Freskgård tillsammans med Clawfinger (SWB val f- 18 e I’m Special de Muze-Click and Cash, uppf Emelie Andersson och Olivia Lindberg, äg Great Gaits AB). När klassens hoppmoment var klart på fredagens kväll hade det svenska ekipaget dock tappat sin ledning efter drygt 13 straff i det momentet. Ny ledare är Finlands Martina Nyman/Eloge.

  De båda internationella klasserna avslutas med terrängprov i morgon, lördag.

  Tidsprogram, fälttävlan

  Lördag 8 juni
  10.00–12.00 Terräng CCI2*S
  14.00–15.30 Terräng CCI3*S

  Start- och resultatlistor
  Program Strömsholmsdagarna 2024
  Equisport sänder live

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden